Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 14:41

Παπαδημητρίου: Εφικτή η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017, συνοδεύτηκε από μία σειρά ρεκόρ επιδόσεων δεκαετίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την ομιλία του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η ανάκαμψη αυτή εντοπίζεται τουλάχιστον σε βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως είναι οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, η απασχόληση, το ποσοστό ανεργίας, τα δίδυμα ελλείμματα και οι δείκτες εμπιστοσύνης της οικονομίας.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε επίσης ότι αξιοσημείωτη είναι και η επιχειρηματική κινητικότητα που σημειώνεται φέτος και ότι «χάρις σε αυτές τις επιδόσεις μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε με αισιοδοξία το 2018 προσδοκώντας την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έκβαση των τραπεζικών στρες τεστ, το έγκαιρο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση κι ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης», ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «εφικτός κρίνεται και ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018. Ασφαλώς, αρκετά εμπόδια και αντιξοότητες υπάρχουν που πρέπει να υπερβούμε με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία πως οι δύσκολες μέρες της κρίσης είναι πίσω μας.»

Στη συνέχεια ο υπουργός σημείωσε ότι «προϋπόθεση για να πετύχουμε τον στόχο αυτό είναι να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, εξειδικευμένο ανά περιφέρεια, με όλα τα αναγκαία μέσα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Πάτρα, για να αναπτύξουμε την Εθνική Στρατηγική και να συζητήσουμε τη μορφή που θα λάβει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα. Η επενδυτική αναγέννηση της χώρας αποτελεί προϊόν και επιβεβαίωση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που ακολουθεί η κυβέρνηση, με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.»

Ακολούθως μιλώντας για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόνισε πως «έχει ανάγκη ενός δυναμικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ανόρθωση της παραγωγής και παραγωγικότητας και τη μείωση της ανισομέρειας που τη χαρακτηρίζει. Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο το ισοζύγιο αδυναμιών και δυνατοτήτων, η ΠΔΕ έχει θέσει δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους :

ΠΡΩΤΟΝ, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων, και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος σε διασύνδεση με τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες δράσεις και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στην υγεία, πρόνοια, παιδεία - δια βίου μάθηση, αλλά και με τη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας των οργανισμών της Περιφέρειας ιδίως όσον αφορά τη χάραξη και υλοποίηση διακριτής περιφερειακής πολιτικής.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της ΠΔΕ, υπάρχουν μία σειρά μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν άλλη αναπτυξιακή πνοή στην Περιφέρεια και έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται ή σχεδιάζονται. Στην υλοποίηση των παραπάνω μεγάλων αλλά και άλλων έργων παραγωγικού μετασχηματισμού της ΠΔΕ συμβάλλουν χρηματοδοτικά ο Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ. Όμως τα χρηματοδοτικά προγράμματα και οι πολιτικές στήριξης δεν επαρκούν για την επενδυτική άνοιξη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της τοπικής οικονομίας. Είναι απολύτως απαραίτητο οι δυνάμεις της Περιφέρειας να συνδράμουν στην αναγκαία δράση για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, την προσέλκυση επενδύσεων και τον μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας.»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα