Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 21:45

Οι 4 ομάδες που βραβεύθηκαν για την εικονική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Οι 4 ομάδες που βραβεύθηκαν για την εικονική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Στην εμπειρία, τις γνώσεις αλλά και την κατανόηση της σημασίας του «επιχειρείν» στάθηκε ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας κατά την απονομή των βραβείων στις 4 ομάδες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2108».

Η τελική φάση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με τη συμμετοχή των 10 ομάδων που είχαν διακριθεί από τις συνολικά 130 στην Ελλάδα.
Το 1οβραείο κατέκτησε η Helme.t. των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, για το σύστημα που δημιούργησε και το οποίο δεν επιτρέπει στην μηχανή να ξεκινήσει εάν ο οδηγός δεν φοράει κράνος. Η απονομή έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Το 2ο βραβείο κατέκτησε η X-Band από το Koλλέγιο Ανατόλια, Θεσσαλονίκη με το Wearable για σκιέρ που ειδοποιεί το χιονοδρομικό κέντρο εάν κινδυνεύσουν. Η απονομή έγινε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το 3ο βραβείο απέσπασε ο ΟΜΗΡΟΣ: Ρίχνω φως στον πολιτισμό του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου για την κατασκευή πιστών αντιγράφων αγαλμάτων με οπτικοακουστική περιγραφή για μη βλέποντες. Η απονομή έγινε από τον υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη.
Το 4ο βραβείο απέσπασε το project A.FREedge της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης για το οικολογικό, ενεργειακά αυτόνομο και φορητό ψυγείο με ηλιακό πάνελ. Το βραβείο αντιστοιχεί σε υποτροφία και για τα 5 παιδιά στο θερινό σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας της μονάδας καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα βραβεία συνοδεύοντα και από χρηματικά έπαθλα των 2.000 ευρώ, των 1.500 ευρώ και των 1.000 ευρώ αντίστοιχα για τις 3 πρώτες ομάδες.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας τη σημασία του επιχειρείν: «Θεωρώ ότι εσείς εκπροσωπείτε και όλους τους άλλους. Και επιτρέψατε μου να σας πω – και αυτό είναι βαθιά μου πεποίθηση – ότι μέσα απ’ αυτό τον διαγωνισμό ζείτε μια τριπλή, μοναδική, εμπειρία:
Πρώτον, την εμπειρία του πώς κάποιος, «εξ απαλών ονύχων», μαθαίνει ν’αναπτύσσει την προσωπικότητά του μέσα από την οικονομική του δραστηριότητα. Θέλω να σας τονίσω ότι αυτό δεν είναι κάτι απλό. Το ίδιο το Σύνταγμά μας ορίζει ότι η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη θεμελιώδης αρχή. Και θα δείτε – ιδίως όσοι ασχοληθείτε με τα νομικά στο μέλλον – ότι στο άρθρο 5 παρ.1 το Σύνταγμα ορίζει την ανάπτυξη της προσωπικότητας ως συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και στην οικονομική ζωή της Χώρας. Αυτό μην το υποτιμάτε. Αυτή η λέξη του Συντάγματος, αυτή η διατύπωση, δείχνει πόση σημασία δίνει το ίδιο μας το Σύνταγμα στην Οικονομική Ελευθερία και, γενικότερα, στην Επιχειρηματικότητα.
Η δεύτερη εμπειρία αφορά το ‘ευ αγωνίζεσθαι’, μέσα από το οποίο όλοι εσείς φθάσατε εδώ που φθάσατε. Δηλαδή, τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Μαθαίνετε απ’αυτή την ηλικία ότι η διάκριση είναι θέμα υγιούς ανταγωνισμού. Γιατί ο υγιής ανταγωνισμός σημαίνει, μεταξύ άλλων, και ότι πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία σ’αυτόν που είναι άριστος να το αποδεικνύει. Όμως –και εδώ θέλω να το παρατηρήσουμε όλοι, ιδίως όσοι διαχειριζόμαστε τις τύχες του Τόπου– υπάρχει ένας βασικός κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε όλοι: Ότι ο υγιής ανταγωνισμός οδηγεί στην Αριστεία όταν δίνουμε σε όλους τους νέους ανθρώπους την δυνατότητα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Όλοι να έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία. Και από εκεί και πέρα να αποδείξει καθένας τις ικανότητές του. Έτσι προκύπτει η πραγματική Αριστεία. Και θέλω να σας παρακαλέσω για κάτι, αφού ως Λαός κουβαλάμε από πολλά χρόνια, αιώνες πριν, ένα κακό μέσα μας, κι αυτό λέγεται φθόνος: Πρέπει να τον αποβάλλουμε. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε στον καλύτερο ότι είναι καλύτερος. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι ως χαρακτήρες και ο υγιής ανταγωνισμός σας το δείχνει. Εσείς που φθάσατε μέχρις εδώ, έχετε βέβαια την ανάγκη να σας αναγνωρίσουν οι άλλοι ότι φθάσατε δικαίως, μέσα από τις ικανότητές σας.
Και υπάρχει και μια τρίτη πλευρά, η πλευρά της επιχειρηματικότητας αυτή καθεαυτή. Έχετε αυτήν την εμπειρία από αυτήν την ηλικία, άσχετα εάν θα γίνετε επιχειρηματίες ή όχι. Έχετε αυτή την εμπειρία να γνωρίζετε τι σημαίνει «επιχειρείν». Το «επιχειρείν», ως τρόπος δημιουργίας, είναι πολύ σημαντικό πράγμα σε μια πραγματικά ελεύθερη οικονομία. Και η Ελληνική οικονομία, κατά το ίδιο το Σύνταγμα και με την συμμετοχή της στην Ε.Ε. και τον σκληρό πυρήνα, την Ευρωζώνη, είναι ελεύθερη οικονομία. Τι σημαίνει «ελεύθερη οικονομία»; Ότι καθένας μπορεί οικονομικά να δημιουργήσει, αρκεί να τηρεί τους κανόνες που θεσπίζονται από την Πολιτεία. Αντίθετα από το Κράτος -και όσοι γίνετε δημόσιοι λειτουργοί, θα το καταλάβετε- όπου το όργανο του Κράτους μπορεί να κάνει μόνον αυτό που προβλέπει ο νόμος, η νομιμότητα στον ιδιωτικό τομέα και στο «επιχειρείν» στον ιδιωτικό τομέα, είναι ανάστροφη: Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε για να αναπτύξεις την οικονομική σου δραστηριότητα, αρκεί να μην απαγορεύεται από τον νόμο, αρκεί να τηρείς το νόμο. Έτσι λοιπόν η Πολιτεία εδώ θέτει τις προϋποθέσεις του «επιχειρείν», την εποπτεία του επιχειρείν, και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο καθένας μπορεί να λειτουργεί ελεύθερα. Το λέω αυτό γιατί σε μια πραγματικά ελεύθερη οικονομία, η νοοτροπία πρέπει να είναι η εξής: Το Κράτος πρέπει να διευκολύνει το «επιχειρείν». Να προβλέπει κανόνες ευχερούς συμμετοχής στο επιχειρείν και να υπάρχει εποπτεία ως προς το εάν τηρεί ο επιχειρηματίας τους κανόνες. Και, τέλος, να επιβάλλονται κυρώσεις εάν δεν τους τηρεί. Με απλές λέξεις, η σωστή νοοτροπία σε μια πραγματικά ελεύθερη οικονομία είναι ότι εμπιστευόμαστε από την αρχή αυτόν που θέλει να δημιουργήσει μια επιχείρηση αρκεί να τηρεί τους κανόνες, και μόνο εάν αποδειχθεί ότι δεν είναι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης να υφίσταται τις κυρώσεις.
Φοβάμαι πολύ, αγαπητά παιδιά, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μια από τις κακοδαιμονίες που αντιμετώπισε η Χώρα μας, χρόνια ολόκληρα, είναι ότι συνέβαινε το αντίστροφο. Με τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει για το «επιχειρείν», είναι σαν να λέγαμε στον επιχειρηματία -και ιδίως στο νεαρό επιχειρηματία- «δεν σε εμπιστευόμαστε, γι’ αυτό σου βάζουμε τέτοιες προϋποθέσεις ώστε σε θεωρούμε από την αρχή ύποπτο ως προς το «επιχειρείν» μέχρι να μας αποδείξεις το αντίθετο». Είναι μια στρεβλή αντίληψη, η οποία μας στοίχισε πολλά και σε επίπεδο επενδύσεων. Τώρα, σ΄αυτούς τους ορίζοντες που ανοίγονται στον Τόπο μας και μπροστά μας, κι αφού γίναμε «σοφότεροι» -δεν μιλάω για σας, μιλάω για την γενιά την δικιά μου, που φέρνει τις ευθύνες για το πώς κυβερνήθηκε αυτός ο Τόπος- από τα λάθη του παρελθόντος, καιρός είναι να αντιληφθούμε τι σημαίνει ελεύθερη οικονομία, τι σημαίνει να εμπιστεύεσαι ιδίως τους νέους ανθρώπους, για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους.
Μακρηγόρησα και το ξέρω. Αλλά όλα αυτά σας τα λέει ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ επιχειρηματίας -είμαι βέβαιος ότι αν γινόμουν δεν θα ήμουν καλός επιχειρηματίας- αλλά μέσα από την πολιτική μου εμπειρία και την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία νομίζω ότι αντιλήφθηκα καλά, και τι σημαίνει «επιχειρείν», και τι είναι εκείνο που κάναμε λάθος ώστε να μην εκμεταλλευθούμε αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε για το μέλλον αυτού του Τόπου, του Λαού μας και του Έθνους μας».
Μέσα από αυτήν την εμπειρία, λοιπόν, βγαίνετε κι εσείς σοφότεροι. Γίνετε δεν γίνετε επιχειρηματίες, ένα είναι γεγονός: Μάθατε, ήδη, πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Και εύχομαι αυτά να σας είναι εξαιρετικά χρήσιμα για όλη την πορεία της ζωής σας, για εσάς και εκείνους που θα μετέχουν στους διαγωνισμούς του μέλλοντος.

 

DIEK ARKADIA 2

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022