Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 22:10

«Η ποιότητα δίνει οικονομική αξία στα ελαιοκομικά προϊόντα»

«Η ποιότητα δίνει οικονομική αξία σε ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές» Αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης του Συνδέσμου των Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας (Ελ3Π), η οποία διεξήχθη στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο αντιπρύτανης, καθηγητής, Επαμεινώνδας Παπλωματάς, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, επιβεβαίωσε την εξωστρέφεια του Γ.Π.Α., ώστε να αποτελέσει κέντρο γνώσης και έρευνας. Ο καθηγητής δενδροκομίας, Σταύρος Βέμμος, κατά την ομιλία του σχετικά με την πορεία της ελαιοκαλλιέργειας, ανήγγειλε την ίδρυση του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας του Γ.Π.Α.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Alexandra Devarenne, ιδρυτικό μέλος της διεθνούς οργάνωσης Extra Virgin Alliance, EVA, (Συμμαχία του Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου). Περιέγραψε πολύ αναλυτικά τις ιδιαίτερες συνθήκες όχι μόνο της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου, τις προτιμήσεις και τα κριτήρια των καταναλωτών, καθώς και την σταθερή πορεία ανάπτυξης του αυθεντικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Τον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς κάλυψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Ευστάθιος Πανάγου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς, ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» για την αναγνώριση και προστασία της ποιότητας του προϊόντος.

Τις τρεις πρότυπες καθετοποιημένες μονάδες (καλλιέργεια – ελαιοτριβείο- τυποποίηση) παρουσίασαν οι Φώτης Σουσαλής  (Terra Creta, Χανιά), Δημήτρης Πολυμενάκος (Μαξούλι, Γύθειο Λακωνίας) και Κώστας Πρωτούλης (Πλωμάρι Λέσβου), που δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού (στον οποίο τα προϊόντα ποιότητας και υψηλής αξίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα), αλλά και αρνητικού κλίματος για την αγροτική επιχειρηματικότητα γενικότερα.

Μάλιστα, ο τελευταίος ομιλητής, αντιπρόεδρος των Ελ3Π και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΑΒΕΕ, Άρης Κεφαλογιάννης, επεσήμανε ότι η ελαιοκομία στην Ελλάδα έχει μπει σε ένα καθοδικό κύκλο που οδηγεί στην εξαφάνισή της, όπως ιστορικά συνέβη με άλλα «εθνικά μας προϊόντα», την σταφίδα, τον καπνό.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο ιδρυτής και διευθυντής των Ελ3Π, Βασίλης Ζαμπούνης, ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση από το κοινό, επιβεβαιώνοντας πόσο χρήσιμες είναι οι δημόσιες ενημερωτικές συζητήσεις και πόσο ενδιαφέρον υπάρχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αναπληρωτή Υπουργό Ι. Τσιρώνη εκπροσώπησε η Δ. Λυμπεροπούλου, η οποία παρενέβη στη συζήτηση για το θέμα των αποβλήτων / υποπροϊόντων των ελαιοτριβείων, ενώ η  Δήμητρα Αλιέως, (Sovena Group), σε δική της ολιγόλεπτη παρέμβαση, μίλησε για τη θέση του ελληνικού ελαιολάδου στον παγκόσμιο χάρτη και πόσο συνεχώς ανεβαίνουν οι απαιτήσεις των αγοραστών για ασφαλή ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας.Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα