Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 11:14

Αυλαία την Κυριακή για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου

Με συνολικά 12 ντοκιμαντέρ - 6 την κάθε ημέρα - από τα οποία 10 σε πανελλήνια πρώτη προβολή, βρεβευμένα στην πλειονότητά τους, και με Αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο η on line έκδοση του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέσα από την ιστοσελίδα.

Ειδικότερα,το Σάββατο 13/02 στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες για δωρεάν on line προβολή οι ταινίες:

Not just your picture / Όχι μονάχα η φωτογραφία σας (Γερμανία 2019-πανελληνια πρεμιέρα,Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία), το πολυβραβευμένο Sheep Hero / Ο Ήρωας των Προβάτων (Ολλανδία 2019) που έχει αποσπάσει 20 βραβεία σε Φεστιβάλ απ'όλον τον κόσμο,  Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής (Φινλανδία 2020-πανελλήνια πρεμιέρα), Dear Child / Αγαπητό μου παιδί (Βραζιλία 2020-πανελλήνια πρεμιέρα), The New Abolitionists / Οι νέοι πολέμιοι της δουλείας (ΗΠΑ 2020, πανελλήνια πρεμιέρα-Αφιέρωμα στην Ισότητα) σε παραγωγή της Ελληνοαμερικάνιδας Ολυμπίας Δουκάκη και το Walchensee Forever/ Βάλχενζε για πάντα (Γερμανία 2020).

Την Κυριακή 14/02, το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία με τα τρία ντοκιμαντέρ που εντάσσονται στο φετινό  Αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο (στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του ΔΦΝΠ με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας): “Cold Lands / Παγωμένοι Τόποι”, “Ez, eskerrik asko! Gladysen leihoa / Ez, eskerrik asko! Το παράθυρο της Gladys” και “Stepping into the Boundary / Πατώντας τα όρια” αλλά και με τις βραβευμένες ταινίες Cows on the Roof / Αγελάδες στη σκεπή (Ελβετία 2020) και Kiss the Ground / Φίλα το Χώμα (ΗΠΑ 2020) και το Fixed Shot - 100 Recordings around Dignity Square/ Σταθερό πλάνο/100 κινηματογραφικές λήψεις στην Πλατεία Αξιοπρέπειας (Χιλή 2020) που εντάσσεται στο Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία.

Όλες οι ταινίες της Κυριακής προβάλλονται σε πανελλήνια πρώτη.

Επόμενο ραντεβού 7-16 Μαϊου με φυσική παρουσία

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανανεώνει το ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό τον Μάιο (7-16 Μαϊου) στις αίθουσες προβολών, στην έδρα του την Καλαμάτα, αλλά και στις 8 πόλεις που το φιλοξενούν φέτος: τη Σπάρτη, την Πάτρα, το Άργος, το Ναύπλιο, την Αμαλιάδα, το Ξυλόκαστρο, το Γύθειο και την Αιγιαλεία. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο θα παρουσιαστεί ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών ντοκιμαντέρ, ενώ δρομολογείται μεταξύ άλλων το Αφιέρωμα στην Αυστριακή Σκηνοθέτιδα Natalie Halla, το δεύτερο μέρος του Αφιερώματος στον Βάσκικο Κινηματογράφο καθώς και η απονομή των βραβείων.

Οι ταινίες του Σαββάτου13/02

Not just your picture / Όχι μονάχα η φωτογραφία σας-Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία
Σκηνοθέτης: Anne Paq, Dror Dayan
Παραγωγός: Anne Paq, Dror Dayan
Σενάριο: Anne Paq, Dror Dayan, Sabrina Dittus
Διάρκεια: 56’
Χώρα: Γερμανία, Κατάρ 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά,αγγλικά, αραβικά
Σύνοψη: Το «Όχι μονάχα η φωτογραφία σας» αφηγείται την ιστορία του Ραμσίς και της Λάιλα Κιλάνι, δύο νεαρών Γερμανο-παλαιστινίων αδελφών, των οποίων η ζωή διαλύθηκε ένα πρωινό, το καλοκαίρι του 2014, όταν ο πατέρας τους, Ιμπραχίμ, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του και τα πέντε τους παιδιά σκοτώθηκαν από μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια επιθέσεων στη Γάζα. Κάπως έτσι, έχοντας εμπλακεί σε μία διαδικασία πολιτικοποίησης και επαναπροσδιορισμού της παλαιστινιακής καταγωγής, οι δύο τους πάλεψαν να βρουν δικαιοσύνη για την οικογένεια τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να βρουν λογική σε μία πολιτική πραγματικότητα που όχι μόνο επιτρέπει τέτοιες φρικαλεότητες, αλλά προσπαθεί, μάλιστα, να αποσιωπήσει οποιαδήποτε κριτική τους.

Sheep Hero / Ο Ήρωας των Προβάτων
Σκηνοθέτης: Ton Van Zantvoort
Παραγωγός: Marc Thelosen, Koert Davidse
Διάρκεια: 81’
Χώρα: Ολλανδία 2019
Ομιλούμενη Γλώσσα: ολλανδικά
Βραβεία: 20 βραβεία σε Φεστιβάλ χωρών απ'όλο τον κόσμο!
Σύνοψη: Ο βοσκός Στιτζ έχει μια ιδεαλιστική οπτική για τον κόσμο, κάτι που αντιτίθεται στην σκληρή πραγματικότητα ενός σύγχρονου επαγγελματία. Σε αυτό το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ ερχόμαστε πιο κοντά στον βοσκό και την οικογένειά του που προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση της δουλειάς τους ζωντανή. Θα τα καταφέρει ή θα πρέπει να ακολουθήσει το κοπάδι;

Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής
Σκηνοθέτης: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio
Παραγωγός: Markku Lehmuskallio
Σενάριο: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio
Διάρκεια: 87’
Χώρα: Φινλανδία 2020
Ομιλούμενηγλώσσα: Φινλανδικά, σουηδικά, Tlingit
Βραβεία: Visions du Réel 2020, JURY PRIZE RÉGION DE NYON (CHF 10’000): MOST INNOVATIVE FEATURE FILM
Σύνοψη: Η ταινία μιλάει για τους ιθαγενείς λαούς που ζουν στον Αρκτικό Κύκλο μέσα στα σύνορα της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, την Γροιλανδίας, του Καναδά, της Αλάσκας και της Ρωσίας. Αυτά τα σύνορα δεν σχεδιάστηκαν από τους λαούς. Κάποια δικαιώματά τους παραβιάστηκαν. Ο τρόπος ζωής που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους συνεθλίβη, αλλά η εσωτερική τους θεώρηση του κόσμου άντεξε, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα.

Dear Child / Αγαπητό μου παιδί
Σκηνοθέτης: Luca Ammendola
Παραγωγός: Nikolai Galitzine
Σενάριο:  Luca Ammendola
Διάρκεια: 86’
Χώρα: Βραζιλία 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: πορτογαλικά
Βραβεία: Best documentary - Buzz Vicious Manaus 2020
Best soundtrack - Fimucinema 2020
Best documentary - Buenos Aires International Film Festival 2020
Best documentary - UK Christian Film Festival 2020
Best cinematography - UK Christian Film Festival 2020
Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τις ζωές των παιδιών που αναρρώνουν από την εμπλοκή τους στον πόλεμο των ναρκωτικών στη Βραζιλία.

The New Abolitionists / Οι νέοι πολέμιοι της δουλείας -Αφιέρωμα στην Ισότητα
Σκηνοθέτης: Christina Zorich
Παραγωγός: Olympia Dukakis
Σενάριο: Laura Spaeth, Andrea Valetine
Διάρκεια: 98’
Χώβα: ΗΠΑ 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά
Βραβεία: LAFA August Award, Best Inspirational Film, August Award, Best Feature Documentary Film Bridge Fest
Σύνοψη: Η σκηνοθέτις Κριστίνα Ζόριχ ακολουθεί τους ρεφορμιστές κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην διάσωση, αποκατάσταση, πρόβλεψη και τη δίωξη όσων εμπλέκονται με την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Walchensee Forever/ Βάλχενζε για πάντα
Σκηνοθέτης:  Janna Ji Wonders
Παραγωγός:  Katharina Bergfeld, Martin Heisler, Najda Smith
Σενάριο: Janna Ji Wonders, Nico Woche
Διάρκεια: 112’    
Χώρα: Γερμανία 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά/αγγλικά
Βραβεία: Berlinale 2020, Germany (Kompass-Perspektive Award 2020), Thessaloniki IDF 2020, Greece (Golden Alexander Newcomers Award), Biografilm 2020, Italy (Best Film Unipol Award), Der neue Heimatfilm Freistadt 2020, Austria (Audience Award), Fünf Seen FF 2020, Germany (Audience Award)
Σύνοψη: Κάθε οικογενειακή ραψωδία είναι μια δίνη από θολές μνήμες, βυθισμένα μυστικά, απραγματοποίητες υποσχέσεις και ατέρμονες προσδοκίες: μια κληρονομιά από όνειρα και κρίματα, που περνάει από γενιά σε γενιά. Με αφετηρία τη λίμνη Βάλχενζε στις βαυαρικές Άλπεις και ταξιδεύοντας έως το θρυλικό «Καλοκαίρι της Αγάπης» στο Σαν Φρανσίσκο του 1967, αυτό το θαρραλέο ταξίδι εξερεύνησης διατρέχει έναν αιώνα από ανείπωτες γυναικείες ιστορίες. Μια ποιητική περιπλάνηση στον λαβύρινθο του χρόνου, η οποία πυροδοτεί μια διαδρομή αυτογνωσίας πέρα από το παρελθόν και το παρόν. O αέναος κύκλος της ζωής και του θανάτου, ζωγραφισμένος με χρώματα αγάπης και απώλειας.

Οι ταινίες της Κυριακής 14/02
 
Cows on the Roof / Αγελάδες στη σκεπή
Σκηνοθέτης: Aldo Gugolz
Παραγωγός: Revolumenfilm, Rough Cat
Σενάριο:  Susanne Schüle, Aldo Gugolz
Διάρκεια: 82’
Χώρα: Ελβετία 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελβετικά, Γερμανικά, Ιταλικά
Συμμετοχές/Βραβεία: Switzerland Visions du Réel IFF 2020 (National Competition) World Premiere Jury Prize SSA/Suissimage to the most innovative film
Σύνοψη:Ο Φαμπιάνο είναι στοιχειωμένος από εφιάλτες. Οι εφιάλτες του είναι η αντανάκλασή του ως ο κληρονόμος της μικρής αγροτικής επιχείρησης του πατέρα του, η οποία βρίσκεται σε μία απομονωμένη κοιλάδα της Νότιας Ελβετίας. Έχει στην κατοχή του πενήντα κατσίκες και οχτώ αγελάδες και προσπαθεί το καλύτερο για να παράγει το ιδιαίτερο αλπικό τυρί που πρωτoέφτιαξαν οι χίπηδες γονείς του πίσω στη δεκαετία του 1980. Τίποτα όμως δεν πάει όπως πρέπει… Βρίσκεται να χρωστάει, η καλύβα που νοικιάζει τα καλοκαίρια στο βουνό είναι ετοιμόρροπη και το κατσικίσιο τυρί δεν είναι πια μία προσοδοφόρα επιχείρηση. Οι σκέψεις του είναι πίσω στο θανάσιμο ατύχημα που συνέβη σε έναν παράνομο εργάτη από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο θάνατός του τον στοιχειώνει επειδή νιώθει ότι σε έναν μικρό βαθμό είναι υπεύθυνος. Ο Φαμπιάνο δεν είναι ακριβώς στην καλύτερη θέση για να ξεκινήσει οικογένεια, σύντομα όμως θα γίνει πατέρας. Η κοπέλα του Εύα είναι έγκυος και ελπίζει να πραγματοποιήσει το όνειρό της για μία ζωή περιτριγυρισμένη από τη φύση και τα ζώα. Πώς όμως θα ξεκινήσουν μία ζωή μαζί κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες;

Kiss the Ground / Φίλα το Χώμα
Σκηνοθέτης: Josh Tickell, Rebecca Tickell
Παραγωγός: Josh Tickell, Rebecca Tickell
Σενάριο:  Josh Tickell, Rebecca Tickell
Διάρκεια: 85’
Χώρα: ΗΠΑ 2020
Ομιλούμενηγλώσσα: Αγγλικά
Βραβεία: Selected at Tribeca Film Festival 2020,
DOC LA Award Best Documentary, DOC LA Storyteller Award at DOC LA 2020,
Festival Award Best Interactive Documentary, Outstanding Achievement in Documentary Editing, Archival Usage & Assembly at Lonely Wolf: London International Film Festival 2020.
Σύνοψη: Το «Φίλα το χώμα» αποκαλύπτει ότι μέσα από την αναζωογόνηση του χώματος του κόσμου μπορούμε γρήγορα να σταθεροποιήσουμε ολοκληρωτικά το παγκόσμιο κλίμα, να επαναφέρουμε χαμένα οικοσυστήματα και να δημιουργήσουμε αφθονία διατροφικών πηγών. Χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές γραφικές και οπτικές αναπαραστάσεις καθώς και πλάνα της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η ταινία παρουσιάζει πώς με τη μείωση του άνθρακα της ατμόσφαιρας το χώμα αποτελεί το κομμάτι του κλιματικού παζλ που λείπει.

Fixed Shot - 100 Recordings around Dignity Square/ Σταθερό πλάνο/100 κινηματογραφικές λήψεις στην Πλατεία Αξιοπρέπειας -Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία
Σκηνοθέτης: Cristián Pérez Reyes
Παραγωγός: Oscar Cardenas
Διάρκεια: 66’30’’
Χώρα: Χιλή 2020
Ομιλούμενηγλώσσα: Ισπανικά
Σύνοψη: Στις 18 Οκτωβρίου 2019, η Χιλή ζει την πιο σημαντική της κοινωνική εξέγερση στα χρόνια  της μεταπολίτευσης της. Η Πλατεία Ιταλίας (νευραλγικό σημείο της πρωτεύουσας) μετονομάστηκε από τους διαδηλωτές σε «Πλατεία Αξιοπρέπειας». Η συγκεκριμένη τοποθεσία έγινε ένα ορόσημο για το θέμα των κοινωνικών διεκδικήσεων.

Αφιέρωμα στο Βάσκικο Κινηματογράφο

Cold Lands / Παγωμένοι Τόποι
Σκηνοθέτης: Iratxe Fresneda
Παραγωγός: Iratxe Fresneda
Σενάριο:  Iratxe Fresneda
Διάρκεια: 66'
Χώρα: Ισπανία 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Βάσκικα
Σύνοψη: Το Cold Lands είναι ένα προσωπικό ταξίδι μέσα από τις εικόνες και τον κινηματογράφο, καθοδηγούμενο από σκηνοθέτες και καλλιτέχνες όπως οι Θεόδωρος Αγγελόπουλος , Bego Vicario, Wim Wenders και Rut Hillarp, μεταξύ άλλων. Σε αυτό το υβρίδιο, ντοκιμαντέρ και road movie, το όραμά τους για το τί είναι ο Κινηματογράφος, για το τί κρύβεται πίσω από τις εικόνες, συμπίπτει με τον κόσμο της Μελισσοκομίας, της Αρχιτεκτονικής και του ανθρώπινου τοπίου. Ο Κινηματογράφος και η πραγματική ζωή συγχέονται μεταξύ τους, ανακαλύπτοντας ότι η ζωή είναι από μόνη της έργο Τέχνης.

Ez, eskerrik asko! Gladysen leihoa / Ez, eskerrik asko! το παράθυρο της Gladys
Σκηνοθέτης: Bertha Gaztelumendi
Παραγωγός: Silvia Mendibil
Σενάριο: Sabino Ormazabal
Διάρκεια: 66΄
Χώρα: Ισπανία 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Βάσκικα
Σύνοψη: Τον Ιούνιο του 1979, μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Three MileIsland (Χάρισμπουργκ, ΗΠΑ), το διεθνές κίνημα κατά των πυρηνικών οργάνωσε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη Χώρα των Βάσκων κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Tudela, η Gladys del Estal Ferreño σκοτώθηκε από την εθνική φρουρά. Αυτό το ντοκιμαντέρ, φτιάχνει το πορτρέτο του 23χρονου κοριτσιού και τα γεγονότα γύρω από το θάνατό της, αλλά και την αντίσταση ενάντια στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στη Χώρα των Βάσκων και σε όλο τον κόσμο.

Muga deitzen da Pausoa (Stepping into the Boundary) / Πατώντας τα όρια
Σκηνοθέτης: Maider Oleaga
Παραγωγός: Izaskun Arandia
Σενάριο: Maider Oleaga
Διάρκεια: 79'
Χώρα: Ισπανία 2018
Ομιλούμενη γλώσσα: Βάσκικα
Σύνοψη: Δύο γυναίκες θα συναντηθούν σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Σεμπαστιάν, η μία είναι η ζωντανή σκηνοθέτις, η άλλη ονομάζεται Elvira Zipitria Irastorza, και πέθανε το 1982. Η σκηνοθέτης θα ανακαλύψει πολύ σύντομα ότι η Elvira διηύθυνε το πρώτο βασκικό σχολείο στο ίδιο διαμέρισμα, για 30 χρόνια, κάτω από τη σκληρή δικτατορία του Φράνκο. Η σκηνοθέτις, έκπληκτη και θέλοντας να μάθει περισσότερα, ξεκινά την έρευνα για να ανακαλύψει ποιά ήταν αυτή η γυναίκα. Η αναζήτηση δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα συναντήσει πολλές κλειστές πόρτες. Αυτή η ταινία είναι μια από τις διάφορες μεθόδους που ακολούθησε η σκηνοθέτις για να βρει την αλήθεια.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα