Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 16:55

"Ντοκιμαντέρ για όλους" από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Τα άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Φέτος το Φεστιβάλ εντάσσει στο πρόγραμμά του την ψηφιακή εκπαιδευτική δράση «Ντοκιμαντέρ για όλους», που θα επιτρέπει στις ειδικές αυτές κατηγορίες να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

Η δράση «Ντοκιμαντέρ Για Όλους» είναι μια συνεργασία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας και το Τμήμα Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που αναλαμβάνουν την επιλογή των προς επεξεργασία ντοκιμαντέρ και την τεχνική υποστήριξη. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική δράση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, που έχει στόχο να σταματήσει τον αποκλεισμό της κοινότητας των ΑμεΑ από τα πολιτιστικά αγαθά αλλά και να ενισχύσει τον εκπαιδευτικό ρόλο των ντοκιμαντέρ στην μαθητική κοινότητα. 

Συγκεκριμένα, για την διετία 2022-2024 προβλέπεται η τεχνική επεξεργασία ντοκιμαντέρ για ανήλικα και ενήλικα άτομα με ειδικές ανάγκες, αφ’ενός με την μεταγλώττιση και την ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, αφ’ετέρου με ενδογλωσσικούς υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα.

Στόχος είναι, μέχρι το 2024, να έχουν επεξεργασθεί με ακουστική περιγραφή τουλάχιστον 20 ντοκιμαντέρ,το οποία θα είναι προσβάσιμα πανελλαδικώς.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν κατάλογοι για το κάθε ντοκιμαντέρ με περιλήψεις και βιογραφικά σκηνοθετών, που θα τυπωθούν σε γραφή Μπράιγ (Braille), προκειμένου να είναι προσβάσιμα στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Το 2022 έχει προγραμματισθεί η μεταγλώττιση 12 ξένων ταινιών ντοκιμαντέρ, κατάλληλα για παιδιά από 5 έως 7 ετών καθώς και για άτομα με μέτρια νοητική υστέρηση. 

Επιπλέον, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας προχωρά στην αγορά 45 νέων εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ, για την περίοδο 2022-2024, με στόχο την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωσή τους, ώστε να είναι διαθέσιμα σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις ταινίες αυτές προστίθενται οι 58 εκπαιδευτικές ταινίες που έχουν ήδη υποτιτλιστεί και μεταφραστεί στα ελληνικά.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα