Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 17:56

Κάμψη των εξαγωγών το α’ πεντάμηνο 2016 - Ασφυκτική κατάσταση στις επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας

 

κάμψη των ελληνικών εξαγωγών επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή-ΕΛΣΤΑΤΤην κάμψη των ελληνικών εξαγωγών επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή-ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα,  καταγράφοντας μείωση για τον Μάιο 2016 κατά μόλις 6,4% σε σχέση με τον Μάιο 2015 στις εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Στη μείωση αυτή, πέραν των γενικότερων προβλημάτων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλε και η κατάσταση που επικράτησε στην χώρα τους τελευταίους μήνες, καθώς από τον Μάιο ξεκίνησαν οι αποχές/απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΒΕ.

Επίσης, ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital controls και παρά τη σημαντική χαλάρωσή τους, η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εξανεμίζεται ακόμα περισσότερο, καθώς υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου στους ιδιώτες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στο 25% των εφοριών της χώρας η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ μπορεί να χρειαστεί από ένα έως και τέσσερα χρόνια, παρά το ό,τι οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών, ενώ και δυνατότητες των εξαγωγικών επιχειρήσεων όπως η χρήση του ΕΔΔΑ για την απαλλαγή ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.

Οι συνολικές οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, βάσει των στοιχείων του Υπουργείου οικονομικών, ανέρχονται σε 5,5 δισ. Ευρώ, ποσό το οποίο, αν είχε διατεθεί στην ώρα του στους δικαιούχους, θα διαφοροποιούσε την εικόνα της αγοράς, των επιχειρήσεων και ενδεχομένως της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη οι επιπτώσεις στο επιχειρείν από την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς και οι φόβοι που δημιουργούνται λόγω της νέας υπέρμετρης αύξησης φόρων και εισφορών είναι εντονότεροι. Τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης ή «μετανάστευσης» ακόμη και για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους της χώρας, ενέργεια, η οποία θα έχει άμεσες και πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην απασχόληση.

Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά προπάντων η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, με προτεραιότητα στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την επίσπευση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ελληνικό Εξωτερικό Εμπόριο αγαθών Ιαν-Μάιος 2016

Μειωμένες κατά 6,4% εμφανίζονται οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα) τον Μάιο 2016 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα στο σύνολο του α’ πενταμήνου να υπολογίζονται κατά 0,7% χαμηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στα €7,5 δις. Η αξία των εισαγωγών αγαθών το ίδιο διάστημα, Ιαν-Μάιος 2016, καταγράφεται αυξημένη κατά 8%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στα €7 δις., διευρυμένο σημαντικά κατά 18,6%. Η πτώση των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων είναι ακόμα υψηλότερη για το πεντάμηνο 2016 και υπολογίζεται σε 8,5%.

Χαρακτηριστική είναι η τάση που καταγράφεται στο παρακάτω διάγραμμα (διάγραμμα 1), το οποίο αποτυπώνει την ποσοστιαία μεταβολή των εξαγωγών αγαθών, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους από τον Ιούνιο του 2015, μετά και την επιβολή των capital controls. Από το +19% του Ιουνίου 2015 οι εξαγωγές μέσα από ένα πτωτικό σπιράλ εμφανίζουν τον Μάιο 2016 πτώση -6,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2015.

Διάγραμμα 1. Ποσοστιαία μεταβολή εξαγωγών αγαθών (χωρίς καύσιμα), συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους


.Πίνακας 1. Ελληνικό εξωτερικό εμπόριο αγαθών

(ποσά σε εκατ.€ χωρίς καύσιμα)

Ιαν-Μάιος 14

Ιαν-Μάιος

15

Ιαν-Μάιος

16

Ετήσια Μεταβολή 15/14

Ετήσια Μεταβολή 16/15

Εισαγωγές

13.316

13.735

14.828

3,2%

8,0%

Εξαγωγές

6.677

7.572

7.516

13,4%

-0,7%

Εμπορικό Ισοζύγιο

-6.638

-6.164

-7.312

-7,2%

18,6%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ

 

Κλαδικά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους ανοδικά κινήθηκαν, συγκριτικά με αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι κλάδοι: ποτά και καπνά (+18,2%), τρόφιμα και ζώα (+8,9%), διάφορα βιομηχανικά είδη (+7,2%), μηχανήματα και υλικό μεταφορών (+4,2%). Αντίθετα, απώλειες σημειώθηκαν στις εξαγωγές των κλάδων: ορυκτά καύσιμα (-26,5%), λίπη και έλαια (-14,4%), πρώτες ύλες (-12,7%), βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη (-9,2%).

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα