Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν την Τετάρτη 26 Ιουνίου, συνεχίζονται με συναυλία της Γλυκερίας τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 και ώρα 9.30 το βράδυ. Η γνωστή τραγουδίστρια θα παρουσιάσει μαζί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων συνθετών. Να επισημάνουμε, η Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης ιδρύθηκε το 1895 από τον Σπαρτιατικό Γυμναστικό Σύλλογο και σήμερα αποτελείται από 60 μουσικούς και 40 μαθητές. Την Φιλαρμονική διευθύνει ο αρχιμουσικός Σαράντος Κανελλάκος, ενώ τη Γλυκερία θα συνοδέψουν στο τραγούδι η Χριστιάνα Γαλιάτσου και ο Νίκος Βορίλας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στις 24 Ιουλίου και ώρα 9.30 μ.μ. θα γίνει συναυλία του μουσικού συγκροτήματος «Πυξ Λαξ», με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μπάμπη Στόκα, παρέα με ταλαντούχους μουσικούς, φέτος να μας καλούν να ακολουθήσουμε τις «παλιές αγάπες» σε στάδια και συναυλιακούς χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο, με κομμάτια-σταθμούς από όλη την τριαντάχρονη πορεία τους. Η τιμή του εισιτηρίου κυμαίνεται από €10 έως €14 ευρώ ανάλογα με τον τρόπο παραγγελίας (Πρώτη φάση προπώλησης 10€, δεύτερη φάση προπώλησης 12€, online hunderagency.gr & viva.gr 13,20€, ταμείο 14€).
Στις 30 Ιουλίου και ώρα 9.30μ.μ. δίνεται η θεατρική παράσταση «Λωξάντρα», που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου. Η «Λωξάντρα» είναι μία γοητευτική παράσταση- ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας που περιγράφει παράλληλα με χιούμορ και ζηλευτή ζωντάνια τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Πρωταγωνιστούν οι Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη και Χρύσα Παπά, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Χατζάκης. Το εισιτήριο κοστίζει €15 και το μειωμένο €12.
Στις 8 Αυγούστου και ώρα 9.30μ.μ. θα γίνει η θεατρική παράσταση «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ. Η Μαρία η Πενταγιώτισσα (1821-1885), κατά κόσμο Μαρία Δασκαλοπούλου, υπήρξε μία ιδιαίτερα όμορφη και δυναμική γυναίκα για τα δεδομένα της εποχής της. Αυτό όμως που εξόργισε τη συντηρητική κοινωνία του χωριού της ήταν οι πολυάριθμες ερωτικές της περιπέτειες, και οι διαμάχες μεταξύ των εραστών της. Εξ ου και το γνωστό δημοτικό άσμα της εποχής «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά».
Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ γράφει μία ξεκαρδιστική παρωδία ηθών, που σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Το έργο του τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δύο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λογικότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας. Στην παράσταση παίζουν οι Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Καστάνη, Μελέτης Ηλίας, Δανάη Μπάρκα, Γιώργος Δεπάστας και Δημήτρης Μαυρόπουλος Την σκηνοθεσία έχει ο Μάνος Καρατζογιάννης. Τα εισιτήρια κοστίζουν €12 και €15.
Στις 20 Αυγούστου και ώρα 9.30μ.μ., παρουσιάζεται η αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» από τα Αθηναϊκά Θέατρα. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Λιγνάδης (Οιδίποδας), Αμαλία Μουτούση (Ιοκάστη), Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), Γιώργος Ζιόβας (Άγγελος), Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), Νικόλας Χανακούλας (Εξάγγελος). Σκηνοθέτη της παράστασης είναι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Το εισιτήριο κυμαίνεται από €12 μέχρι €20.
Στις 26 Αυγούστου και ώρα 9.30 μ.μ, τέλος, διοργανώνεται η μουσική παράσταση «Συνοικία Ασμάτων» του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, με καλεσμένους τον Γιάννη Μπέζο και τον Ταξιάρχη Χάνο. Τραγουδούν: Γιάννης Μπέζος, Ταξιάρχης Χάνος, Άγγελος Ανδριανός, Μαίρη Δούτση Ανδρέας Λάφης, Δήμητρα Σταθοπούλου και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Χορεύουν: Άννα Μάγκου, Ζωή Βατίστα. Τιμή εισιτηρίου: €15, μειωμένο €12.