Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 12:38

«Η Ίκλαινα στον χώρο και στον χρόνο»

Ημερίδα με θέμα «Η Ίκλαινα στον χώρο και στον χρόνο» έγινε την Κυριακή 14 Ιουλίου στο ομώνυμο χωριό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στις εργασίες της ανασκαφής, αλλά και των έργων αναστήλωσης και ανάδειξης που θα ακολουθήσουν στο μυκηναϊκό κέντρο της ΄Ικλαινας, από τον καθηγητή της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι Η.Π.Α. και Ακαδημαϊκό κ. Μιχάλη Κοσμόπουλο.

Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στα νεώτερα στοιχεία που προέρχονται κυρίως από το Αρχείο της Κοινότητας Ίκλαινας από την Δρ. Πέπη Γαβαλά, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. – Αρχείων Λακωνίας, με θέμα: «Εν Ικλαίνη και εν τω κοινοτικώ γραφείω…1920-1970». Ακολούθησε αναλυτική ιστορική περιήγηση στη «Στοιχειώδη εκπαίδευση στην ΄Ικλαινα από την Καποδιστριακή εποχή έως σήμερα» από την Δρ. Αναστασία Μηλίτση, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. – Αρχείων Μεσσηνίας. Τέλος, με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση αναφέρθηκαν σε «Αναμνήσεις από το δημοτικό σχολείο Ίκλαινας» οι Αμαλία και Φώτης Μαυρακάνας, που υπηρετούσαν όταν το σχολείο σιώπησε για πάντα το 1985.

Την ημερίδα έκλεισαν οι Γιάννης Γεώργιζας και Δώρα Ανδρινοπούλου, παρουσιάζοντας το «νέο σχεδιασμό της ανακατασκευής του σχολείου της Ίκλαινας», που θα λειτουργήσει πλέον ως κέντρο ενημέρωσης της ανασκαφής. Οι ίδιοι ανέφεραν αναλυτικά τα ονόματα των συντελεστών των μελετών και του φακέλου χρηματοδότησης, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, όπως την εταιρία DATAGRID που εκπόνησε τις τεχνικές μελέτες και τον φάκελο χρηματοδότησης σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πύλου-Νέστορος, την ομάδα φοιτητών της αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Ίκλαινας «Νηλέας».

Στην ημερίδα έδωσε το παρόν μεγάλο πλήθος ανθρώπων, κατοίκων του χωριού αλλά και επισκεπτών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμάτας και νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο νέος Δημάρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας. Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν η ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ίκλαινας «ο Νηλέας» Αναστασία Λαμπρινοπούλου, από τη ΜΟΔ η προϊσταμένη του προγράμματος χρηματοδότησης «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών Ιωάννα Πρίφτη, η οποία αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του Προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτεί την ανακατασκευή του Σχολείου της Ίκλαινας, όπως και ο Κώστας Γαλάνης, εκ μέρους των γονέων του, Νίκου και Μαρίας Γαλάνη, διδασκάλων της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60 του δημοτικού σχολείου Ίκλαινας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε για τα χρόνια που έζησε στην Ίκλαινα η δασκάλα Μαρία Γαλάνη.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προσφέρθηκαν τιμητικές πλακέτες:

-στον Δημήτρη Καφαντάρη, Δήμαρχο Πύλου - Νέστορος, για την έμπρακτη υποστήριξή του στο όραμα αποκατάστασης και ανάδειξης, σε κέντρο ενημέρωσης της ανασκαφής, του Δημοτικού σχολείου Ίκλαινας.
-στον Μιχάλη Κοσμόπουλο, Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι Η.Π.Α. και Ακαδημαϊκό, για την προσφορά του στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ίκλαινας.
-στην οικογένεια των δασκάλων Νίκου και Μαρίας Γαλάνη για την προσφορά τους στην Εκπαίδευση.
-στους δασκάλους Αμαλία και Φώτη Μαυρακάνα για την προσφορά τους στην Εκπαίδευση.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα