Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 15:15

Παρουσίαση αποτελεσμάτων του Interreg Med Aristoil το Σάββατο στο Δάρα Μεσσηνίας

Ενημερωτική εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου  για την παρουσίαση των καλών αποτελεσμάτων του προγράμματος Interreg MED ARISTOIL, στις 7 το απόγευμα, στην έδρα της Μεσσήνης Γαία στο Δάρα Πεταλιδίου
Μεσσηνίας .

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ARISTOIL, τα αποτελέσματα και καλές πρακτικές, οι συνεργασίες - δικτυώσεις ελαιοπαραγωγών και εμπλεκόμενων φορέων για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών (LIVING LABS) και του υπό ίδρυση, Aristoil Μεσογειακού Συνεργατικού Σχηματισμού Υγειοπροστατευτικού Ελαιολάδου (Aristoil Mediterranean Healthy Olive Oil Cluster).

Το πρόγραμμα ξεκινά με εγγραφές στις 7 το απόγευμα και θα συνεχιστεί με χαιρετισμούς και την παρουσίαση του Διακρατικού έργου από τον συντονιστή του Aristoil Δρ. Νίκο Κρημνιανιώτη. Για τις φαρμακευτικές δράσεις ελαιολάδων πλούσιων σε πολυφαινόλες θα μιλήσει Δρ. Ε. Μέλλιου, ΕΔΙΠ του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ. Για τις ορθές πρακτικές συγκομιδής και ελαιοποίησης θα μιλήσει ο Δρ. Π. Μαγιάτης, αν. καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ και για το Μεσογειακό cluster (Aristoil Mediterranean Healthy Olive Oil Cluster), o Δρ. Ν. Κρημνιανιώτης. Η εκδήλωση θα κλείσει με ερωτήσεις - απαντήσεις.

 

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρθηκαν τα εξής:

"Εμείς, που συμμετέχουμε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μεσσήνης Γαία, μέσα από την πολύχρονη ενασχόλησή μας με την Γεωργική Παραγωγή , διαπιστώσαμε ότι:

-Ένα μακρύ χέρι , έμπαινε βαθιά , μέσα στην τσέπη μας και μας απορροφούσε όλο το βιός μας αφήνοντας σε εμάς ψίχουλα , τα οποία μόλις και μετά βίας έφταναν να καλύψουν το κόστος παραγωγής του Λαδιού μας.
-Κάποιοι το δικό μας Λάδι – Χρυσάφι το παρέδιδαν έτσι χύμα σε τρίτους εκτός της χώρας μας , στερώντας της πόρους και συνάλλαγμα.
-Κάποιοι τρίτοι σε άλλες χώρες , το δικό μας το λάδι χρυσάφι το τυποποιούσαν και το πούλαγαν σε τριπλάσιες και πλέον τιμές στη διεθνή αγορά.
-Εμείς με τον κλήρο μας κατακερματισμένο , με υψηλό κόστος παραγωγής , με αδυναμία από μόνοι μας να ακολουθήσουμε κανόνες και πρότυπα ορθής καλλιεργητικής συμπεριφοράς ακολουθούσαμε το δρόμο που μαθηματικά οδηγούσε στη χρεοκοπία ή στην εγκατάλειψη της γεωργικής παραγωγής.
-Το συνεταιριστικό κίνημα και η συνεταιριστική ιδέα να έχει χρεοκοπήσει στη συνείδηση όλων μας, κάτω από το βάρος των ανομιών του παρελθόντος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο , και μεσούσης της οικονομικής κρίσης αποφασίσαμε δειλά δειλά να ενώσουμε τις προσπάθειές μας.

Βρήκαμε κοινούς τόπους , με αρκετές δυσκολίες, και δημιουργήσαμε την ΜΕΣΣΉΝΗΣ ΓΑΙΑ.
Σε αυτήν την πορεία μας συναντήσαμε και άλλους το ίδιο «ανήσυχους» με εμάς, συμφωνήσαμε να συνπορευτούμε.
Βρήκαμε ανοιχτές τις πόρτες φίλων και αλληλέγγυων προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Από κοινού δημιουργήσαμε το Λάδι της Αλληλεγγύης.
Αλληλέγγυοι , στη Γερμανία , στην Αυστρία και αλλού μοιράζουν αφιλοκερδώς το Λάδι μας. Η υπεραξία μένει στα χέρια μας.
Ένα μέρος από αυτήν επιστρέφει στην Ελληνική κοινωνία μέσα από τις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης που στήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Αύριο μπορεί να διατεθούν και σε άλλες χώρες και σε άλλους που έχουν ανάγκες.
Εμείς εδώ, μια χούφτα καλλιεργητές, με περισσό μεράκι συνεχίζουμε. Ονειρευόμαστε , σχεδιάζουμε και βήμα-βήμα υλοποιούμε ένα σχέδιο καθετοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας, με σεβασμό στον άνθρωπο και τις αξίες του, με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον.
Όλο αυτό το εγχείρημα στο δρόμο του συναντά και άλλα παρόμοια εγχειρήματα.
Τώρα συνάντησε την ομάδα της aristoil, τα επιστημονικά συμπεράσματα από μελέτες που οι ίδιοι έκαναν μπορεί να αποτελέσουν και για εμάς οδηγό. Μπορεί αν κριθεί σκόπιμο να γίνουμε και συνοδοιπόροι."

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα