Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 10:30

Οι περιηγητές του Ευκλή αποχαιρέτισαν το Καλοκαίρι με τελευταία διαδρομή την Πυλία

 

Μια ενδιαφέρουσα, δροσερή και περιηγητική εξόρμηση - πεζοπορία για όλη την οικογένεια πραγματοποίησε ο Σύλλογος Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας ΄''Ο Ευκλής'' την περασμένη Κυριακή στην Πυλία, για να αποχαιρετήσει το Καλοκαίρι.

Πρώτη γνωριμία τους ήταν το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου, αφού περπάτησαν στο μονοπάτι που τους οδήγησε πάνω στα τείχη, απόλαυσαν από ψηλά την εκπληκτική θέα στην Βοϊδοκοιλιά, μια παραλία της Μεσσηνίας που θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Κυρίως είναι διάσημη για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω.
Το Παλαιόκαστρο, ή αλλιώς Παλαιό Ναβαρίνο ή Κάστρο Κορυφασίου, το παλαιότερο –όπως μαρτυρεί και το όνομά του– κάστρο της περιοχής της Πύλου, χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον σταυροφόρο Νικόλαο II de Saint Omer, γαλλικής καταγωγής άρχοντα της Θήβας, τον οποίο οι Έλληνες ονόμαζαν Σανταμέρη ή αλλιώς Γερονικόλα.

Συνεχίζοντας το κατηφορικό μονοπάτι από το Παλαιόκαστρο συνάντησαν το μεγάλο και εντυπωσιακό Σπήλαιο του Νέστορα, το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέτωπο του λόφου του Παλαιόκαστρου. H είσοδός του, σχεδόν τριγωνικού σχήματος είναι ορατή από μεγάλη απόσταση. Η κύρια αίθουσα του σπηλαίου, διαστάσεων 20x16 μ. έχει θολωτή οροφή ύψους περίπου 20μ.
Ενδεχομένως ταυτίζεται με το σπήλαιο, το οποίο ο Παυσανίας (IV, 36, 2) συσχέτισε με τον μύθο του σταυλισμού των κοπαδιών του βασιλιά της Πύλου Νέστορα και πριν από αυτόν του Νηλέα, ο οποίος θεωρείται από την παράδοση ότι τα είχε φέρει από τη Θεσσαλία.

Σειρά είχε η γνωριμία των πεζοπόρων με τον καταρράκτη Καλάμαρη στην περιοχή Σχινόλακα πάνω από την Γιάλοβα, ο οποίος αποτελεί έναν μικρό υδροβιότοπο με πολλά αμφίβια.  Έφτασαν στον καταρράκτη μέσα από ένα κατάφυτο και σκιερό μονοπάτι, απολαμβάνοντας σε αυτόν δροσερές βουτιές κατά την διάρκεια του μεσημεριού.

Τέλος η ημέρα έκλεισε με το θαλασσινό τους μπάνιο στην μαγευτική Γιάλοβα με την χρυσή άμμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα