Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 19:53

Η ανάπτυξη της οικονομία μέσα από το ελαιόλαδο - Γιορτάστηκε στην Πυλία η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς & Ελαιολάδου

Ο ελαιοτουρισμός, η κοινωνική οικονομία στις ελαιουργικές δραστηριότητες, ο γαστρονομικός πολιτισμός, η μεσογειακή διατροφή, η γεωργία ακριβείας, η περιβαλλοντική διαχείριση των ελαιώνων, η ορθή χρήση υποπροϊόντων ελιάς και το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διημερίδα που έγινε στην Πυλία στις 13 και 13 Οκτωβρίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου.

Η διημερίδα διοργανώθηκε από το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος στον Κινηματογράφο REX της Χώρας Μεσσηνίας και σε συνεδριακό χώρο του Navarino Dunes, στην Costa Navarino. Από τις εργασίες της διημερίδας, που είχε τον γενικό τίτλο “Η Ελαιοκομία ως Βασικός Παράγοντας Οικονομικής Ανάπτυξης σε επίπεδο Δήμων”, προέκυψαν σημαντικές διαπιστώσεις και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με σημαντική συμμετοχή, αφού περισσότεροι από 220 παραγωγοί και επαγγελματίες από τους χώρους του ελαιολάδου και της εστίασης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και τις δυο μέρες. Τα θέματα των εισηγήσεων αφορούσαν κύριους τομείς της οικονομίας του ελαιολάδου.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και τα στοιχεία από τις διαδημοτικές δράσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης για την προβολή και διάθεση του ελαιολάδου από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη. Η Έλλη Κοτσάνου-Ρομβοτσάνου, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Δελφών & Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, ανέλυσε θέματα που αφορούν στο διαχειριστικό σχέδιο για τον ελαιώνα που εκπονεί ο δήμος Δελφών, αλλά και στις ευκαιρίες για ανάδειξη της ελαιουργικής δραστηριότητας μέσα από το τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Στη συνέχεια ο Σωτήρης Μπόλης, διευθυντής Έργου του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και Συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στον Ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό και στο Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων. Η Βίκυ Ιγγλέζου, διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος περιέγραψε τη Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, όπως περιλαμβάνεται στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO καθώς ανέλυσε τον τρόπο όπου η Μεσσηνιακή Γαστρονομία μπορεί να αναδειχθεί σαν πολιτισμικό αγαθό. Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, παρουσίασε στην εισήγησή του την Γεωργία Ακριβείας ως ένα σύστημα διαχείρισης αγροκτημάτων, το πρόγραμμα Iof2020 και τις εφαρμογές των Νέων Τεχνολογιών στην περιοχή της Τριφυλίας. Στην τελική εισήγηση της πρώτης ημέρας ο Γιώργος Σταυρόπουλος, γεωπόνος έρευνας και ανάπτυξης στην Εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ Φυσικά Προϊόντα, αναφέρθηκε στην αξία του βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ως φυσικού συστατικού με αδιαμφισβήτητη ευεργετική δράση στις καλλυντικές συνθέσεις.
Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο, όπου οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να διευκρινίσουν πτυχές των εισηγήσεών τους, αλλά και να τροφοδοτήσουν περαιτέρω μια γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Συντονιστής της πρώτης μέρας ήταν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Ιωάννης Κυριακόπουλος.

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων της δεύτερης μέρας είχε ως εξής:
Την διημερίδα άνοιξε με παρουσίασή του ο Paolo Morbidoni, Προέδρου της Ένωσης “Δρόμοι του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Umbria”, ο οποίος ανέλυσε τις λειτουργίες και τα βασικά εργαλεία δράσης καθώς και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του συγκεκριμένου δικτύου. Στη συνέχεια ο Δρ. Πανταζής Πάστρας, επικεφαλής της Έρευνας στην Εταιρεία TOPOSOPHY μέσα από την επισκόπηση των σύγχρονων τάσεων τουρισμού-γαστρονομίας, παρουσίασε τις ευκαιρίες για την ανάδειξη του ελαιόλαδου ως συστατικό στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας. Ο José María Penco, Τεχνικός Διευθυντής της Ισπανικής Ένωσης Δήμων Ελαιολάδου(ΑΕΜΟ) μίλησε για τις ευκαιρίες και το μέλλον του τουρισμού σε σχέση με την ελιά και το ελαιόλαδο και την αξία που θα μπορούσε να φέρει αυτή η έννοια στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και για τις εμπειρίες από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος “OLEOTOURISM”. Ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, που παρουσίασε τις αγκυλώσεις και τις δυσκολίες του σύγχρονου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης στην ελληνική πραγματικότητα, όπως και τις “καλές πρακτικές” και την ανάγκη για συνέργειες στον τουριστικό κλάδο. Ο Δρ. Παναγιώτης Κώτσιος, Οικονομολόγος- Ερευνητής στο Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής παρουσίασε στοιχεία από το Διεθνές Εμπόριο Ελαιολάδου των Μεσογειακών Χωρών, αλλά και τις προκλήσεις και απαραίτητες προϋποθέσεις των Ελληνικών Επιχειρήσεων ελαιολάδου για τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές. Κλείνοντας ο Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, παρουσίασε την πορεία της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης “Νηλέας” μέχρι σήμερα, καθώς και την Περιβαλλοντική Διαχείριση Ελαιώνων ως ευκαιρία για το φυσικό περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό όπου τέθηκαν ερωτήματα προς τους ομιλητές και έγιναν τοποθετήσεις. Την δεύτερη μέρα της Διημερίδας συντόνισε ο πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Ιωάννης Καπόλος.
Δήλωση Δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη: «Είμαστε σήμερα εδώ για πρώτη χρονιά να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα ελιάς και ελαιόλαδου, σε έναν τόπο που η ανάπτυξη της οικονομίας προέρχεται κατεξοχήν από την παραγωγή ελαιόλαδου. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου διοργανώσαμε αυτή τη διημερίδα για την ανάδειξη της ιστορίας του ελαιόλαδου και των γευστικών του ιδιοτήτων ως προϊόν, παρουσιάζοντας και συζητώντας τις προοπτικές του στο μέλλον. Οι ανάγκες των παραγωγών αποτελούν προτεραιότητά μας στηρίζοντας με κάθε τρόπο αυτό το προϊόν που αποτελεί την κύρια συνιστώσα ανάπτυξης.»
Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” με τη σχερτική ανακοίνωσή του, εκφράζει την αισιοδοξία πως "όλοι μαζί θα συμβάλουμε για να καταστεί η Μεσσηνία επιτυχημένο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης".

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα