Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 16:38

Σήμανση των αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης στην Αρκαδία

Σήμανση των αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης στην Αρκαδία

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντίνειας και Κυνουρίας στις 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν την πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης μνημειακών δέντρων του Νομού Αρκαδίας.

Η εκδήλωση τελείται στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος "1821 - 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης"  υπο την Αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" και αριθμεί 71 μνημειακά δέντρα σε όλη την Πελοπόννησο που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στις 4:30 μ.μ. θα τελεστεί εκδήλωση στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, όπου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της επετειακής ετικέτας στην οποία θα σημανθούν 3 Βελανιδιές ως μνημειακά δέντρα ελευθερίας, που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής. 

Η Ιερά Μονή αποτελεί τον χώρο που συντελέστηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, αφού πραγματοποιήθηκε εκεί η Πρώτη Συνέλευση και η σύσταση της Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο του 1821. Εκεί συμμετείχαν 37 πρόκριτοι και πληρεξούσιοι των επαρχιών υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.  Μεταξύ των εμβληματικών προσωπικοτήτων του αγώνα που συμμετείχαν στην Συνέλευση των Καλτεζών ήταν, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Αμβρόσιος Φραντζής, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ και άλλοι.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, το σχέδιο της επετειακής ετικέτας ανέλαβε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη Joanna Kordos, ομογενής ζωγράφος που ζει στη Μελβούρνη και είναι εμπνευσμένο από την ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης toy '21, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.  

Τέλος, μέχρι τα τέλη του έτους 2021, στο πλαίσιο τοπικών συμβολικών εκδηλώσεων και σε συνεργασία με τους Δήμους της Πελοποννήσου, θα σημανθούν στο σύνολο των εν λόγω μνημειακών δέντρων της Πελοποννήσου, ώστε να λειτουργήσουν ως  "περιβαλλοντικοί φάροι" που θα ρίχνουν διαχρονικά φως στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και παράλληλα, θα αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο άυλης πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022