Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 13:55

Οι Πόντιοι Σουρμένων συναντιούνται και φέτος στο «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα»

Το ετήσιο ραντεβού τους δίνουν και φέτος οι Πόντιοι Σουρμένων στο «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα», με αποκορύφωμα την αναβίωση του ποντιακού ταφικού εθίμου την Κυριακή του Θωμά.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 11 έως 15 Απριλίου 2018 και περιλαμβάνουν εκθέσεις, προβολές, παρουσίαση ιστορικών ντοκουμέντων, ποδοσφαιρικό συναπάντημα παλαιμάχων προσφυγικών ομάδων και ποντιακό γλέντι.

Ενενήντα έξι χρόνια πριν, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες στον Ιστορικό Πόντο, οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης των Σουρμένων στον σημερινό δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους, το "Ταφικό Έθιμο". Έθιμο το οποίο διασώζεται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα στη χριστιανική πίστη.

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά, ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων διοργανώνει αμέσως μετά το Πάσχα το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2018 τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα».

Την εβδομάδα της Διακαινησίμου, όπως κάθε χρόνο, ο σύλλογος διοργανώνει πενθήμερες εκδηλώσεις που κορυφώνονται την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Πόντο, οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής, και που τελείται με ευλάβεια αναλλοίωτο εδώ και 96 χρόνια.

Εκεί το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης. Πλήθος Ποντίων απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα για να τιμήσει και να βιώσει από κοντά το ποντιακό αυτό έθιμο. Αφού παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής του Θωμά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, ιερείς και ποίμνιο κατευθύνονται στο Κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο.

"Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης", αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης.

Οι εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, που φέτος γιορτάζει τα 94 χρόνια από την ίδρυσή της, ως γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης, πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν:

- Την Τετάρτη 11 Απριλίου, διοργανώνεται για πέμπτη φορά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες: Πανιώνιος, Φωστήρας, Νέα Ιωνία, Πρωτέας Παλαιάς Φώκαιας, Α.Ο. Καλαμακίου, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων.

- Την Πέμπτη 12 Απριλίου, παρουσίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ένωσης Ποντίων Σουρμένων βιβλίου - Ιστορικού Λευκώματος με τίτλο "Ελληνικό: Ψυχή της πόλη μας είναι οι μνήμες της", με περιεχόμενο την καταγραφή της γενικότερης ιστορίας των Ποντίων και των Μικρασιατών και της ειδικότερης των Σουρμένων του Πόντου και της δημιουργίας της πόλης του Ελληνικού.

- Την Παρασκευή 13 Απριλίου, παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα στην κεντρική πλατεία Σουρμένων. Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού "O Ψηλορείτης", Σχολή Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού «Το Ζάλογγο», Σύνδεσμος Λουτρακιωτών-Περαχωριτών «Ο Ίβυκος» και Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη», Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος ΛΑΟΠΟΛΙΣ, Λαογραφικός-Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία».

- Το Σάββατο 14 Απριλίου τo απόγευμα θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλο. Επίσης, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη. Το βράδυ στην πλατεία ποντιακοί χοροί από το Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Εύξεινος Πόντος» και το Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης», και οι Μωμόγεροι από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης. Στη συνέχεια θα στηθεί παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ', τουλούμ', γαβάλ', κρασί και... χαψία!

- Την Κυριακή του Θωμά θα τελεστεί το ταφικό έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία θα χορέψουν ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς», ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και η Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Τέλος, στο πλαίσιο των πενθήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών και το Γραφείο Εθελοντών του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, οργανώνουν προσφορά αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, με την συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα