Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 12:13

26o Forum Ανάπτυξης – Η παρουσία του Επιμελητηρίου Αχαΐας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Forum Ανάπτυξης, το διήμερο 18-19/11/2023 στο ξενοδοχείο ‘’ΑΣΤΗΡ’’ στην Πάτρα, με περισσότερους από 120 ομιλητές σε 20 ξεχωριστές συνεδρίες. Το Επιμελητήριο Αχαΐας, ως ένας απ’ τους διοργανωτές, είχε δυναμική παρουσία, με δύο εκδηλώσεις του, καθώς και με περίπτερο του στο εκθεσιακό τμήμα.

Το πρωί του Σαββάτου, 18/11, το Επιμελητήριο Αχαΐας διοργάνωσε κεντρική εκδήλωση με δύο μέρη:
Στο πρώτο μέρος, με θέμα «Μετά το ΕΣΠΑ τί ; Δημόσιες Επενδύσεις και Εθνική Οικονομία», ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Δημήτρης Σκάλκος ανακοίνωσε νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2028-2035, που θα ακολουθήσει την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ομιλητές ήταν επίσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ.Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ.Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
Στο δεύτερο μέρος με θέμα «Project INTECMED (ENICBCMED 2014-2020) : Ένα έργο-καλή πρακτική», τονίστηκε το όφελος του INTECMED για τις Start-Ups και η σύνδεση εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας μέσω των προγραμμάτων Patras IQ & INTECMED, με ομιλητές τον Δρ Κωνσταντίνο Γιωτόπουλο (τεχνικός υπεύθυνος του INTECMED -Επιμελητήριο Αχαΐας) και τον Δρ Δημήτριο Μούρτζη (καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών / Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ). Εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Πάτρας, Ισπανίας, Τυνησίας, Αιγύπτου και της Ένωσης Επιμελητηρίων Μεσογείου (ASCAME), μίλησαν για την εμπειρία της συνεργασίας των τεσσάρων αυτών μεσογειακών χωρών μέσω του συγκεκριμένου πρότζεκτ.
Τέλος, οι τρεις- βραβευμένες στα πλαίσια του INTECMED, Start-Ups παρουσίασαν την εμπειρία τους απ’ τη συμμετοχή τους στο έργο και τη συνεργασία τους με το Επιμελητήριο Αχαΐας. Τη Διοίκηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας, κ.Θεόδωρος Τσούμπελης .
Το μεσημέρι της Κυριακής 19/11, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση του Επιμελητήριου Αχαΐας σε συνδιοργάνωση με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος-Πελοποννήσου -Ηπείρου-Ιονίων Νήσων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα- HDB, με θέμα «Η συμβολή των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Σ’ αυτήν αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία «απειλείται» από την έλλειψη ρευστότητας, με ομιλητές τη Διευθύντρια Συνεπενδύσεων και Εγγυήσεων Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, κ.Ελένη Κολοφωτιά, το Διευθυντή Καινοτομίας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, κ. Παναγιώτη Παπαγεωργίου και τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Αχαΐας και ΕΦΕΠΑΕ, κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα.
Ο κ. Μαρλαφέκας, τόνισε ότι, μ’ αυτή την εκδήλωση, ανοίγεται πλέον «ένας δίαυλος επικοινωνίας Επιμελητηρίου και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε οι επιχειρήσεις- μέλη να ενημερώνονται για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της HDB». Εξάλλου, όπως ανέφερε, «επιδίωξη του Επιμελητηρίου είναι να αναζητά τρόπους και ευέλικτα εργαλεία, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις είτε με επενδυτικά κεφάλαια, είτε με κεφάλαια κίνησης».
Το 26ο Forum Ανάπτυξης έγινε σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία ομιλητών και συνέδρων αλλά και με live μεταδόσεις όλων των εκδηλώσεων του απ’ την επίσημη πλατφόρμα της διοργάνωσης www.forumanaptixis.gr. Το παρόν έδωσαν αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, των δημόσιων φορέων της Πάτρας και του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα