Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 10:01

Αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές και γιατί συμφέρει ασφαλιστικά η σύσταση ΙΚΕ

Ανατροπές σε κάποιες ομάδες ασφαλισμένων έχουμε με την νέα εγκύκλιο η οποία ουσιαστικά κλειδώνει οριστικά το καθεστώς ασφάλισης των μελών κάθε μορφής εταιρειών όπως και των διαχειριστών τους.

Του οικονομολόγου

Κωνσταντίνου Παύλου Κρανιώτη


Με βάση την εγκύκλιο αυτή προκύπτει ότι οι εταίροι σε εταιρείες μορφής ΟΕ,ΕΕ, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και καταβάλουν εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες.26,95% + 10,00€ το μήνα , 120,00€ το έτος δηλαδή υπέρ του ΟΑΕΔ. Σε περίπτωση που εταίροι ασκούν συγχρόνως και καθήκοντα διαχείρισης χωρίς να προβλέπεται αμοιβή, αλλά λαμβάνουν μόνο αναλογία από τα κέρδη της επιχείρησης τότε καταβάλουν εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ειπώθηκε πιο πάνω, σε διαφορετική περίπτωση, όταν δηλαδή από την άσκηση των καθηκόντων προβλέπεται αμοιβή τότε προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΙΚΑ και θα καταβάλει εισφορές ως μισθωτός μέσω ΑΠΔ.
Σε Ανώνυμη Εταιρεία εάν έχουμε κάποιον μέτοχο που είναι στο Δ.Σ. με ποσοστό συμμετοχής ανώτερο του 3% και λάβει μέρισμα, θα καταβάλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας 26,95% +120,00€ υπέρ ΟΑΕΔ και αν παράλληλα λάβει για τη συμμετοχή στο Δ.Σ. αμοιβές τότε θα καταβάλει εισφορές και ως μισθωτός μέσω ΑΠΔ, επιμεριζόμενες κατά 12,72% στον εργαζόμενο και κατά 21,38% στον εργοδότη, σύνολο δηλαδή 34,10%
Σε ΕΠΕ αν ο εταίρος λάβει μέρισμα τότε θα καταβάλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας 26,95% +120,00€ υπέρ ΟΑΕΔ και αν παράλληλα λάβει και αμοιβές διαχείρισης τότε από 01/06/2018 και μετά θα καταβάλει εισφορές ως μισθωτός μέσω ΑΠΔ.
Στην περίπτωση της ΙΚΕ οι εταίροι συνεχίζουν να μην έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ. Ωστόσο σε περίπτωση που στην ΙΚΕ ο εταίρος έχει οριστεί και διαχειριστής τότε ως διαχειριστής έχει υποχρέωση ασφάλισης εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας 26,95% +120,00€ υπέρ ΟΑΕΔ για το εισόδημα που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης. Αν οριστεί τρίτο πρόσωπο ως διαχειριστής τότε προκύπτει πάλι η υποχρέωση ασφάλισης 26,95% +120,00€ υπέρ ΟΑΕΔ . Αν έχουμε μοναδικό εταίρο μονοπρόσωπης ΙΚΕ που είναι παράλληλα και διαχειριστής ΙΚΕ υποχρέωση ασφάλισης προκύπτει και για τις δύο ιδιότητες, υπολογίζονται δηλαδή επί του αθροίσματος του μερίσματος και της αμοιβής διαχείρισης.
Από τα παραπάνω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αν στην ΙΚΕ στον διαχειριστή δεν υπάρχουν αμοιβές διαχείρισης και απλά λάβει μέρισμα τότε ανεξάρτητα του ποσό που θα λάβει θα καταβάλει εισφορές 26,95% +120,00€ υπερ ΟΑΕΔ αλλά στην κατώτατη βάση δηλαδή μόνο 167,95 το μήνα.
Επιπλέον εάν έχουμε κάποιον ο οποίος είναι μισθωτός ή αυτοτελώς απασχολούμενος και έχει εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα δεν υποχρεούται να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές εφόσον το εισόδημα του από την αγροτική δραστηριότητα δεν ξεπερνά τις 4.923,12 ευρώ το χρόνο, το ίδιο όριο ισχύει και για τους συνταξιούχους που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα ώστε να μη χάσουν το 60% της σύνταξής τους.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα