Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 11:55

Η ΕΕ συνεισφέρει 183 εκατ. ευρώ στην ελάφρυνση του χρέους σε 29 από τις φτωχότερες του κόσμου

Η ΕΕ θα συνεισφέρει 183 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Περιορισμού Καταστροφών και Ανακούφισης (CCRT) του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους 29 χωρών χαμηλού εισοδήματος παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αυξήσουν τις κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές τους δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης της νόσου COVID-19.

Η συνεισφορά αυτή, που ανακοινώθηκε αμέσως μόλις η σύνοδος κορυφής της G20 ενέκρινε ένα κοινό πλαίσιο για τη δανειακή μεταχείριση πέραν της πρωτοβουλίας για την αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους (DSSI), συνάδει πλήρως με την πρόταση της Προέδρου της Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen, για μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάκαμψη, η οποία συνδέει τις επενδύσεις και την ελάφρυνση του χρέους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο κ. Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ συνδυάζει εισφορές κεφαλαίων για την ταχεία χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών για να βοηθήσει στην άμεση αντίδραση — μέσω συνεισφορών όπως αυτή — με ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο σχέδιο για να βοηθήσει τους εταίρους να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κοινωνικοοικονομική κρίση, η οποία απέχει πολύ από το να τελειώσει. Η ΕΕ ηγείται των παγκόσμιων προσπαθειών για την ελάφρυνση και την αναδιάρθρωση του χρέους. Ευελπιστούμε ότι η συνεισφορά μας θα εμπνεύσει και άλλους φορείς να συμμετάσχουν σε αυτές τις παγκόσμιες προσπάθειες.»

Ο κ. Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας, πρόσθεσε: «Σήμερα [σ.σ. χθες], η Ευρώπη συμβάλλει σημαντικά στην πολυμερή προσέγγιση και την ελάφρυνση του χρέους. Ως μέλος της G20, η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την πρωτοβουλία για την αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους και το νέο κοινό πλαίσιο για τη δανειακή μεταχείριση. Αυτή η συνεισφορά στο ταμείο αρωγής του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της αταλάντευτης δέσμευσής μας να βοηθήσουμε τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να αντιμετωπίσουν το βάρος του χρέους τους.»

Η κ. Jutta Urpilainen, Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, τόνισε τα εξής: «Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες εταίρους, ώστε να διατηρήσουν την πορεία τους προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση. Τα επίπεδα χρέους ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση και σε πολλές χώρες καθίστανται πλέον μη βιώσιμα. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να συνεισφέρουμε 183 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους μέσω αυτού του μηχανισμού του ΔΝΤ.»

Η κ. Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, η οποία συμμετείχε στο εικονικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Υπουργών Ανάπτυξης για να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση όλων των πλευρών σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης του χρέους σε πολλές χώρες, δήλωσε: «Ευχαριστώ ιδιαίτερα την ΕΕ για τη γενναιόδωρη συνεισφορά ύψους 183 εκατ. ευρώ στο CCRT — είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια παροχής βοήθειας στις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη και οικονομική στήριξη στους πολίτες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν ισχυρή εταιρική σχέση όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Προτρέπω και άλλους φορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕ και των άλλων συνεισφερόντων μας και να πραγματοποιήσουν δωρεές στο CCRT. Οι συνεισφορές των χωρών μελών μας είναι καθοριστικής σημασίας για την παροχή βοήθειας στο ταμείο για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων χωρών.»

Η ΕΕ πρωτοστατεί στις διεθνείς εταιρικές σχέσεις

Τα κονδύλια της ΕΕ που διοχετεύονται μέσω του Ταμείου Περιορισμού Καταστροφών και Ανακούφισης (CCRT) του ΔΝΤ θα βοηθήσουν 29 από τις φτωχότερες και πλέον ευάλωτες χώρες του κόσμου.

Το CCRT αποπληρώνει οφειλές προς το ΔΝΤ για επιλέξιμες χώρες μέλη χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες πλήττονται από ολέθριες φυσικές καταστροφές ή είναι αντιμέτωπες με καταστροφές στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως επιδημίες ή παγκόσμιες πανδημίες. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι χώρες αυτές έχουν τη δυνατότητα να αποδεσμεύσουν πόρους για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του ισοζυγίου πληρωμών, που προκλήθηκαν από την καταστροφή, αντί να αναγκάζονται να διαθέτουν τους πόρους αυτούς για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η εμπειρία από την καταβολή των πρώτων δύο εξαμηνιαίων δόσεων της ελάφρυνσης του CCRT έδειξε ότι οι χώρες που έλαβαν τη στήριξη ήταν σε θέση να ενισχύσουν τις προβλεπόμενες δαπάνες προτεραιότητας για το 2020 κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική προστασία αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, κατά περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ένα άλλο όφελος που προκύπτει από αυτή τη βραχυπρόθεσμη στήριξη της ρευστότητας είναι ότι θα συμβάλει επίσης στη μακροοικονομική σταθερότητα των χωρών.

Με αυτή τη συνεισφορά ύψους 183 εκατ. ευρώ, η ΕΕ καθίσταται ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στο CCRT, το οποίο μέχρι στιγμής έχει λάβει πάνω από 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ σε επιχορηγήσεις από δωρήτριες χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες

Αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 από την ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα