Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 12:20

Λ. Αυγενάκης: Προβλήματα για δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ

Στο σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλούς δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ, λόγω στην καθυστέρηση χορήγησης άδειας χρήσης νερού αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η αγροτική παραγωγή αποτελεί σημαντική συνιστώσα του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα και την ίδια στιγμή συνιστά σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα ως μοχλό ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, οι αγρότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η Κυβέρνηση δημιούργησε μια δραματική κατάσταση για τους αγρότες με καταστροφικά μέτρα, όπως η αύξηση προκαταβολής φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολόγηση των κοινοτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του ΟΓΑ, η αύξηση του κόστους παραγωγής, από την στιγμή που αυξήθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και η τιμή αγοράς της πρώτης ύλης οδηγώντας τον πρωτογενή τομέα σε κατάρρευση.

Στην ήδη δύσκολη κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα που δημιουργείται με τη διαδικασία για την παραμονή των αγροτών στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει ειδοποιήσει τους δικαιούχους αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και τα δικαιολογητικά που καλούνται να προσκομίσουν, προκειμένου να παραμείνουν στο αγροτικό τιμολόγιο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Ωστόσο, πολλοί αγρότες δεν έχουν ακόμη λάβει την άδεια χρήσης νερού (γεώτρηση για άρδευση), την οποία έχουν αιτηθεί και την οποία οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΕΗ, λόγω καθυστερήσεων στην αρμόδια υπηρεσία χορήγησης της εν λόγω άδειας. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης της διοίκησης είναι η αδυναμία των αγροτών να προσκομίσουν το απαιτούμενο δικαιολογητικό στη ΔΕΗ με κίνδυνο να μην μπορέσουν να παραμείνουν στο αγροτικό τιμολόγιο.

Οι αγρότες που αναμένουν τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας χρήσης νερού δηλώνουν απεγνωσμένοι και αγωνιούν για τον κίνδυνο να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα έχουν λάβει την άδεια έως αύριο (30/09), προκειμένου να την προσκομίσουν στη ΔΕΗ. Μάλιστα, για μια καθυστέρηση της διοίκησης, για την οποία οι ίδιοι οι αγρότες δεν φέρουν ευθύνη, κινδυνεύουν να δουν το τιμολόγιο της ΔΕΗ να αυξάνεται δραματικά και να αντιμετωπίζουν ένα κόστος δυσβάσταχτο.

Η προστασία και η στήριξη του κλάδου της αγροτο-κτηνοτροφίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής πολιτείας. Δυστυχώς, ο πρωτογενής τομέας είναι μια μικρογραφία της πολιτικής αποτυχίας της Κυβέρνησης, η οποία αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και η σύνδεσή της με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις καθυστερήσεις στη χορήγηση αδειών χρήσης νερού;

2. Υπάρχει προγραμματισμός για να δοθεί κάποια παράταση ή μεταβατικό στάδιο για τους αγρότες που έχουν αιτηθεί άδεια χρήσης νερού και ακόμη αναμένουν τη χορήγησή της;».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα