Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 15:00

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης για το πρόγραμμα Agrifood Leadership

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης για το πρόγραμμα Agrifood Leadership

Σε εορταστικό κλίμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024 η εκδήλωση Απονομής Βεβαιώσεων Παρακολούθησης για τους συμμετέχοντες του 1ου κύκλου του προγράμματος Agrifood Leadership ( περίοδος 2023-2024) στο Open Farm Agora στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Ιδιαίτερα: 

Στην εκδήλωση όπου συμμετείχαν δημοσιογράφοι και στελέχη της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ανασκόπηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και των στόχων που πέτυχε και παραδόθηκαν οι Βεβαιώσεις Παρακολούθησης σε 14 Ηγέτιδες και Ηγέτες που το ολοκλήρωσαν με επιτυχία.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα Agrifood Leadership αποτελεί το πρώτο εξειδικευμένο πρόγραμμα Ηγεσίας για τον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα και έχει ως στόχο να ενισχύσει τις ηγετικές δεξιότητες σε ανερχόμενα ταλαντούχα στελέχη που κατέχουν θέση ευθύνης ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν δυναμικά στον κλάδο. Πρόκειται για ένα υψηλού προφίλ πρόγραμμα δικτύωσης και εκπαίδευσης στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων στις ΗΠΑ.
Το Agrifood Leadership υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με Τεχνικό και Στρατηγικό Σύμβουλο το Πανεπιστήμιο Rutgers των Η.Π.Α. Πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη στήριξη μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και φορέων, όπως: COMPO EXPERT, Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Σχολή Κρέατος Μπατσολάκης, Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Ένωση Μεσσηνίας, KOUIMTZIS Group, NuAqua, DAY GROUP, BAYER, COSMOCERT και SKY EXPRESS.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος σε 8 εκπαιδευτικά τριήμερα, όπου επισκέφτηκαν εταιρείες του κλάδου και κέντρα λήψης αποφάσεων σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Επίσκεψη, επίσης, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ασχολούνται με την αγροδιατροφή, αλλά και σε εταιρείες που εδρεύουν στην πόλη.
Οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν επίσης σε δραστηριότητες ανάληψης ρόλων ηγεσίας και σε διαδικτυακές εκπαιδεύσεις. Συνολικά παρακολούθησαν πάνω από 90 ώρες εντατικών μαθημάτων υψηλού επιπέδου στα οποία οι θεματικές περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, Ηγεσία, Αναλυτικές Ικανότητες, Αρχές Μάρκετινγκ, Διακυβέρνηση, Αγροτική Οικονομία και Πολιτική κ.α.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει τις αυριανές Ηγέτιδες και τους αυριανούς Ηγέτες του Αγροδιατροφικού Τομέα, ώστε να δώσουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, την τεχνολογία, τη συμμετοχικότητα, τον προσανατολισμό στην αγορά, τη συνεργασία, την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητα. Μεσοπρόθεσμα, επιδίωξη του προγράμματος αποτελεί η δημιουργία μιας κοινότητας δυναμικών στελεχών στον αγροδιατροφικό κλάδο που θα βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία και θα συνεργάζονται προκειμένου να συνεισφέρουν στην συνολική ανάπτυξη του παραγωγικού οικοσυστήματος.

Στην εκδήλωση της απονομής Βεβαιώσεων Παρακολούθησης απεύθυνε χαιρετισμό η κα. Έφη Λαζαρίδου, CEO του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «O κλάδος της αγροδιατροφής βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του στην οικονομία και την κοινωνία. Έχουμε ανάγκη από παραγωγούς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του κλάδου να ηγηθούν αυτής της εξέλιξης, να δημιουργήσουν ένα νέο όραμα και να σχεδιάσουν νέες στρατηγικές, ξεπερνώντας τις αστοχίες και του περιορισμούς του σήμερα».

Επίσης, βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό απέστειλε και ο Robert M. Goodman, Executive Dean Emeritus, University Distinguished Professor - Ecology, Evolution, and Natural Resources του πανεπιστημίου Rutgers των ΗΠΑ όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Ηγεσίας του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Αυτό το πρόγραμμα είναι το πρώτο του είδους του που προσφέρεται στην Ευρώπη. Ο κύριος στόχος του είναι να δημιουργήσει, με την πάροδο του χρόνου, μια κοινότητα ηγετών στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στην Ελλάδα. Ηγετών που γνωρίζουν όχι μόνο πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τις επιχειρήσεις τους, αλλά και που θα ενδιαφέρονται και θα προωθούν τις διατομεακές ανάγκες που επηρεάζουν όλους—ενισχύοντας όχι μόνο τις ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και υποστηρίζοντας τις ανάγκες που μοιράζονται όλοι στον τομέα και το κοινό γενικότερα.»

Παρέμβαση επίσης πραγματοποίησε και ο Δημήτρης Βολουδάκης, Capacity Building Director και υπεύθυνος του Προγράμματος αναφέροντας: «Φιλοδοξία μας είναι μαζί να καλλιεργήσουμε εκείνες τις αξίες και δεξιότητες για τη δημιουργία των μελλοντικών ηγετών που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός και παγκόσμιος κλάδος της γεωργίας και των τροφίμων. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Σε λιγότερο από 20 χρόνια οι αγρότες στη χώρα μας θα υποτριπλασιαστούν. Η ύπαιθρος κινδυνεύει από ερήμωση και η γη μας από ερημοποίηση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο κλάδος έχει ανάγκη αυτούς που θα οδηγήσουν τους παραγωγούς σε πιο αειφόρα συστήματα παραγωγής τροφής και ενέργειας. Τα επόμενα βήματα του προγράμματος περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός πλαισίου δικτύωσης, αλληλοεπικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης που θα υποδέχεται και τις επόμενες γενιές αποφοίτων του προγράμματος».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Προγράμματος, όπως η κα. Ντίνα Λάζαρη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX), ο κ. Πάνος Χαμακιώτης, Regional Director EMEA και Managing Director της COMPO EXPERT Hellas & Spain, καθώς και η κα. Αναστασία Σαρχόσογλου MSc, MEd., Γεωπόνος και Επιστήμων Τροφίμων.

Υποστηρικτικής της εκδήλωσης Απονομής Βεβαιώσεων Παρακολούθησης: Lafazanis Winery

Οι 14 Ηγέτιδες και Ηγέτες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα με επιτυχία είναι:

 Ακράτος Ανδρέας (Αθήνα)- Διερμηνέας - μεταφραστής. Επενδυτής θερμοκηπίων υδροπονίας και πτηνοτροφείων

 Γκίκας Κυριάκος (Ηγουμενίτσα) – Παραγωγός σπαραγγιών και άλλων ειδών μέλος Συνεταιρισμού

 Δαλιάνης Γεώργιος (Χαλκιδική)- Γεωπόνος , Founder CERELCO AGROTRADE

 Δουφεξή Ιωάννα (Αθήνα) - Γεωπόνος, Τεχνολόγος τροφίμων-Υπεύθυνη Σπουδών της Σχολής Κρέατος Μπατσολάκη

 Ζαχαράκης Χρήστος (Αγρίνιο) – Οικονομολόγος, Marketing Manager, Παραγωγός ( αραβόσιτος, μηδική, εσπεριδοειδή),

 Ζαχαρούλη Φανή (Λάρισα) – Γεωπόνος-Αγροικονομολόγος, στέλεχος σε εταιρεία Γεωργικών συμβουλών-μελετών-προγράμματα ΠΑΑ

 Μησιάκας Δημήτρης (Βέροια) - Δασολόγος - Υπεύθυνος έργου ΟΣΔΕ στην Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας

 Μπίκου Ελένη (Θεσσαλονίκη) - Οικονομολόγος, Οικονομική Διευθύντρια στην AGROTECH

 Μπόγης Κωνσταντίνος (Χίος) - Οικονομολόγος, Οικονομικός Διευθυντής στην ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ

 Νικολαΐδης Κωνσταντίνος (Χαλκιδική) – Γεωπόνος, Επιχειρηματίας στην παραγωγή και πώληση ελιών

 Παναγοπούλου Γεωργία (Αθήνα) - Μηχανολόγος Μηχανικός, Digital Marketer, για την προώθηση του κρασιού, επιχειρηματίας wine branding

 Ρίζου Στεφανία (Καρδίτσα – Αθήνα) - Οικονομικός σύμβουλος/Ορκωτός λογιστής. Startupper του αγροδιατροφικού κλάδου

 Σενκό Ιωάννης (Λάρισα) - Μελισσόμος , Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, Youtuber.

 Χατζημιχαήλ Χριστίνα (Λάρισα) - Χημικός Μηχανικός, Μέτοχος επιχείρησης με γεωργικά εφόδια

Αναμφίβολα η επιτυχία αυτού του 1ου κύκλου του προγράμματος Agrifood Leadership που υλοποιήθηκε από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Rutgers των ΗΠΑ, δημιουργεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον καθώς αποδεικνύει ότι υπάρχει το δυναμικό το οποίο ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων γνώσεων και την απόκτηση των δεξιοτήτων αυτών που θα επιφέρουν τον συνολικό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.

Το φθινόπωρο του 2024 ξεκινάει ο νέος κύκλος του προγράμματος Agrifood Leadership με τις υποβολές αιτήσεων να είναι ανοικτές μέχρι 15/09/2024 (Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ).

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022