Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 19:25

Go On: Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας κυκλοφορεί το πρώτο της CD «200 χρόνια από το 1821»

Παρασκευή απόγευμα, κτήριο Φιλαρμονικής. Μόλις έχει αρχίσει να σουρουπώνει και από τα παράθυρα του τρίτου ορόφου, μέσα στο μούχρωμα φαίνεται ο λόφος του Κάστρου. Στο γραφείο του διευθυντή, Κώστα Νικολέα, μιλάμε για την κυκλοφορία του πρώτου CD της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. «Να σας βάλω ν’ ακούσετε λίγο από τη Μεσσηνιακή Γερουσία;» μου λέει. Και ξαφνικά η αίθουσα πλημμυρίζει από ήχους πνευστών και κρουστών.

Του πήρε τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να το μελοποιήσει. Είναι το κείμενο που διαβάζεται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα, στην Αναπαράσταση της 23ης Μαρτίου 1821. «Προειδοποίησις εις τα Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο πολιτικό-διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ακούω τη μουσική και σκέφτομαι ότι το κτήριο της Φιλαρμονικής βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα απόσταση από την πλατεία 23ης Μαρτίου, το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.

Ο χρόνος του συγκεκριμένου έργου είναι σχεδόν 20 λεπτά, αλλά το CD, συνολικής διάρκειας 50 λεπτών, περιλαμβάνει και άλλες συνθέσεις. Όπως ένα μέρος από την όπερα του μουσικολόγου Γιάννη Πλεμμένου «Καλαμάτα Λιμπεράτα», όπου ο ίδιος έχει γράψει το λιμπρέτο και ο Κώστας Νικολέας το έχει μελοποιήσει. Επίσης, έργα συνδεδεμένα με τοπικές και εθνικές γιορτές - 28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου, Υπαπαντή του Σωτήρος – αλλά και ηχογραφημένες συναυλίες της δημοτικής μπάντας.

«Το «Καλαμάτα Λιμπεράτα», λέει ο Κώστας Νικολέας «θα ήταν ωραίο να παρουσιαστεί και σκηνικά. Αναφέρεται στο πώς οι Ευρωπαϊκές Αυλές έβλεπαν τον ελληνικό ξεσηκωμό. Η τρίτη πράξη διαδραματίζεται στην Καλαμάτα. Περιλαμβάνει στοιχεία από την Ελληνική Μασσαλιώτιδα του Ρήγα, δημοτικά τραγούδια, ποιήματα του Σούτσου. Θα είναι μεγάλο εγχείρημα, γιατί θέλει λυρικούς τραγουδιστές, φωτισμούς, σκηνικά. Όμως θα μπορούσε να παιχτεί και σε συναυλία αναλογίου».

Όσο για την «Προειδοποίηση στις Ευρωπαϊκές Αυλές», αποδίδεται από τετράφωνη ανδρική χορωδία σε κλασικό κυρίως ύφος. «Μέσα μου άκουγα ότι ήθελε μόνο ανδρική χορωδία αυτό το έργο, έχει μια αυστηρότητα στο λόγο. Δεν ήταν εύκολο να μελοποιηθεί γιατί ο λόγος του δεν είναι μετρημένος».

Είναι το πρώτο CD που κυκλοφορεί η Δημοτική Φιλαρμονική. Η παραγωγή έγινε στο στούντιο Mellotron στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή και μελών από τις χορωδίες της Λυρικής Σκηνής και της ΕΡΤ. «Ήταν σπουδαία εμπειρία για όλους μας η ηχογράφηση» σημειώνει ο κ. Νικολέας, επισημαίνοντας και τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το CD, που περιλαμβάνει και κείμενο του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιου Χρήστου, αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Νοεμβρίου σε 1.000 αντίτυπα, αλλά η δράση της Φιλαρμονικής δεν σταματά εδώ. «Εάν όλα πάνε καλά, τα Χριστούγεννα θα έχουμε ωραίες συναυλίες» υπόσχεται ο κ. Νικολέας.

Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας

Tο 1890 ιδρύεται η «Φιλαρμονική Εταιρεία Καλαμών» και το 1939 μετεξελίσσεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την άμεση εποπτεία του Δήμου Καλαμάτας και με τη σημερινή της ονομασία, ως «Δημοτική Φιλαρμονική». Έκτοτε έχουν φοιτήσει στις σχολές της μια πλειάδα μουσικών, πολλοί από τους οποίους έχουν σταδιοδρομήσει σε κρατικές συμφωνικές ορχήστρες και φιλαρμονικές. Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας έχει συμπράξει με εξαίρετους σολίστ, όπως το Ν. Μοσχονά, τον Παύλο Ράπτη, την Κλειώ Δενάρδου κ.ά. Επίσης, μια σειρά από ικανούς αρχιμουσικούς έχουν δώσει στην φιλαρμονική την κατά καιρούς καλλιτεχνική της ταυτότητα. Ανάμεσά τους, κατά χρονολογική σειρά, ο Ευγένιος Μάγγελ, ο Αρλάντο Πολιντόρι, ο Δημήτρης Αργυριάδης, ο Μιχάλης Παπασταθόπουλος και ο Διονύσιος Βισβάρδης. Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας συμμετείχε σε Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην Ελλάδα (Νέας Φιλαδέλφειας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Φιλιατρών, Λουτρακίου), και στο εξωτερικό, όπου το καλοκαίρι του 2007 συμμετείχε  σε διεθνές φεστιβάλ φιλαρμονικών στο Camporgianno της Ιταλίας.

Το Νοέμβριο του 2009 συμμετείχε σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια φεστιβάλ χάλκινων και φιλαρμονικών από όλη την Ελλάδα, ενώ το 2011 η ορχήστρα Δωματίου της Φιλαρμονικής έδωσε συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το 1996 ήταν μία από τις τέσσερις φιλαρμονικές που συμμετείχαν στον επίσημο εορτασμό των «100 χρόνων Ολυμπιακών αγώνων» στο Παναθηναϊκό στάδιο, ενώ το 1997 συμμετείχε στον εορτασμό της Επετείου της «25ης Μαρτίου», που οργάνωσαν οι ομογενείς στη Βοστόνη με μια σειρά συναυλιών και αποκορύφωση την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικούς δρόμους. Στην  Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας υπάρχουν εκπαιδευτικά  προγράμματα δωρεάν για όλα τα όργανα της Φιλαρμονικής (πνευστά και κρουστά, προθεωρίας, μουσικοκινητικής, ενηλίκων, θεωρητικά).Ανάμεσα στο ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής  συγκαταλέγονται πληθώρα έργων για μεταφορά από ορχήστρα   σε φιλαρμονική, πολλά από τα οποία έχουν παρουσιασθεί σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση για φιλαρμονική, (όπως η συμφωνία αρ.2 «Ελλάς» του Δανού συνθέτη Rudolph  Simonsen, «Η εξέγερση των Ελλήνων» του Hector Berlioz, το “Άξιον Εστί” των Οδ.Ελύτη - Μ.Θεοδωράκη, “Η Συμφωνία  της Λεβεντιάς” του Μαν. Καλομοίρη και «Ο θρίαμβος των Αργοναυτών» του Robert  Sheldon, που παρουσιάστηκε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση  στον Βόλο, την 16-6-2018.

Ρεπορτάζ: Μαρία Νίκα

Summary:

We talked with Kostas Nikoleas about the first release of the CD of the Philharmonic Band of Kalamata amidst the celebrations for the 200 anniversary of the Greek Revolution. Working with folklore, traditional marching band tunes was a challenge as he admits. The biggest challenge was making a part of the declaration of revolution text into a 20-minute song. We can’t wait to listen to this admirable piece of work. 

Πρώτη δημοσίευση: Free Magazine Go On #12

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα