Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 12:59

Αστρονομική βραδιά στον Φάρο του Αγγελοχωρίου

Με στόχο τη γνωριμία του κόσμου με τον Φάρο του Αγγελοχωρίου, έναν από τους 25 διατηρητέους φάρους της χώρας, αλλά και μια πρώτη, ίσως, επαφή κάποιων με την αστρονομία, ο δήμος Θερμαϊκού διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά αύριο Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου από τις 19.00 μέχρι τις 24.00.

Ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Στις ακτές και τον χειμώνα", που οργανώνεται συνεργατικά από το δήμο Θερμαϊκού και την εταιρεία ΑΑΕ / Αξιοποίηση Ακτών Ελλάδος και που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση για την ανάπτυξη και την προστασία του παράκτιου μετώπου, η αστρονομική βραδιά αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους λάτρεις του έναστρου νυχτερινού ουρανού, να γνωρίσουν την ερασιτεχνική αστρονομία από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και να επιδοθούν στην παρατήρηση των ουράνιων αντικειμένων.

Ο ΟΦΑ Θεσσαλονίκης με τα τηλεσκόπιά του, θα προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό, να παρατηρήσει τη Σελήνη, που θα βρίσκεται σε φάση πρώτου τετάρτου, ορατή όλο το βράδυ, και πολύ κοντά στο άστρο Αλντεμπαράν του Ταύρου, ενώ θα μπορέσει να γνωρίσει και να παρατηρήσει τον αστερισμό του Ωρίωνα με το διάσημο νεφέλωμά του και τα αστρικά σμήνη των Πλειάδων και των Υάδων.

Η γνωριμία με τον Φάρο στο Μεγάλο Έμβολο του Θερμαϊκού κόλπου είναι άλλη μία ευκαιρία, που προσφέρεται με τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Πρωτολειτούργησε το 1864. Βρίσκεται στην άκρη της Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με τον Ραδιοφάρο, που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Θερμαϊκού στις εκβολές του Αξιού. Μεταξύ 1883 – 1885 χτίστηκαν οχυρά ακριβώς μπροστά από τον Φάρο, εξαιτίας της ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας της θέσης, απ’ όπου βλέπει κανείς όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης και τον Θερμαϊκό, ατενίζοντας τον Όλυμπο. Κατασκευάστηκαν 5 πολυβολεία, εκ των οποίων το ένα σωζόμενο και το εντυπωσιακό μπούνκερ (καταφύγιο), που επίσης σώζεται σε άριστη κατάσταση. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο. Το 1998 χαρακτηρίστηκε ως Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς, ενώ το 2010 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναστήλωσης του ιστορικού φάρου, που ανέλαβε να καταστήσει το μνημείο και πάλι επισκέψιμο, επαναπροσδίδοντάς του την παλιά του αίγλη.

Για την πρόσβαση στην περιοχή υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος 1,5 χλμ. από το χωριό του Αγγελοχωρίου με τα τελευταία 300μ. χωματόδρομο. Για την ασφάλεια των επισκεπτών κατά τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, παρακαλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες ασφαλείας, παραμένοντας εντός του οριοθετημένου, με ειδικές κορδέλες σήμανσης, χώρου και σε καμία περίπτωση να μην εισέρχονται εντός των φρουρίων.

Την ξεχωριστή αυτή βραδιά, θα διαδεχτεί δύο μέρες μετά, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 – 14.00, η εκδήλωση πρωινού περίπατου στον Υδροβιότοπο της Επανομής.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα