Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 21:38

Μεσσηνία: Γιορτάζει η Παναγιά η Σιδηρόπορτα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρβελαίων Καλαμάτας «Παναγιά Σιδηρόπορτα» διοργανώνει όπως κάθε χρόνο για τον εορτασμό της προστάτιδας του Παναγίας Σιδηρόπορτας έξω από τον χώρο της μόνης διήμερο πανηγύρι, την Τετάρτη 22 Αυγούστου στις 9 το βράδυ και την Πέμπτη 23 Αυγούστου στις 11 το πρωί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, το μοναστήρι της Παναγίας Σιδηρόπορτας, όπως αναφέρεται στο κώδικα της μόνης, ιδρύθηκε το 1586 από τον παπά Πέτρο Ψωμά φέροντας το όνομα Παναγία Πλάταινα μέχρι το έτος 1623 οπότε ο νέος κτήτορας Παρθένιος Ψωμάς του έδωσε το όνομα Παναγία Σιδηρόπορτα από την σιδερένια σκαλιστή πόρτα του καθολικού που έφερε από την Κωνσταντινούπολη, εκπληρώνοντας τάμα στην Παναγία που είχε ο ίδιος κάνει για να τον βοηθήσει να γίνει αρχιερέας. Όντως έγινε επίσκοπος Μεθώνης, η δε σιδερένια πόρτα έφερε στο επάνω μέρος  την επιγραφή «αγροικιέται αιωνίως».

Αξιόλογο δε είναι το σκαλιστό τέμπλο της μονής με τα σκαλιστά βημόθυρα.

Το μοναστήρι ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρβελαίων Καλαμάτας καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την αναστήλωσή του.

Από το 2015 έχουν αρχίσει οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, μετά από  αίτηση του συλλόγου και του εφημερίου του χωριού και σήμερα έχει γίνει πλήρης αποκατάσταση του καθολικού της μονής.

Διαβάστε ακόμα: Πλημμύρισε κόσμο το Καρβέλι στη διήμερη γιορτή του Συλλόγου "Παναγιά η Σιδηρόπορτα" (vd, ph)

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα