Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 14:08

ΔΕΗ: Μειώσεις έως και 65% στο νυχτερινό τιμολόγιο

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να δουν οι πελάτες με κατανάλωση άνω των 1.600 kWh τη νύχτα, καθώς το ενεργειακό νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε διαβούλευση, τροποποιεί τις κλίμακες προς όφελος των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και κατόπιν εισήγησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μειώνονται οι χρεώσεις των ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος. Μάλιστα, οι μειώσεις θα αγγίξουν έως και το 65% για την τελευταία κλίμακα, ενώ εκτιμάται ότι η ελάφρυνση θα είναι αξιοσημείωτη και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ στον Ελεύθερο Τύπο, από «01.01.2018 η Πολιτεία άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ και αποφάσισε την ενιαία εφαρμογή τιμών και τρόπου υπολογισμού στην κατανάλωση ημέρας και νύχτας. Πρακτικά με τον τρόπο αυτό, αυξήθηκε η χρέωση των ΥΚΩ για την κατανάλωση της νύχτας. Αυτό είχε ως συνέπεια από τη μία να υπάρχει τεράστια επιβάρυνση στους λογαριασμούς των πελατών με νυχτερινή χρέωση, οι οποίοι κάνουν αυξημένη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας (π.χ. θερμοσυσσωρευτές, κλιματιστικά)», εξηγούν.

Οπως προκύπτει με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, το ΥΠΕΝ προτείνει τη θέσπιση χαμηλότερων χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τη νυχτερινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και αφορούν τη 2η (601-2.000 κιλοβατώρες) και την 3η (2.001 και άνω κιλοβατώρες) κλίμακα. Τα νέα τιμολόγια είναι 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,05 και 0,03 από 0,085 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι ωφελημένοι από το μέτρο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της ΡΑΕ, ανέρχονται σε περίπου 30.000.

Υπενθυμίζεται ότι ο περσινός χειμώνας είχε φέρει θύελλα αντιδράσεων από καταναλωτές και αυτό γιατί οι λογαριασμοί ρεύματος που λάμβαναν από την Επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα «φουσκωμένοι», με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί η αύξηση της τιμολόγησης των νυχτερινών ΥΚΩ. Πριν από αυτή την αλλαγή, η χρέωση ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση ήταν ενιαία, ανεξάρτητα από τα κλιμάκια κατανάλωσης και συγκεκριμένα ήταν στο 0,00889 ευρώ.

Νέες χρεώσεις
Τώρα, με τις νέες μειώσεις, οι χρεώσεις ανά κλίμακα κατανάλωσης για τα νυχτερινά ΥΚΩ διαμορφώνονται ως εξής:

* Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες, 0,00690 ευρώ

* Από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες, 0,015 ευρώ

* Από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες, 0,030 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Σεπτεμβρίου είχαν μειωθεί και οι χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ, ενώ για τα νοικοκυριά η μείωση ήταν της τάξης του 25%.

Κινητοποιήσεις
Στο μεταξύ, σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με ημερομηνία έναρξης από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ στη Βουλή και πάντως πριν από την ψήφισή του, προσανατολίζεται η ΓΕΝΟΠ, η οποία διαφωνεί κυρίως με την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην Επιχείρηση.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας το Σάββατο, επισημαίνει ότι «το νομοσχέδιο φέρνει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ και ουσιαστικά ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις».

Αποφασίστηκε επίσης πρόγραμμα ενημερώσεων στους χώρους εργασίας (ορυχεία, μονάδες, διοίκηση, καταστήματα) και εξετάστηκε η δυνατότητα συντονισμού των κινητοποιήσεων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ.

Αλλες ρυθμίσεις
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της μονιμότητας στη ΔΕΗ, την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Παράλληλα, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία προωθούνται οι αλλαγές στο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της ΔΕΗ και επισπεύδονται μέτρα που σκοπό έχουν τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Επιχείρησης μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητάς της. Στις διατάξεις του σχεδίου περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για ΔΕΠΑ, ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, αλλά και η χρηματοδότηση του προγράμματος Ηλέκτρα.

Πηγή: https://www.eleftherostypos.gr/

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα