Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 09:56

Το πρόγραμμα της Παρασκευής για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το πρόγραμμα της Παρασκευής για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με έξι ντοκιμαντέρ, τα τρία πολυβραβευμένα και τα 4 σε πανελλήνια πρεμιέρα, συνεχίζονται την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου οι δωρεάν on line προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέσα από την ιστοσελίδα  https://www.peloponnisosdocfestival.com.


Τρεις από τις ταινίες της Παρασκευής αποτελούν μέρος του Αφιερώματος Διεκδικώντας την Ελευθερία ενώ μία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Αφιερώματος για την Ισότητα των Φύλων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες που θα δούμε κατά την 8η ημέρα του Φεστιβάλ, είναι:

Το ντοκιμαντέρ Vulnerable Beauty/ Η εύθραυστη ομορφιά (Ιταλία 2019) του Manuele Mandolesi πουμιλάει για το πώς τα μέλη μιας οικογένειας αγροτών ξεπερνούν το τραύμα που τους προκάλεσε ο σεισμός του 2016. Το Unblock Cuba/ Ξεμπλοκάρετε την Κούβα (Ισπανία 2020, Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία) του Sergio Gregori Marugán, ένα πιστό πορτραίτο της πρόσφατης ιστορίας της Κούβας και της προσπάθειας της Αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει επιρροή στην περιοχή της Καραϊβικής. The Fight for Greenland/ Η μάχη (μας) για την Γροιλανδία (Δανία, Γροιλανδία, Νορβηγία 2020-Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία) του Kenneth Sorento, ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την δύσκολη ισορροπία μεταξύ της μάχης για αυτοδιάθεση και ξενοφοβικό εθνικισμό ανάμεσα στην πολιτισμική παράδοση και την παγκοσμιοποίηση. The Wind. A Documentary Thriller / Ο άνεμος. Ένα ντοκιμαντέρ τρόμου (Πολωνία 2019) του Michal Bielawski για τον  άνεμο Halny, ένα από τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία στα πολωνικά βουνά που έρχεται με κύκλους, κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο, μετατρέποντας τα γραφικά ορεινά μονοπάτια σε σκηνικό για μία αδάμαστη παράσταση της φύσης. Bloodless - The path to democracy / Χωρίς σταγόνα αίμα - Ο δρόμος για τη δημοκρατία  (ΗΠΑ 2020-Αφιέρωμα  Διεκδικώντας την Ελευθερία) των Bared Maronian και Silva Basmajian, ένα ελκυστικό πολιτικό θρίλερ που καταγράφει την ιστορία όσο τα γεγονότα εκτυλίσσονται την άνοιξη του 2018 στην Αρμενία.

Game On, Queer Disruptions in Sports / Το παιχνίδι ξεκινά, Queer αναστάτωση στον αθλητισμό (Ουγγαρία 2020-Αφιέρωμα στην Ισότητα) της Mária Takács, μια ταινία που  παρουσιάζει 5 πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες όπου ο καθένας αναστατώνει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με την ομοφυλόφιλη, τρανς ή μεσοφυλική ταυτότητά του.

 

Το κοινό ψηφίζει!

Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος κάθε ταινίας, το κοινό μπορεί να ψηφίζει με 1 έως 5 αστέρια στον βαθμό που του άρεσε η ταινία που παρακολούθησε. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα απονείμει τον Μάιο το Bραβείο Kοινού για το Kαλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ.Προσοχή! Η βαθμολόγηση καθε ταινίας μπορεί να γίνει μόνο την ημέρα της προβολής της.

Συνεντεύξεις σκηνοθετών
Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος κάθε ταινίας μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη (όπου είναι διαθέσιμη), που παραχώρησε στα αγγλικά σε εθελοντές και συνεργάτες του Φεστιβάλ και να ανακαλύψετε την καλλιτεχνική ματιά των δημιουργών αλλά και την προσωπική τους σύνδεση με την δημιουργία τους. Οι συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες των ταινιών που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα "Διεκδικώντας την Ελευθερία" πραγματοποιήθηκαν από τους φοιτητές των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για να παρακολουθήσετε το ΔΩΡΕΑΝ online πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ακολουθείτε τα εξής βήματα:

1.Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα, https://www.peloponnisosdocfestival.com

2.Επιλέγετε Σύνδεση και Δημιουργία Νέου λογαριασμού

3.Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και επιλέγετε ΕΓΓΡΑΦΗ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας να πατήσετε επιβεβαίωση από το email σας!

Η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη από τις 00:00 και για 24 ώρες, ενώ επιτρέπονται μέχρι 200 θεάσεις σε κάθε ταινία.

 

Οι ταινίες της Παρασκευής 12/02

 

Vulnerable Beauty/ Η εύθραυστη ομορφιά
Σκηνοθέτης: Manuele Mandolesi

Παραγωγός: Manuele Mandolesi

Σενάριο: Manuele Mandolesi

Διάρκεια: 75'

Χώρα: Ιταλία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Ιταλικά

Βραβεία: Best Italian Movie - Popoli DOC@Festival Dei Popoli 2019 (Italy)

Σύνοψη: Η «εύθραυστη ομορφιά» μιλάει για το πώς μια οικογένεια αγροτών, η Μικέλα, ο Στέφανο και τα δυο παιδιά τους ο Ντιέγκο και η Έμμα, ξεπερνούν  το τραύμα που τους προκάλεσε ο σεισμός του 2016. Το καταφέρνουν χάρις τους γερούς δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας αλλά και το δέσιμο που νιώθουν με την γη τους και τα ζώα τους. Κατά την διάρκεια μιας χρονιάς, μαθαίνουμε τους χαρακτήρες, μπαίνουμε στις ζωές τους και μέσα στην μεγάλη οικειότητα που νιώθουν μεταξύ τους. Τους βλέπουμε να ξεπερνούν πολλές δυσκολίες, οι οποίες προκλήθηκαν από το σεισμό και να παλεύουν να ξαναφτιάξουν τον στάβλο και ένα ξύλινο σπίτι στο αγαπημένο τους βουνό, όπου τελικά θα επιστρέψουν εκεί για να μείνουν.

 

 

Unblock Cuba/ Ξεμπλοκάρετε την Κούβα Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Sergio Gregori Marugán

Σενάριο: Sergio Gregori Marugán, Álvaro Afonso, Víctor Albertus

Διάρκεια: 86’

Χώρα: Ισπανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα:  Ισπανικά

Βραβεία:Uruguay International Latino Film Festival 2020/ Best film with special mention from the jury, Sweden Film Awards 2020 Best first film, Monthly Prague International Film Festival 2020

Best documentary feature film, Top Indie Film Awards Japan 2020 Best message, Best documentary, Top Indie Film Awards Slovakia 2020 Best message.
Σύνοψη:
Ένα πιστό πορτραίτο της πρόσφατης ιστορίας της Κούβας και της προσπάθειας της Αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει επιρροή στην περιοχή της Καραϊβικής. Από τον πόλεμο για ανεξαρτησία και τον θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης έως σήμερα, στην εποχή της προεδρίας του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και την εφαρμογή του κεφαλαίου 3 του νόμου Χελμς - Μπάρτον, από την διοίκηση Τραμπ. Το ξεκίνημα του εμπάργκο και οι συνέπειες αυτού, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην χώρα και οι διμερείς σχέσεις του νησιού με την Αμερική.

 

 

The Fight for Greenland/ Η μάχη (μας) για την Γροιλανδία Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Kenneth Sorento

Παραγωγός: Peter Winther

Διάρκεια: 96’

Χώρα: Δανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Δανέζικα

Σύνοψη: Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αποτελεί κομμάτι της Δανίας από το 1721, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των 56.000 κατοίκων τώρα ζητά ανεξαρτησία. Νιώθουν ότι η κουλτούρα και η γλώσσα τους απειλούνται και αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι για τις πολλές αυτοκτονίες νέων ανθρώπων. Όμως οι Δανόφωνοι Γροιλανδοί νιώθουν ότι υφίστανται διακρίσεις και θέλουν να κρατήσουν τους δεσμούς με την Δανία.

Η ταινία ακολουθεί 4 δυνατούς, νέους Γροιλανδούς, που ο καθένας τους με τον δικό του τρόπο επιμένει να θέλει να πάρει την ευθύνη για το μέλλον της χώρας τους. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την δύσκολη ισορροπία μεταξύ της μάχης για αυτοδιάθεση και ξενοφοβικό εθνικισμό ανάμεσα στην πολιτισμική παράδοση και την παγκοσμιοποίηση.

 

 

The Wind. A Documentary Thriller / Ο άνεμος. Ένα ντοκιμαντέρ τρόμου

Σκηνοθέτης:  Michal Bielawski

Σενάριο: Michal Bielawski

Διάρκεια: 75’

Χώρα: Πολωνία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Πολωνικά

Σύνοψη: Ο άνεμος Halny είναι ένα από τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία στα πολωνικά βουνά. Έρχεται με κύκλους, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα μετατραπεί σε μία καταστροφική θύελλα. Ο Halny επηρεάζει κυρίως τους κατοίκους του Ζακοπάνε και της γύρω περιοχής, μετατρέποντας τα γραφικά ορεινά μονοπάτια σε σκηνικό για μία αδάμαστη παράσταση της φύσης.

 

 

Bloodless - The path to democracy / Χωρίς σταγόνα αίμα - Ο δρόμος για τη δημοκρατία Αφιέρωμα  Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Bared Maronian, Silva Basmajian

Παραγωγός: Bared Maronian, Silva Basmajian, Seda Grigoryan

Σενάριο: Bared Maronian, Silva Basmajian

Διάρκεια: 88’10’’

Χώρα: ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αρμένικα, αγγλικά

Βραβεία:Vitruvian Award Feature Film at DaVinci Film Festival 2020

Hague Global Cinema Best Film (Global Peace, Harmony, Human Rights and Women Empowerment) at The Hague Global Cinema Festival 2020
Σύνοψη
: Στην ιστορία, λίγες μόνο επαναστάσεις ήταν επιτυχημένες, πόσο μάλλον χωρίς να χυθεί αίμα. Ο Νικόλ Πασινιάν, ένας χαρισματικός πρώην δημοσιογράφος και πολιτικός κρατούμενος, ξεσήκωσε τους νέους και τις γυναίκες χρησιμοποιώντας διαμαρτυρίες μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, η διεφθαρμένη ολιγαρχία ανετράπη και η δημοκρατία αποκαταστάθηκε. Μοιάζοντας με θαύμα, το «Χωρίς σταγόνα αίμα» είναι ένα ελκυστικό πολιτικό θρίλερ που καταγράφει την ιστορία όσο τα γεγονότα εκτυλίσσονται την άνοιξη του 2018 στην Αρμενία.

 

 

Game On, Queer Disruptions in Sports / Το παιχνίδι ξεκινά, Queer αναστάτωση στον αθλητισμό Αφιέρωμα στην Ισότητα

Σκηνοθέτης: Mária Takács

Παραγωγός: Hugh Torrence

Σενάριο:  Mária Takács, Ágnes Seregély, Hadley Zaun Renkin

Διάρκεια: 67’

Χώρα: Ουγγαρία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Σύνοψη: Η ταινία παρουσιάζει 5 πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες από 4 διαφορετικές χώρες που ο καθένας αναστατώνει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με την ομοφυλόφιλη, τρανς ή μεσοφυλική ταυτότητά του. Μιλάνε ειλικρινά για την αθλητική διαδρομή τους, τις ξεχωριστές εμπειρίες τους και την προσωπική τους ζωή.

DIEK ARKADIA 2

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022