Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 01:41

Σημαντικό βήμα επιχειρηματικής εξωστρέφειας η "Πελοπόννησος Expo"

Η "Πελοπόννησος Expo" άνοιξε τις πύλες της στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, με περισσότερους από 260 εκθέτες απ' όλη την Πελοπόννησο.


Η πρώτη έκθεση με αναφορά στη γεωγραφική περιφέρεια της Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων των 7 νομών και στόχο την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων, με το βλέμμα στις συνέργειες και τις αγορές του εξωτερικού.
Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, ανάμεσα σε πλήθος εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου. 
Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήρε την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων των νομών της Πελοποννήσου να διοργανώσουν από κοινού την Έκθεση. Εξέφρασε την ελπίδα η Έκθεση να καθιερωθεί και να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για την περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου, προωθώντας τη δικτύωση και συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και προσελκύοντας επενδύσεις. Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η Έκθεση εύλογα εστιάζει στον τομέα της αγροδιατροφής, στον οποίο η Πελοπόννησος, όπως και σε άλλους τομείς, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές δυνατότητες.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση επενδύσεων: «Ζητούμε εκείνες τις ωθήσεις που θα στρέψουν την οικονομία σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης: σε μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Το πρώτο μας μέλημα είναι να αντιστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία. Με παρεμβάσεις στο χρηματοοικονομικό αλλά και στο θεσμικό πεδίο – για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας – να διαμορφώσουμε το κατάλληλο ‘οικοσύστημα’, εκείνο το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Στόχος μας είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας να μη μείνει στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων.»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τις προτεραιότητες που τέθηκαν στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ και στα προγράμματα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Στάθηκε δε στην ενεργοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων – όπως μέσα από την πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) – τα οποία καλούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τα οποία, μέσα από τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Ακόμη, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα υπερβεί κατά πολύ το στόχο του 7% που είχε αρχικά τεθεί για το 2016, όπως συνέβη και το 2015 με την απορρόφηση των πόρων της προηγούμενης περιόδου.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε τον αποφασιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες, και ιδιαίτερα οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου και το σχεδιασμό των εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες.

Στη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης βραβεύθηκε ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαρσινός, ενώ την επομένη είχε προγραμματιστεί η βράβευση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Δείτε εδώ: Πρόγραμμα "Πελοπόννησος Expo"

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα