Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 14:36

«Γεωργία και κλιματική αλλαγή: Δυστοπικό μέλλον ή αλλαγή μοντέλου;» στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», προσκαλούν το κοινό στην εκδήλωση με τίτλο «Γεωργία και κλιματική αλλαγή: Δυστοπικό μέλλον ή αλλαγή μοντέλου;» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (Πλ. 23ης Μαρτίου).

Διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, ο πρωτογενής τομέας σε όλο τον πλανήτη αντιμετωπίζει την πρόκληση της προσαρμογής στα νέα κλιματολογικά δεδομένα και αυτήν του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό και της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μετάβασης σε ένα ολοκληρωμένο αειφορικό μοντέλο παραγωγής.

Η γεωργία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό θετικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αφού οι καλλιέργειες, οι θαμνοστοιχίες και τα δέντρα που φύονται σε γεωργικές εκτάσεις παγιδεύουν τον άνθρακα της ατμόσφαιρας μέσω της φωτοσύνθεσης, ενώ τα εδάφη που υπόκεινται σε ορθή διαχείριση εξασφαλίζουν την αποθήκευση του άνθρακα. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» περιγράφει το πλαίσιο για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων στο οποίο οι γεωργοί θα μπορούν να συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας σε τρόφιμα ενώ, παράλληλα, θα προστατεύουν το κλίμα. Η ΚΓΠ είναι το βασικό εργαλείο στήριξης των γεωργών κατά την εν λόγω μετάβαση και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την περίοδο 2023-27, η ΚΓΠ διαρθρώνεται γύρω από δέκα βασικούς στόχους που εστιάζουν σε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδιώξεις.
Στη χώρα μας η διατήρηση του παραδοσιακού μη εντατικού μοντέλου γεωργίας και οι τοπικές γεωργικές πρακτικές που είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατές με τις απαιτήσεις της ΚΓΠ, τοποθετούν την Ελληνική γεωργία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συνδυάζοντας κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις για την επίτευξη ενός βιώσιμου γεωργικού συστήματος στην ΕΕ. Τα θέματα που θα συζητηθούν θα επικεντρωθούν στην ανάδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες, στις τοπικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, στη «γεωργία ακριβείας» καθώς και στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το πρόγραμμα:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα