Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 20:12

Αξιόλογη συμμετοχή και ενδιαφέροντα συμπεράσματα στις ημερίδες για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ημερίδων που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, στα πλαίσια διαβούλευσης και ολοκλήρωσης της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021.

Στην ημερίδα «Ενέργεια και Εξορύξεις» που έγινε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, συμμετείχαν πάνω από 35 εκπρόσωποι των θεσμικών εταίρων και των επιμέρους κλαδικών φορέων.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, καταγράφηκε η γενική συναίνεση για την σημασία των κλάδων ενέργειας και εξόρυξης, ως προς τη συμμετοχή τους στην απασχόληση και στο ΑΕΠ, ιδιαίτερα στις τοπικές οικονομίες, αλλά και η αναγκαιότητα μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μακροχρόνιας πολιτικής με έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα και επάρκεια.
Τονίσθηκε η ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσης σειράς μέτρων ως προς την ανάπτυξη υποδομών, τις αδειοδοτήσεις, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απόδοση δικαιοσύνης, τον χωροταξικό σχεδιασμό χωρίς αναίτιους αποκλεισμούς, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, ενώ ζητήθηκε η ανάπτυξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού διασυνδέσεων και συνεργειών με λοιπούς τομείς όπως η μεταποίηση και η άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό. Τέλος, ανακοινώθηκε ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του παραγωγικού τους πυρήνα.
Στην τελευταία ημερίδα με αντικείμενο «ΤΠΕ, Logistics, Ναυτιλία & λοιπές υπηρεσίες» που πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και λόγω αυξημένης συμμετοχής, στους επιμέρους τομείς των ναυτιλιακών υπηρεσιών, των εφοδιαστικών αλυσίδων και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Επισημάνθηκε δε, ότι σειρά επιμέρους εθνικών σχεδιασμών (στρατηγικό σχέδιο μεταφορών, στρατηγική λιμένων κτλ,) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα ολοκληρωθούν εντός του προσεχούς έτους.
Στην ημερίδα σημειώθηκε η ανάγκη περαιτέρω ψηφιοποίησης, ενίσχυσης και διασύνδεσης των σχετικών υποδομών, τόσο στον κρατικό, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στους τομείς της ναυτιλίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων, ενώ ζητήθηκε η επαναχάραξη του εθνικού λιμενικού συστήματος και η άμεση ενεργοποίηση του καθεστώτος των συστάδων στον αναπτυξιακό νόμο.
Επιπλέον, εκτιμήθηκε η ανάγκη αναβάθμισης της ασφάλειας, της ταχύτητας και του εύρους των ΤΠΕ δικτύων, ενώ ζητήθηκε η μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στην νησιωτικότητα, ώστε να ξεπεραστούν εγγενή μειονεκτήματα των νησιών σε μεταφορές, ΤΠΕ και συγκοινωνίες.
Τέλος, τονίσθηκε η ανάγκη αύξησης και βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους παραπάνω τομείς, η ανάγκη αντιμετώπισης του κατακερματισμού, του γερασμένου στόλου και της χαμηλής ψηφιοποίησης των μεταφορών και ζητήθηκε η παροχή κινήτρων για συστάδες-συνεταιρισμούς, καθώς και η περαιτέρω διασύνδεση λιμένων, οδών και ιδίως σιδηροδρομικών δικτύων.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα