Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 14:46

Λιβανός: «Ο πρωτογενής τομέας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο»

Λιβανός: «Ο πρωτογενής τομέας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο»

«Ο πρωτογενής τομέας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο» τόνισε, μιλώντας στην 13η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ, στη Λαμία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο το ΥΠΑΑΤ έχει υιοθετήσει σειρά εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα ιστορικά δικαιώματα, τους ορισμούς του αγρότη και του νέου γεωργού, την αναδιανεμητική ενίσχυση και τα οικολογικά σχήματα. Στην ίδια λογική συγκαταλέγονται η αναδιοργάνωση των τρόπων κατανομής των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα,ο υπουργός ανέφερε πως «Είναι αναντίρρητο ότι ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται πρώτος από την κλιματική κρίση. Η αύξηση των ζωοτροφών, η πίεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες παραγωγούς. Προς τον σκοπό αυτό και παρά την τεχνοκρατική πρόταση των τεχνικών μας συμβούλων, το ΥΠΑΑΤ προτείνει τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, στηρίζοντας τα ψυχανθή, τις ζωοτροφές και την κτηνοτροφία. Με γνώμονά μας τον υποστηρικτικό ρόλο που επιτελούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που περνάμε. Είμαστε βέβαια ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις φορέων και κομμάτων αν κάπου διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά, ειδικά εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, κι έστειλε ένα μήνυμα σε όσους επιχειρούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, λέγοντας πως «οι καιροί έχουν αλλάξει. Προστατεύουμε τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς μας και τους καταναλωτές μας».

Τέλος, εξήγησε πως το ΥπΑΑΤ υλοποιεί ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που στόχο έχει τον εξορθολογισμό, τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στον πρωτογενή τομέα.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022