Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 08:19

Άσκηση προσομοίωσης αεροπορικού ατυχήματος στο Χορτιάτη

Ένα μικρό αεροσκάφος τύπου Cesna με τέσσερις επιβάτες απογειώνεται από την Καβάλα με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν την προσγείωσή του η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου χάνεται, χωρίς να έχει αναφερθεί νωρίτερα από τον πιλότο κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία.

Άμεσα ενημερώνεται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) και η Πολιτική Προστασία, ενώ μαρτυρίες στα ΜΜΕ κάνουν λόγο για πτώση του αεροσκάφους στην περιοχή του όρους Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συνδράμει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ξεκινάει άμεσα, μετά από κλήση της Πολιτικής Προστασίας.  Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στην περιοχή του Χορτιάτη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Search & Rescue», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και συντονίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στόχος της άσκησης, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι φορέων, εταίροι του έργου και εθελοντές της ΕΟΔ, ήταν ο έλεγχος μίας σειράς τεχνολογιών αιχμής που αναπτύσσονται από τους τεχνικούς εταίρους του έργου, με σκοπό να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπου απαιτείται απεγκλωβισμός. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, wearables, εφαρμογές (applications) για επικοινωνίες εκτάκτων αναγκών και χρήση από εθελοντές διασώστες, κέντρο επιχειρήσεων με αξιοποίηση γυαλιών 3D Μικτής Πραγματικότητας, όπως επίσης και Drones. Οι δοκιμές που έγιναν έφεραν αποτελέσματα που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη του έργου και, τελικά, στην ανάπτυξη όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένων τεχνολογιών. Σημαντική για την επιτυχία της άσκησης ήταν η παρουσία στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δασαρχείου, της Πολεμικής Αεροπορίας, του ΕΚΑΒ, όπως επίσης και εκπροσώπων των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε για την παρουσία τους την κ. Βούλα Πατουλίδου, Αρμόδια Αντιπεριφειάρχη για την Πολιτική Προστασία, τον κ. Σωκράτη Δωρή, Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως επίσης και τον κ. Στυλιανό Ταμβακίδη, Προϊστάμενο της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη για την παραχώρηση της αίθουσας και την υποστήριξη, καθώς και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.
Το έργο Search & Rescue υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 και χρηματοδοτείται από πόρους της ΕΕ. Έχει διάρκεια 36 μήνες και στόχος του είναι η ανάπτυξη μίας διαδραστικής, αρθρωτής πλατφόρμας, που θα ενσωματώνει τη νέα γενιά τεχνολογικών εργαλείων έρευνας και ανάπτυξης που θα χρησιμοποιούνται στα μελλοντικά συστήματα διαχείρισης κρίσεων.bΣτο Search & Rescue συμμετέχουν 28 εταίροι, με συντονιστή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου, https://search-and-rescue.eu/, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Twitter: @SaR_H2020
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/search-and-rescue-project-6b75621b4/

Project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 882897

Μένη Κουρκουτά
Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Κεντρική Διοίκηση - Θεσσαλονίκη
Κηφισίας 13, T.K. 542 48, Θεσσαλονίκη
τ: 2310310649 | e: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.hrt.org.gr

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα