Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 16:26

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και ποιοι γλιτώνουν τα τεκμήρια της εφορίας

Του οικονομολόγου Κωνσταντίνου Παύλου Κρανιώτη

Λίγες μέρες έχουν μείνει πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν και φέτος υποχρεωτικά όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2017 το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν γεννηθεί δηλαδή μέχρι τις 31/12/1998 ανεξάρτητα από τα εάν είναι εξαρτώμενα μέλη ή όχι εφόσον αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Κάποιος νέος ο οποίος είναι άνω των 18 και είναι προστατευόμενο τέκνο, φοιτητής ας πούμε και έχει στο όνομά του:

- οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.) - απέκτησε εντός του 2017 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) - ίδρυσε εντός του 2017 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του - προχώρησε εντός του 2017 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

- παντρεύτηκε κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος

- έβγαλε λάδι στο όνομα του, αυτόματα συνεπάγεται άσκηση αγροτικής δραστηριότητας

- έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας σε κάποιο ακίνητο ή του έχουν παραχωρήσει οι γονείς του κάποιο ακίνητο για να διαμένει

τότε υποβάλλει υποχρεωτικά φορολογική δήλωση μόνος του με τους προσωπικούς του κωδικούς taxis net.

Επιπλέον δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων)

Κάτοικοι εξωτερικού

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού είναι υποχρεωμένοι στην υποβολή φορολογικής δήλωσης μόνο εφόσον αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Δεν υποχρεούνται δηλαδή να υποβάλουν φορολογική δήλωση οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού που έχουν αυτοκίνητο ή δευτερεύουσα κατοικία στην Ελλάδα ή έκαναν κάποια αγορά ακινήτου εφόσον δεν έχουν πραγματικό εισόδημα από την χώρα μας. Βέβαια ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση πολλές φορές καλό είναι να υποβάλλουν έστω μηδενική διότι προκειμένου να εκδοθούν φορολογικές ενημερότητες για οποιαδήποτε λόγο η εφορία ζητάει υποχρεωτικά την τελευταία πενταετία να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις.

Απαλλάσσονται

Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2017.

Τέλος σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη του υπουργείου οικονομικών όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το φορολογικό έτος 2017 εισοδήματα μέχρι 6.000,00€ από περιστασιακές απασχολήσεις και δεν άσκησαν επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα ή δεν απέκτησαν εισόδημα από εκμετάλλευση κεφαλαίου και τα τεκμήρια τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 9.500,00€ τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά των τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα του φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων ισχύει δηλαδή για αυτούς το αφορολόγητο όριο το οποίο κυμαίνεται από 8.636,00 έως 9.545,00€ Με τον τρόπο αυτό πολλοί φοιτητές ή άνεργοι οι οποίοι παρακολούθησαν κάποια προγράμματα εργασιακή κατάρτισης - εμπειρίας κλπ γλιτώνουν από τη παγίδα των τεκμηρίων , σε διαφορετική περίπτωση εάν ξεπεράσουν σε εισόδημα το ποσό των 6.000,00€ τότε για το υπερβάλλον ποσό φορολογούνται με την κλίμακα φορολόγησης από επιχειρηματική δραστηριότητα με 22% από το πρώτο ευρώ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα