Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 11:47

Γυμναστική εγκύων στο νερό - Πρότυπο Κέντρο “ΜΗΤΕΡΑ – ΠΑΙΔΙ”

Για εσάς που έφτασε η ώρα να γίνετε μανούλες και να διανύσετε την πιο ευχάριστη περίοδο της ζωής σας, το Πρότυπο Κέντρο “Μητέρα – Παιδί” θα είναι δίπλα σας για να αντιμετωπίσετε φυσιολογικά και χωρίς άγχος όλες αυτές τις αλλαγές που θα παρατηρήσετε στο σώμα και τις συνήθειές σας.

Η γυμναστική στο νερό για εγκύους έχει αμέτρητα οφέλη και το μόνο που χρειάζεται είναι η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας, το μαγιό σας και καλή διάθεση για να γυμναστείτε και να περάσετε υπέροχα!

Ας κάνουμε την αρχή με την εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια γυμναστικής εγκύων στο νερό και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Βρεφικής Κολύμβησης στο Πρότυπο Κέντρο “Μητέρα- Παιδί”, Μαριάννα Μπαγουρδή*. Η ίδια απαντά σε απλά ερωτήματα σχετικά με την γυμναστική στο νερό για εγκύους και μοιράζεται με όλες εσάς τις μέλλουσες μανούλες όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε. 

Τι είναι ακριβώς η γυμναστική για εγκύους μέσα στο νερό;

Είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες και τις ικανότητες κάθε εγκύου. Βασίζεται στην φυσιολογία της κύησης και τα χαρακτηριστικά κάθε τριμήνου κύησης, στις αλλαγές και τις ανάγκες του σώματος καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην ανάγκη της εγκύου για ευχάριστη κίνηση χωρίς το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης μέσα στο νερό, για χαλάρωση και ψυχαγωγία.

Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος εκγύμνασης εγκύων μέσα στο νερό;

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό η μέλλουσα μανούλα θα  βελτιώσει τον τρόπο ζωής της, το σώμα της και τη διάθεσή της. Θα γεμίσει ενέργεια για να αντεπεξέλθει πιο εύκολα στις καθημερινές δυσκολίες. Πρόκειται για μία ιδανική μορφή άσκησης για μία μέλλουσα μανούλα που θέλει να κρατήσει τη γραμμή της, να κινηθεί άνετα και να χαλαρώσει, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού για αυτήν και το παιδί της.

Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις που έχει αυτή η δραστηριότητα;

Βοηθάει την συνολική φυσική κατάσταση της εγκύου για να απολαμβάνει την εγκυμοσύνη χωρίς να επιβαρύνεται από τις αλλαγές στον οργανισμό της, ενώ, μετά τον τοκετό, μπορεί να επανέλθει γρηγορότερα στην αρχική σωματική της κατάσταση. Εκτός από το σώμα, η εκγύμναση ωφελεί  και την ψυχολογία της εγκύου, ενώ βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου σε ένα υγιές περιβάλλον, χωρίς στρες.

Από ποιο μήνα της κύησης και μέχρι πότε μπορεί μία έγκυος να κάνει γυμναστική μέσα στο νερό;

Τα ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα γυμναστικής για εγκύους μέσα και έξω από το νερό και η κολύμβηση είναι ίσως από τα μοναδικά προγράμματα άσκησης που μπορεί να ξεκινήσει μία έγκυος από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της κύησης.

Μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα και μία έγκυος που δεν έχει γυμναστεί ποτέ στη ζωή της;

Φυσικά και μπορεί! Το νερό δίνει την δυνατότητα στην έγκυο να προσαρμόζει την ένταση της άσκησης ανάλογα με τις δυνατότητες και το επίπεδο της φυσικής της κατάστασης. Εξάλλου το πρόγραμμα αυτό είναι ειδικά σχεδιασμένο για εγκύους, με ασκήσεις που γίνονται με ήπια έως μέτρια ένταση, ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης.

Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξει μία έγκυος πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα;

Tρεις είναι οι βασικοί παράγοντες θα πρέπει να προσέξει: Η τήρηση των κανόνων υγιεινής στην πισίνα. Η θερμοκρασία νερού, που πρέπει να είναι μεταξύ 29°C  - 34°C. Ο εκπαιδευτής, που πρέπει να είναι εξειδικευμένος καθηγητής φυσικής αγωγής.

Στο Πρότυπο Κέντρο “Μητέρα-Παιδί”, έχουμε δημιουργήσει έναν ποιοτικό χώρο με λειτουργικότητα και απόλυτη ασφάλεια:

Ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις ειδικά κατασκευασμένες για μαθήματα στο νερό. Ο χώρος της πισίνας πληροί όλους τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής και η απολύμανση γίνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές και τα πιο εξελιγμένα συστήματα.

Νέο πρωτοποριακό σύστημα απολύμανσης και με μαγνήσιο το οποίο μετατρέπει το νερό της πισίνας σε μεταλλικό, προσφέροντας ιαματικές ιδιότητες.

Υπερσύγχρονα μηχανήματα για τη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας νερού.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι καταλληλότητας ύδατος που διενεργούνται τακτικότερα από το  ενδεδειγμένο.

Τα μαθήματα παραδίδονται από εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια κολύμβησης.

Στον  χώρο υπάρχει συνεχώς παιδίατρος και γυναικολόγος και τα κατάλληλα ιατροφαρμακευτικά μέσα για κάθε ενδεχόμενο.

Όλο το προσωπικό έχει πιστοποιημένες γνώσεις στις πρώτες βοήθειες από την Rescue Training International.

Χρειάζονται κάποιες ιατρικές βεβαιώσεις ;

Για να ξεκινήσετε τα μαθήματα, θα χρειαστεί να προσκομίσετε ιατρική βεβαίωση γυναικολόγου και καρδιολόγου, οι οποίες θα πιστοποιούν ότι είστε υγιής και μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα γυμναστικής για εγκύους μέσα στο νερό.

 

*Μαρία -  Άννα (Μαριάννα) Μπαγουρδή: Αριστούχος απόφοιτη ΤΕΦΑΑ του Παν. Θεσσαλίας. Πιστοποιημένη στην «Βρεφική και Νηπιακή Κολύμβηση» από τη Βρετανική κολυμβητική ακαδημία ‘Swimming Teacher’s Association (STA) και στις Πρώτες Βοήθειες σε βρέφη και παιδιά (Pediatric First Aid from Rescue Training International).
Διπλωματούχος «Ναυαγοσωστικής πισίνας και παραλίας» από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστών και  «Προπονητικής στο άθλημα της κολύμβησης» εγκεκριμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.
Σεμινάρια: «Υδρογυμναστική εγκύων» (Σύνδεσμος AHF (Aquatic Health & Fitness Professional Association) και «Θεραπευτική κολύμβηση σε άτομα με αναπηρίες» (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Πρότυπο Κέντρο "ΜΗΤΕΡΑ-ΠΑΙΔΙ"
Χρυσάνθου Παγώνη 10 - Καλαμάτα
Τηλ. 27210 90340
Κιν. 69 333 44 555
e.mail: info@miterapaidi.gr
www.miterapaidi.gr


Διαβάστε κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα από το περιοδικό Go On εδώ:

Διαβάστε εδώ το 11ο τεύχος Go On, σε PDF

Διαβάστε εδώ το 11ο τεύχος Go On, στην πλατφόρμα Issuu

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα