Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 16:53

Το Σχολείο στη Φύση ανοίγει και πάλι τις πόρτες του

Την Τετάρτη 27/09/2023 στις 16.00 μ.μ. - 18.00 μ.μ., και κάθε Τετάρτη και Σάββατο, το Σχολείο στη Φύση προσκαλεί παλιά και νέα μέλη του σε μια ανοιχτή μέρα συνάντησης, γνωριμίας και επανασύνδεσης στο Αγρόκτημα Φοίφα!

Ενώ, παράλληλα ξεκινούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αγροκτήματος για σχολεία, ομάδες και φορείς!

Μια νέα εκπαιδευτική χρονιά ξεκινά και μαζί της τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Αγρόκτημα Φοίφα και ανήκουν στο ευρύτερο πλαίσιο του Σχολείου στη Φύση!
Το Αγρόκτημα θα είναι επισκέψιμο από τον Σεπτέμβριο και εξής, για όλη τη σχολική χρονιά, καθημερινά, πρωινές ώρες, τόσο για σχολεία όσο και για ομάδες και φορείς τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, για την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων με τίτλο "Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας" τα οποία εκτείνονται σε έξι θεματικούς πυλώνες, πάνω στην βιωματική, ολιστική, οικοκεντρική εκπαίδευση, με πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις έννοιες της αυτάρκειας και της αυτοδιαχείρισης, της αυτοδιάθεσης και της επανάχρησης.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Σχολείου στη Φύση, το οποίο
α) να αποτελέσει ένα κοινό σημείο αναφοράς για όλη τη σχολική κοινότητα, με κεντρικό άξονα την κατανόηση των αρχών και της λειτουργίας του φυσικού οικοσυστήματος και την παράλληλη και συνεχή αναζήτηση βιώσιμων τρόπων και μεθόδων ενσωμάτωσης του νέου ανθρώπου μέσα σε αυτό
β) να συγκροτήσει μια κοινότητα μάθησης μεταξύ παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων, όπου η φύση είναι ο Δάσκαλος και εμείς μαθαίνουμε μαζί της.

Τι είναι, όμως, το Σχολείο στη Φύση;
Το Σχολείο στη Φύση συνιστά το εκπαιδευτικό μας όραμα για το σχολείο των παιδιών μας, σε συνδυασμό και συνεργασία με την υπάρχουσα εκπαιδευτική κοινότητα και πραγματικότητα.
Είναι η βιωματική, οικοκεντρική και δημοκρατική εκπαίδευση στη φύση, όπου τα γνωστικά αντικείμενα προσεγγίζονται ολιστικά, βασισμένα στη λειτουργία ενός αυτοτελούς οικοσυστήματος, όπως είναι ένα δάσος ή ένα φυσικό αγρόκτημα.
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από δραστηριότητες διαμορφωμένες για να υλοποιούνται στη φύση, μέσα από τη δουλειά στην ομάδα και τη συνεισφορά στη μάθηση, καθώς βοηθούν το ένα το άλλο στην ανάπτυξη των γνωστικών τους ικανοτήτων.
Πώς;
Με δάσκαλο τη Φύση, τάξη ένα ολόκληρο αγρόκτημα και πλαίσιο λειτουργίας τη δημοκρατική, ολιστική εκπαίδευση στη φύση (Summerhil pedagogical approach/Waldorf Steiner pedagogical approach), με κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο τοπαιχνίδι με όλες τις αισθήσεις (messy play) και την περιέργεια (curiosity approach), τα παιδιά καλούνται να εισέλθουν σε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων, όπως:
- κηπουρική, ξυλοκατασκευές, δημιουργική επανάχρηση και μαγειρική στη φύση
- εικαστικά με μεικτές τεχνικές, πηλό, και παιχνίδια με το φως
- θεατρικό παιχνίδι, κίνηση, χορός και ακροβατικά στο φυσικό περιβάλλον.
Στόχοι;
Τα παιδιά προσκαλούνται, επομένως, να
- συνεργαστούν σε μεικτές ηλικιακά ομάδες
- λειτουργούν αυτόνομα και ευέλικτα, επινοώντας τις λύσεις που χρειάζονται
- συνεργάζονται και να φροντίζουν: τον εαυτό τους, το ένα το άλλο, το περιβάλλον τους
- εξερευνήσουν, ανακαλύψουν και να εκφράσουν μέσα από τις ιδιότητες και τα μοτίβα της φύσης λογικές, βιολογικές, γεωγραφικές έννοιες
- χρησιμοποιήσουν, ορίσουν και οριοθετήσουν το σώμας τους μέσα στον χώρο και σε συσχετισμό με τα υπόλοιπα παιδιά
- πειραματιστούν, διερωτηθούν, συνειδητοποιήσουν και να ελέγξουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα
- πάρουν τον χρόνο τους για να ολοκληρώσουν και να απολαύσουν τους καρπούς της προσπάθειάς τους.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα