Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 19:53

Δημιουργία ειδικού λογαριασμού εξόφλησης επιταγών σε αναστολή ζητεί το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Την δημιουργία ειδικού λογαριασμού εξόφλησης επιταγών σε αναστολή, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ζητούν με επιστολή τους προς τους  υπουργούς  Οικονομικών Χρήστο Σαϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη το  Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και το 11ο Περιφερειακό τμήμα Νοτιανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

 

Από την αρχή της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της, από κοινού οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς της Πελοποννήσου είχαμε επισημάνει την  ανάγκη να παρθούν πρόσθετα παράλληλα μέτρα επικεντρωμένα στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σε επιστολή μας από τον περασμένο Αύγουστο, ανάμεσα στις υπόλοιπες παρατηρή-σεις μας για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων  στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, είχαμε τονίσει την κρισιμότητα της οριστικής διευθέτησης του ζητήματος της αναστολής των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Οι ρυθμίσεις αναστολής της ημερομηνίας λήξεως των επιταγών, όπως αυτές που εφαρμόστηκαν τη περασμένη άνοιξη και όπως η νεότερη ρύθμιση που ανακοινώθηκε στις 19/11 από τον κ.κ. Υπουργό Οικονομικών και προβλέπει μετάθεση της ημερο-μηνίας πληρωμής κατά 75 μέρες από αυτή της έκδοσης, λύνουν εν μέρει το ζήτημα που προκύπτει και σε ό,τι αφορά στους εκδότες, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να μεταθέσουν τις πληρωμές των επιταγών που έχουν εκδώσει, με ημερομηνία λήξης εντός της διάρκειας του «απαγορευτικού», σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν και θα διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια λόγω της επαναλειτουργίας της επιχείρησης τους.

Όπως, όμως, γίνεται εύκολα αντιληπτό οι κομιστές/δικαιούχοι των επιταγών περιέρ-χονται σε δεινή θέση, αφού η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά τους καταδικάζει σε μηδενι-κές εισπράξεις για όλο το διάστημα ισχύος της. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ήδη έχουν παραδώσει προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες τους, έχουν εφοδιάσει την αγορά διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της, έχουν επωμιστεί κόστος και ρίσκο και ταυτόχρονα καλούνται να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές περιβάλλον εν μέσω πανδημίας με μια επιπλέον δυσβάστακτη επιβάρυνση του συναλλακτικού τους κυκλώματος (cashflow). Ειδικά, για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ανταποκρίνονται κανονικά στις υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό, ενώ αναστέλλονται οι εισπράξεις τους στο εσωτερικό, είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση.

 

Γι' αυτό το λόγο επισημαίνουμε την ανάγκη παροχής πόρων προς την κατεύθυνση εξόφλησης των μεταχρονολογημένων επιταγών στην αρχική ημερομηνία έκδοσής τους. Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να σχηματοποιηθεί με ευέλικτα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία θα εξασφαλίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, που θα χρηματοδο-τούν τους εκδότες με ποσά αντίστοιχα με τις επιταγές που έχουν εκδώσει, μέσω της σύστασης ενός ειδικού λογαριασμού (Ταμείο) που θα καλύψει απευθείας τις επιταγές των εκδοτών και οι οποίοι στη λήξη της ρύθμισης θα καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά στον ειδικό λογαριασμό.

Φυσικά η συμμετοχή σε επίπεδο ποσών ανά εκδότη σε μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με το επίπεδο δαπανών χρήσης του, όπως αντλείται από τα πρόσφατα οικονομικά του στοιχεία, για την αποφυγή στρεβλώσεων σχετιζόμενων με ξέπλυμα χρήματος και εικονικές συναλλαγές.

Σε μια επέκταση του μέτρου θα μπορούσε να δοθεί μέσω του ειδικού λογαριασμού η δυνατότητα περεταίρω χαμηλότοκης παράτασης εξόφλησης της επιταγής από μεριάς του εκδότη.

Θεωρούμε πως μια πρωτοβουλία προς αυτή τη κατεύθυνση θα προσέφερε ταυτόχρο-να σε όλα τα μέρη της αγοράς την ανάσα ρευστότητας και την δυνατότητα ευελιξίας ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που θέτει στο σύνολο της αγοράς η πανδη-μία ώστε να επιστρέψουν ομαλά στη κανονικότητα.»

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα