Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 12:52

Την Παρασκευή ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (Βίντεο)

Την πρεμιέρα του θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο για έκτη φορά θα υποδεχτεί η πόλη της Καλαμάτας, ενώ μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο.

Η ταινία έναρξης θα είναι το πολυβραβευμένο Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, την Παρασκευή στις 20:30. 

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ντοκιμαντέρ, Τζίνα Πετροπούλου, δήλωσε ότι φέτος το Φεστιβάλ έχει διευρυνθεί ως προς τις πόλεις που συμμετέχουν στο δίκτυο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το φετινό πρόγραμμα εμπεριέχει 77 ντοκιμαντέρ ελληνικής και ξένης παραγωγής, εκ των οποίων οι 34 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες. Η εκπαιδευτική ζώνη περιέχει 22 ντοκιμαντέρ με έμφαση στο περιβάλλον, καθώς το φετινό αφιέρωμα είναι "περιβάλλον και κλιματική αλλαγή" και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η επίσημη καλεσμένη του Φεστιβάλ είναι η Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Iara Lee, η οποία θα παρευρεθεί στην Καλαμάτα για πέντε περίπου ημέρες, ενώ θα πραγματοποιήσει σεμινάριο στους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά και για το ευρύ κοινό. Τέλος, ανέφερε ότι φέτος το Φεστιβάλ ενισχύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού με μια τριετή συνεργασία, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η βοήθεια των εθελοντών, οι οποίοι θα είναι από το Ναύπλιο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πέρα από την Καλαμάτα. 

Για δύο νέες συνεργασίες μίλησε η καλλιτεχνική σύμβουλος, Κλεώνη Φλέσσα, με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα φέρει και πάλι τον Robert Rombout στην Καλαμάτα, ο οποίος θα καθοδηγήσει μια ομάδα φοιτητών στη δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου, καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου οι φοιτητές θα δουν και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές διαγωνιζόμενες ταινίες του Φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.

Επίσης, ανέφερε τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες με Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο θα συμμετέχει ενεργά για δεύτερη χρονιά, με τη συμμετοχή πρωτοετών φοιτητών που ανέλαβαν να κάνουν μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στα περιφερειακά ΜΜΕ. Εκτός από τις προβολές, θα συνεχιστούν και τα σεμινάρια τόσο ενηλίκων όσο και μαθητών. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί επίσης μια έκθεση του Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη Vlad Sokhin, που θα εκθέσει 34 έργα του με θέμα "Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής", καθώς και ένα ανοιχτό σεμινάριο κεραμικής. 

Στο τέλος μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος συνεχάρη την καλλιτεχνική διευθύντρια καθώς και όλους τους συντελεστές του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ με έδρα την Καλαμάτα για τη θεματολογία και τη μεγάλη συμμετοχή, ενώ δήλωσε ότι η περιφέρεια στηρίζει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντική η πορεία του ντοκιμαντέρ όλα αυτά τα χρόνια και η μύηση νεώτερων γενεών στην τέχνη αυτή, καθώς αναβαθμίζει την περιοχή και την Πελοπόννησο ολόκληρη. 

Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι να εισαγάγει το κοινό στην παγκόσμια τρέχουσα παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και με τη σχέση της εικόνας με την ποίηση.

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο "Θεόδωρος Αγγελόπουλος", στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα