Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 12:15

Ενοίκια: Νέα χρονιά με "κούρεμα" 80% σε ισχύ - Ποιοι θα ωφεληθούν, ποιοι μένουν εκτός

Ενεργοποιείται με την αυγή της νέας χρονιάς το «κούρεμα» ενοικίου κατά 80%: Συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα πληρώσουν για τον Ιανουάριο -αλλά και τον Φεβρουάριο- το 20% του ενοικίου που αρχικά είχαν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη ακινήτου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης


Το μέτρο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι οι εκμισθωτές είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν αυτή την τεράστια μείωση που θα αφορά σε πολύ συγκεκριμένους ΚΑΔ. Θα λάβουν όμως και εκείνοι με τη σειρά τους μια «γενναία» αποζημίωση για τη «χασούρα» τους από το κράτος.
«Κομβική» ημερομηνία και εκείνη που καθορίζει τελικά τους δικαιούχους της μείωσης ενοικίου κατά 80% για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι η 16η Δεκεμβρίου. Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή, από εκείνη την ημέρα και μέχρι σήμερα «αυτόματα» έχουν δικαίωμα στην καταβολή μόλις του 20% του ενοικίου. Θα πληρώσουν δηλαδή τόσο για τον Ιανουάριο, όσο και τον Φεβρουάριο, το 20% του συμφωνημένου στην σύμβαση ενοικίου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του 80%
Δικαίωμα σε αυτό το «γενναίο» κούρεμα έχουν και τα εμπορικά καταστήματα που σήμερα λειτουργούν με τη μέθοδο της παράδοσης εκτός (click away), αλλά και η εστίαση ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away & delivery). Πέρα από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις και φυσικά και όλες όσες παραμένουν κλειστές, όπως εκείνες στον κλάδο πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια, δικαίωμα σε «κουρεμένο» κατά 80% ενοίκιο έχουν και οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Εκ των πραγμάτων και βάσει των όσων προβλέπει η σχετική απόφαση, εκτός της μείωσης κατά 80% του ενοικίου, μένουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία που άνοιξαν πριν από τις 16 Δεκεμβρίου, τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα κέντρα περιποίησης νυχιών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.enikonomia.gr

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα