Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 18:47

"Δεν νοείται παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς κυκλική οικονομία" τόνισε ο Σ. Φάμελλος από τη Σπάρτη

Η κυκλική οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας, και υποστηρίζεται από μεταρρυθμίσεις και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία", ανέφερε ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία που απηύθυνε στην ημερίδα "Κυκλική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα", που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ελληνικό Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών και πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες κυκλικής οικονομίας και δημόσιας πολιτικής, όπως είναι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ώστε να ολοκληρώνεται ο κύκλος των προϊόντων, για παράδειγμα η μετατροπή των αποβλήτων των τροφίμων σε λίπασμα και ποιες θα πρέπει να είναι οι προδιαγραφές τους, η επαναχρησιμοποίηση στα δημόσια έργα αποβλήτων που προέρχονται από υλικά κατασκευών και κατεδαφίσεων, καθώς επίσης τα οικονομικά εργαλεία που θα χρειαστούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις της κυκλικής οικονομίας, αλλά και η παρακολούθηση της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στη δημόσια πολιτική.

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος παρουσίασε κάποιες από τις θεσμικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ που συνδέονται με την πρόθεση της κυβέρνησης να αποτελέσει η κυκλική οικονομία δημόσια πολιτική για τη χώρα, όπως είναι ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος εμπεριέχει την Οδηγία 2008/98, όπου προβλέπεται ότι το 50% των απορριμμάτων θα ανακτάται με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση σε τοπικό επίπεδο, οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί και η χρηματοδότηση έργων που αφορούν στο υπόλοιπο 50%, με πρόβλεψη για ανάκτηση πόρων, ενέργειας και δευτερογενών υλικών, ο πρόσφατος νόμος για την ανακύκλωση και η εφαρμογή της αρχής "πληρώνω όσο πετάω", αλλά και η ρύθμιση με βάση την οποία ο πυρήνας της ελιάς εισάγεται εκ νέου στην παραγωγική διαδικασία και ο κατσίγαρος χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια ελιάς, καθώς και το ειδικό οικονομικό εργαλείο ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.

"Χρειαζόμαστε εγχώρια παραγωγική βάση για τη βιομηχανία της ανακύκλωσης", είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος διότι "καλό είναι να συζητάμε για ανακύκλωση, αλλά όταν το χαρτί της χώρας μας ανακυκλώνεται στο εξωτερικό χάνουμε το μισό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος", προσθέτοντας ότι ο θεσμός των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, οι ερευνητικές και καινοτόμες προτάσεις, αλλά και το νέο ψηφιακό εργαλείο του ΕΣΔΝΑ που αφορά στην επαναχρησιμοποίηση υλικών, στα Βαλκάνια, είναι δράσεις που στοχεύουν στην κυκλική οικονομία.

"Η κυκλική οικονομία αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την Ελλάδα, και στο οικονομικό και στο κοινωνικό και στο περιβαλλοντικό επίπεδο, πυλώνας αναφοράς και βιώσιμης ανάπτυξης. Χωρίς την κυκλική οικονομία δεν μπορεί να επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διότι η υπερκατανάλωση των πόρων αμφισβητεί όλες τις υπόλοιπες αναπτυξιακές λειτουργίες", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος δίνοντας ως παράδειγμα τον εγχώριο δείκτη παραγωγικότητας πόρων, δηλαδή τα ευρώ ανά κιλό πρώτων υλών που παράγει η χώρα μας, και ο οποίος κυμαίνεται στο 1,6 ευρώ/κιλό, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός δείκτης φτάνει στα 2,18 ευρώ/κιλό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι "χάνουμε το 1/4 της δυναμικότητας των πόρων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ως κοινωνία θάβουμε το 83% των απορριμμάτων μας, σημαίνει ότι σπαταλάμε και δεν επαναχρησιμοποιούμε τους πόρους μας".

Κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε τους τομείς των βιοαποδομήσιμων, της βιομάζας, των τροφίμων και των λιπασμάτων ως τομείς ενδιαφέροντος για την νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή νέας εργασίας και επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, καθώς και την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στις ξηρές και άνυδρες περιοχές της χώρας. "Η κυκλική οικονομία είναι σημαντική διότι δεν εξυπηρετεί μόνο τη συμβατική οικονομία", κατέληξε. "Δημιουργεί εναλλακτική και βιώσιμη οικονομία, όπως είναι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, και έναν άλλο τρόπο παραγωγής, δημιουργώντας εργασία για τους νέους επιστήμονες, με προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν".

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα