Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 16:17

Ανάγκη βελτίωσης του Νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Όσα ζητά η Μεσσηνία από τον υπουργό Οικονομικών (video)

Υπέρ του εξωδικαστικού μηχανισμού με τις 120 δόσεις και την προστασία της Α’ κατοικίας τάχθηκε από την Καλαμάτα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Την ανάγκη ενημέρωσης των επιχειρηματιών από τα αρμόδια γραφεία – κέντρα ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση, καθώς η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Ακόμα, στο πλαίσιο της ημερίδας «Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων & ελευθέρων επαγγελματιών» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.
Την γενική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Ευάγγελος Ξυγκώρος, παρουσία των Βουλευτών Μεσσηνίας κ.κ. Π. Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέα, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων επαγγελματικών κλάδων που εξέφρασαν την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου καθώς πάγιο αίτημα αποτελεί η υποχρεωτικότητα του Νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού και η αλλαγή των προϋποθέσεων, ώστε να μην απαιτείται θετική χρήση την τελευταία 3ετία (να μην υπάρχει δηλαδή το κριτήριο της βιωσιμότητας), άρα να βελτιωθεί ο Νόμος για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
Ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως υπάρχει διάθεση να γίνουν ενημερώσεις σε λογιστές και νομικούς για να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα των επιχειρηματικό κόσμο.
Στη διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα παράπονα από επιχειρηματίες προς την Κυβέρνηση.

Από τη μεριά του ο κ. Κορμούσης ενημέρωσε για τα πυρόπληκτα – εγγυημένα δάνεια, τονίζοντας πως έχουν γίνει θετικά βήματα, μη αρνούμενος παράλληλα τις δυσκολίες και τα προβλήματα του παρελθόντος.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΞΥΓΚΩΡΟΥ

Η σημερινή ενημερωτική ημερίδα έχει ως θέμα την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Αυτό του εγκλωβισμού χιλιάδων επιχειρήσεων σε δανειακές υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μείζον πρόβλημα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα δύο στις τρεις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σήμερα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα να βρεθούν αντιμέτωπες με καταγγελία των δανείων τους.
Οι οφειλές συσσωρεύονται λόγω της μείωσης του τζίρου και της ρευστότητας, οι τράπεζες δεν παρέχουν νέες χρηματοδοτήσεις, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να οδηγούνται σε λουκέτο.
Αποτέλεσμα, να χάνονται θέσεις εργασίας και να αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.
Η οικονομία δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, αν δεν αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς.
Χρειάζεται λοιπόν ένας ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, που θα δίνει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες (επιχειρήσεις και επαγγελματίες) να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και στα δημόσια έσοδα.
Η Επιμελητηριακή Κοινότητα, από την αρχή υποστήριξε την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Ν.4469/2017), με στόχο να σωθούν πολλές επιχειρήσεις, με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, αλλά με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Ωστόσο η γραφειοκρατία που διακρίνει το Ν.4469/2017 αποδεικνύει ότι το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση απορρίπτονται, ενώ ενθαρρύνονται να προχωρήσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Παρά τις τελευταίες ευνοϊκές διατάξεις που έθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του 2017, για την εξόφληση των οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της ρύθμισης των 100 δόσεων προς την εφορία, ο συγκεκριμένος μηχανισμός για να λειτουργήσει σωστά στην πράξη και να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, χρειάζεται επιπλέον βελτιώσεις.
Όσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να γίνει αποσυσχέτιση της ρύθμισης αυτής από την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών.
Διότι από 01-01-2018 έχει τεθεί σε ισχύ ένα πιο αυστηρό καθεστώς παραμονής στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Συνέπεια αυτού θα είναι χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση, να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας όλων των ευεργετημάτων της, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο, η οποία θα βεβαιωθεί στο όνομά τους από την 1η-1-2018 και μετά.


ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό παρότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 03/08/2017 και παρότι οι προθέσεις του Υπουργείου ήταν να ενταχθούν 400.000 επιχειρήσεις διαπιστώσαμε ότι ελάχιστες επιχειρήσεις κατάφεραν να ενταχθούν και αυτό λόγω των αυστηρών κριτηρίων ένταξης (μια από τις τελευταίες χρήσεις θετική, πληθώρα δικαιολογητικών καθώς και μελέτη βιωσιμότητας).
Αυτό δείχνει αφενός μεν ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις να ενταχθούν, από την άλλη δε τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά που απαγορεύει την ένταξή τους.
Τα βασικά σημεία τα οποία προτείνουμε είναι:
α) Η δυνατότητα υπαγωγής στη συνολική ρύθμιση όλων ανεξαιρέτως των οφειλετών και χωρίς να τίθεται όριο τζίρου στις επιχειρήσεις.
β) Η δυνατότητα υπαγωγής και των οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.
γ) Μείωση του κατωτάτου ορίου των 20.000 € συνολικών προς ρύθμιση οφειλών.
δ) Η προϋπόθεση για μια κερδοφόρα χρήση τα τρία τελευταία χρόνια δημιουργεί το κυριότερο εμπόδιο για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να υπαχθεί στη ρύθμιση.
ε) Δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού», ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
στ) Διαμεσολάβηση και για πόσα μικρότερα των 2.000.000, οπού είναι απαραίτητα.
ζ) Δημιουργία Μητρώου Διαμεσολαβητών.
Ο θεσμός της ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ αλλάζει το τοπίο στην επίλυση διαφορών, καθώς μπορεί να αποφορτίσει από έναν όγκο χιλιάδων υποθέσεων. Ο συμφιλιωτικός χαρακτήρας της διαμεσολάβησης προσκαλεί για συναίνεση και όχι για πολιτική διαφωνία στις διατάξεις που την αφορούν.
Ενεργός ρόλος Επιμελητηρίων στον εξωδικαστικό
Τα Επιμελητήρια της χώρας είχαμε προτείνει:
Ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι μετά την υποβολή αίτησης για ρύθμιση των οφειλών στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η εν λόγω αίτηση να αποστέλλεται στο Επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο αιτών.
Το εκάστοτε Επιμελητήριο θα αναθέτει άμεσα κατ’ ελεύθερη κρίση την αίτηση και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης σε Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή από τον πίνακα Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ταχύτητα και η αποκεντρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών, σε σχέση με την παραδοσιακή δικαστική οδό.
Για να αποτυπωθούν στην πράξη αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαδικασία διαχείρισης και εποπτείας ένας φορέας με κατάλληλη εμπειρία και δομή, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα και ευέλικτα τα πρακτικά ζητήματα. Και τα κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να αναλάβει με επιτυχία αυτή την αποστολή.
Ζητούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά από την Πολιτεία να αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες εποπτείας και διαχείρισης στα Επιμελητήρια, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή ενός κρίσιμης σημασίας νομοθετικού πλαισίου.


ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη και μακροχρόνια ύφεση, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία προσπάθεια για την ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, που διαταράχθηκε σοβαρά από τη φυσική καταστροφή του 2007.
Αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους. Σημειώνεται δε, πως η πλειοψηφία των πυρόπληκτων δάνειων έχουν ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 8 χιλιάδες επιχειρήσεις (1,5 δισ. ευρώ), θέμα το οποίο μεγιστοποιεί τα προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε:
• την κεφαλαιοποίηση των σημερινών οφειλών
• τη δεκαπενταετή επιπλέον παράταση αποπληρωμής τους
• έναρξη πρώτης καταβολής την 01/01/2019
• υποχρεωτικότητα της ως άνω ρύθμισης για τις τράπεζες.
Κυρίες και κύριοι,
Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στην κρίση, ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής και η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Η οικονομία της Μεσσηνίας έχει μέλλον μόνο εάν έχει επίδοση σε καινοτομία, δηλαδή στην ανάπτυξη νέων ποιοτικών προϊόντων, υπηρεσιών και παραγωγικών διαδικασιών µε οικονομική αξία ώστε να είναι σε θέση να τα εισάγει µε επιτυχία στις διεθνείς αγορές.
Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να είναι εξωστρεφής, να είναι ανοικτή σε χώρες και αγορές εκτός Ελλάδας, να καταστεί η νότια πύλη της Χώρας μας προς τη Μεσόγειο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σήμερα που έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των οδικών υποδομών αλλά θα διασφαλισθεί εάν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες συγκοινωνιακές υποδομές (οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου προς Πάτρα και Αθήνα, η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου, του λιμένα της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, ο περιφερειακός δακτύλιος της Μεσσηνίας).
Οι υποδομές που μόλις προανέφερα ευνοούν τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων.
Γι’ αυτό επείγει η ανάγκη για ένα σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.
Απαιτείται:
Μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Αύξηση αφορολόγητων ορίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Έλεγχοι και απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στο Ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών ακινήτων όπου πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά των πιο αδύναμων, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση της βίλας που «βγαίνει στο σφυρί», με το διαμέρισμα που κινδυνεύει να χάσει μία οικογένεια εξαιτίας οφειλής λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Κυρίες και κύριοι,
Η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είναι μια ευκαιρία να σωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Ας φροντίσουμε όλοι να την αξιοποιήσουμε σωστά προς όφελος των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και της εθνικής μας οικονομίας.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα