Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 17:49

"Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας" 2019

Με κεντρικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα και τις προϋποθέσεις για την αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να δώσουμε στις μελλοντικές γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον, η χώρα μας συμμετέχει στην "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας".

Πρόκειται για το σημαντικότερο θεσμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση, για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Ο θεσμός έχει καθιερωθεί από το 2002 και σκοπός των δράσεων, που υλοποιούνται από τις 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση όλων στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών μέσων στις πόλεις.Η εβδομάδα κορυφώνεται με την "Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο", στις 22 Σεπτεμβρίου.

Κάθε χρόνο, η "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας" έχει ένα κεντρικό θέμα. Για το 2019 αυτό είναι το περπάτημα και η ποδηλασία και σύνθημά της "Ας περπατήσουμε όλοι μαζί!" (Walkwithus!). Δηλαδή στους δύο ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης, που είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, ωφέλιμοι για την υγεία και οικονομικοί. Η ενίσχυση της πεζής μετακίνησης και της χρήσης του ποδηλάτου - μεταξύ άλλων – δίνει και τη δυνατότητα για αποδέσμευση πολύτιμου δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων και πρασίνου.

Δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Ο ρόλος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα ζητήματα Κινητικότητας είναι καθοριστικός.Με αφορμή την ΕυρωπαϊκήΕβδομάδα Κινητικότητας αξίζει να αναφερθούν κάποιες ενδεικτικές δράσειςτου Υπουργείου που στοχεύουν στην ασφαλή, έξυπνη και οικολογική μετακίνηση και οδήγηση των πολιτών:

• Λειτουργία και υποστήριξη της Καινοτόμου Εκπαιδευτικής Διαδικτυακής Πλατφόρμας eDriveacademy ( http://edrive.yme.gov.gr ).
• Έκδοση Τεχνικών Οδηγιών για μέτρα ήπιας κυκλοφορίας που αποσκοπούν στην αποφυγή ή μείωση των ατυχημάτων και στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος
• Ένταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) διατάξεων που προωθούν τις ήπιες μορφές μετακίνησης.
• Διαμόρφωση νέου πλαισίου για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. που σχετίζονται με αντικοινωνικές και επικίνδυνες για την πρόκληση ατυχημάτων συμπεριφορές.
• Διαμόρφωση – στο προσεχές διάστημα – κανονιστικούπλαισίου για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτωνμικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, αυτοεξισσοροπούμενα κ.λπ.).
Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέτει υπό την αιγίδα του τη δράση με τίτλο "Δίπλωμα Ποδηλάτου",που διοργανώνεται από τον Οργανισμό "Πόλεις για Ποδήλατο" σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να φέρει τα παιδιά της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου πιο κοντά στο ποδήλατο, παρουσιάζοντας τους ταυτόχρονα τα σήματα του ΚΟΚ, αλλά και τον τρόπο ασφαλούς μετακίνησης με αυτό.

Δράσεις για την ΕΕΚ 2019 εποπτευόμενων φορέων
-

Προβολή στις οθόνες, εντός των σταθμών του Μετρό, βίντεο σχετικής θεματολογίας που επιμελήθηκε η ΣΤΑΣΥ.
- Ανάρτηση μηνυμάτων, σε στάσεις και οθόνες τηλεματικής του ΟΑΣΑ, για την αποτροπή της χρήσης ΙΧ.
- Σε συνεργασία με την ποδηλατική κοινότητα (ποδηλάτες του Βόρειου τμήματος Αττικής), η οποία διοργανώνει ποδηλατοδρομία στις 21 Σεπτεμβρίου με τίτλο: "Ποδηλατούμε ενωμένοι για το Κλίμα", θα σταλεί το μήνυμα συνεργασίας με τον ΟΑΣΑ "Ποδηλατούμε ενωμένοι για το Κλίμα και τη βιώσιμη κινητικότητα … κι αν κουραστούμε ATHENACARD" μέσω της χρήσης αυτοκόλλητων που θα φέρουν οι ποδηλάτες στις μπλούζες τους (συνημμένα το σχετικό εικαστικό).
- Δωρεάν μετακίνηση όλων των επιβατών σε όλες τις λεωφορειακές γραμμές του Ο.Α.Σ.Θ. την Κυριακή 22/9/2019 (Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο), από τις 16:00 έως τη λήξη της βάρδιας.
- Δωρεάν περιήγηση με τη γραμμή ειδικού ενδιαφέροντος, την "Πολιτιστική γραμμή” Νο 50, την Κυριακή 22/9/2019 (Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο), από τις 16:00 έως τη λήξη της βάρδιας για τη γνωριμία των πολιτών με την ιστορία και τα μνημεία της Θεσσαλονίκης.
- Διανομή όλη την εβδομάδα από τα εκδοτήριά του Ο.Α.Σ.Θ. του νέου ανανεωμένου χάρτη τσέπης λεωφορειακών γραμμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα