Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 16:38

Πρωτοβουλία για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά

Συνάντηση εργασίας με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Αθήνα, κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Γεώργιος Καρέτσος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αθανάσιος Βλάχος, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνιος Παρασκευόπουλος και ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Κυπαρισσίας Γεώργιος Τσουμάνης.
Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν λεπτομερώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στον πρωτογενή τομέα και η ανάγκη που έχει δημιουργηθεί από τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί, προκειμένου η λειτουργία της σχολής να είναι βιώσιμη και να αποτελέσει ένα σημαντικό για τη χώρα μας εκπαιδευτικό κέντρο.
Η Τριφυλία, όπως επισημάνθηκε, είναι το τρίτο κέντρο θερμοκηπίων της χώρας. Τα θερμοκήπια είναι σύγχρονα, τυποποιημένα, εγκεκριμένου τύπου και διαθέτουν όλο τον απαραίτητο μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, είναι αυτοματοποιημένα και διαθέτουν νέες τεχνολογίες. Η τεχνική καλλιέργειας που εφαρμόζεται στην περιοχή από τους προοδευτικούς παραγωγούς της περιοχής είναι μοναδική. Το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, τόσο των υπηρεσιών όσο και του ιδιωτικού τομέα, είναι εξειδικευμένο και με συσσωρευμένη εμπειρία στον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Η λειτουργία της σχολής, σημειώθηκε στη συνάντηση, θα επιφέρει και παράπλευρες ωφέλειες στην τοπική οικονομία της περιοχής. Εκπαιδευτικό προσωπικό, διαμονή και σίτιση ενός σημαντικού αριθμού μαθητών καθώς και η προβολή της σχολής σε ολόκληρη τη χώρα θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης σε μια περιοχή όπου έχει δοκιμαστεί τελευταία, κυρίως λόγω της κατάργησης σημαντικών κρατικών δομών.
Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της περιοχής είναι πρόθυμη να σταθεί αρωγός του εγχειρήματος και καθόρισε το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε πολύ σύντομα σε προκαθορισμένη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της σχολής. Το εγχείρημα υποστηρίζεται από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Τριφυλίας, η οποία θα συμβάλλει για την υλοποίηση του στόχου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα