Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 15:55

Εκδήλωση της ΕΣΗΕΠΗΝ για την Κύπρο

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, όσο και συγκινητική βραδιά, έζησαν οι συμπολίτες που παραβρέθηκαν στην εξαιρετική από κάθε άποψη εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στους Αχαιούς πεσόντες, αγνοούμενους και πολεμιστές της Κύπρου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.


Κατά την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΕΣΗΕΠΗΝ και ο Σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή», απονεμήθηκαν από την Ένωση Συντακτών τιμητικές πλακέτες και αναμνηστικά διπλώματα στους σύγχρονους ήρωες του ελληνισμού.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος προηγουμένως επισκέφθηκε το Μουσείο Τύπου – πνευματική κιβωτό – των δημοσιογράφων, όπου ενημερώθηκε για τα σπάνια έγγραφα και το λοιπό πολύτιμο υλικό που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ψηφιοποιημένο. Ο κ. Πρέσβης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Μουσείου, που αποκάλεσε πνευματικό θησαυρό.
Ρίγη συγκίνησης
Κατά την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠΑ στο νέο λιμάνι, διαδραματίστηκαν συγκλονιστικές στιγμές, καθώς οι μνήμες από την τραγωδία της Κύπρου, επέστρεψαν 44 χρόνια μετά και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και τους ίδιους τους πολεμιστές. Όλοι οι ομιλητές, επεσήμαναν την ανυπέρβλητη θυσία των Αχαιών αλλά και γενικά των Ελλαδιτών Πολεμιστών στην Κύπρο, που μαζί με τους Κυπρίους συναδέλφους τους έδωσαν έναν άνισο, αλλά όχι μάταιο αγώνα, για να υπερασπιστούν την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία χιλιάδων κατοίκων της μεγαλονήσου. Παρά τις ολέθριες επιλογές της χούντας στην  Αθήνα με το πραξικόπημα κατά του Εθνάρχη Μακάριου και τις διαβεβαιώσεις ότι δήθεν η τουρκική απόβαση, αρχικά στην Κερύνεια ήταν άσκηση (!) όπως είχαν αναφέρει οι ΗΠΑ, οι πολεμιστές της Κύπρου, έδωσαν και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους, για την υπεράσπιση του πολύπαθου νησιού. Κι όμως 44 χρόνια από τότε οι τεράστιες ευθύνες, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας δεν καταλογίστηκαν. Μόλις προ ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, παρέδωσε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τους τέσσερις πρώτους τόμους του φακέλλου της Κύπρου.
Το χρέος της ΕΣΗΕΠΗΝ
Με τη  εκδήλωση τιμής στους Αχαιούς Πεσόντες, Αγνοούμενους και Πολεμιστές της Κύπρου, η ΕΣΗΕΠΗΝ, εκπλήρωσε ένα χρέος ευγνωμοσύνης για τους ηρωικούς Αχαιούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανεξαρτησία του μαρτυρικού νησιού, από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο του 1974. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Περιφέρειας έστειλαν κι’ ένα ηχηρό μήνυμα, ότι θα διατηρήσουν άσβεστη την ιστορική μνήμη και δεν θα πάψουν να αγωνίζονται για την πλήρη δικαίωση του ελληνισμού της Κύπρου.
Μεστοί χαιρετισμοί
Στους σύντομους αλλά και μεστούς χαιρετισμούς τους, τόσο ο Πρέσβης της Κύπρου  Κυρ. Κενεβέζος, όσο και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυρ. Κορτέσης επεσήμαναν το ψυχικό μεγαλείο των αγωνιστών της Κύπρου και την ανυπέρβλητη θυσία τους. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Αχαιών Ακτή» Τάσος Στασής και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολεμιστών Κύπρου 1974, Γ. Βουρλιόγκας, χρησιμοποίησαν σκληρή, καταγγελτική γλώσσα για όσους μεθόδευσαν και εκτέλεσαν το σχέδιο διαμελισμού της Κύπρου και εκείνους που επιχείρησαν να συγκαλύψουν αυτό το ανοσιούργημα. Τι θα απαντήσουμε στους ήρωες συναδέλφους μας που εγκαταλείψαμε αβοήθητους και δεν περισυλέξαμε τις σορούς τους, τόνισε με βαθειά συγκίνηση ο Γ. Βουρλιόγκας. Που ήταν η επιμελητεία του στρατεύματος. Ο Τάσος Στασής από την πλευρά του κατήγγειλε την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για τις οικογένειες των θυμάτων και καυτηρίασε την απουσία του Δήμου της Πάτρας, από την εκδήλωση. Ειδικότερα ο Τάσος Στασής τόνισε μεταξύ άλλων:
«Κύπρος 1974, προδοσία, πραξικόπημα, τουρκική εισβολή,  τραγωδία. Η Κυπριακή τραγωδία την οποία κάποιοι την μεταφέρουν πάνω τους μια ζωή, κάποιοι την θυμούνται όταν έρχονται οι μαύρες επέτειοι και κάποιοι δεν την ξέρουν καθόλου.
Δυστυχώς κανένας από τους αίτιους της καταστροφής και της προδοσίας δεν πλήρωσε αλλά και σαν ιστορικό γεγονός δεν διδάσκεται. Το έχω ξανά πει ότι στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία που ζούμε, γεγονότα της καθημερινότητας καθιερώνονται ως επέτειοι,  ενώ η τραγωδία της Κύπρου και η κατοχή στην Κύπρο έχουν περάσει στην λήθη και στην άγνοι Απόδειξη η άρνηση παραχώρησης του Δημοτικού Θεάτρου για την πραγματοποίηση της σημερινής μας εκδήλωσης. Πάντοτε ο κανόνας έχει και εξαιρέσεις. Όλα όμως οφείλονται στα άτομα και στην ευαισθησία που τα διακατέχει. Δεν έγινε κατανοητό το νόημα και η τιμή που θα αποδοθεί απόψε. Άτομα διορισμένα σε θέσεις προσβάλλουν την ιστορία του Δήμου Πατρέων σε σχέση με την Κύπρο.
Αλίμονο όμως σ αυτούς που έχασαν τα προσφιλή τους πρόσωπα, τα παιδιά τους, τους συζύγους, τους πατεράδες τους. Σ αυτούς που ζήσανε τα γεγονότα του πολέμου και τα μεταφέρουν σε όλη τους τη ζωή. Σ αυτούς που ίδρωσαν, μόχθησαν και εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου εγκατέλειψαν τα εγκόσμια με τον πόθο της επιστροφής. Σ’ αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι και κρατάνε τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού στην Καρπασία. Αλλά δυστυχώς και στην καταστροφή που επήλθε στην πολιτιστική και Χριστιανική Ορθόδοξη κληρονομιά μας.
Η «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» συγχαίρει την ΕΣΗΕΠΗΝ για την πρωτοβουλία της να τιμήσει τους Αχαιούς Πολεμιστές της Κύπρου. Ευχαριστούμε τον ΟΛΠ και τον πρόεδρο του για την παραχώρηση της αίθουσας για να γίνει η σημερινή εκδήλωση. Επίσης τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκο Κενεβέζο για την παρουσία του και την εκπροσώπηση της Κύπρου στην εκδήλωση».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θαν. Μπαμπανέβας, αναφέρθηκε στο χρονικό της τουρκικής εισβολής στο μαρτυρικό νησί το 1974, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη ήττα του ελληνισμού μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
Οι Αχαιοί Πεσόντες
Συγκλονιστική ήταν η απονομή τιμητικών πλακετών και διπλωμάτων από την EΣΗΕΠΗΝ. Ο υπέργυρος συμπολίτης Απόστολος Γκαβός ήλθε και παρέλαβε την τιμητική διάκριση, για το νεκρό γιο του λοχία της ΕΛΔΥΚ Χρήστο Γκαβό, από το Σταροχώρι Αχαΐας
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γ.Γ. του ΤΕΑΣ  Κ. Θεοδωρόπουλος ενώ στην υποδοχή και τις απονομές ήταν ο Γ.Γ. της ΕΣΗΕΠΗΝ Γ. Καρβουνιάρης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Γ. Κυρούσης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΑΣ Κ. Βασιλάκης και ο ταμίας της ΕΣΗΕΠΗΝ Κ. Μπουλμπασάκος.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα