Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 15:30

Εύφορη Γη: Οι ανθοκαλλιεργητές αφήνουν τα λουλούδια και πιάνουν τα κηπευτικά

Δραματική πτώση παρουσιάζει η ανθοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κελμάγερ, πρόεδρο της Ανθαγοράς Αθηνών και του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού. Τα προβλήματα άρχισαν με την οικονομική κρίση από το 2010 και κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

της Μαρίας Νίκα

«Η ανθοκαλλιέργεια μειώθηκε δραματικά με την οικονομική κρίση. Επιπλέον, πάθαμε καταστροφή με το πρώτο lockdown και τα κλειστά ανθοπωλεία. Οι παραγωγοί ξεκίνησαν πάλι δειλά δειλά το καλοκαίρι, όμως το Νοέμβριο μας ξαναβρήκε το δεύτερο lockdown. Ο κλάδος μας πλήττεται σοβαρά. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το μέλλον της ελληνικής ανθοκομίας. Μέσα στην πανδημία πολλοί συνάδελφοι στράφηκαν στη λαχανοκομία. Έχουμε αριθμητικά μείωση σε παραγωγούς και εκτάσεις» σημείωσε ο κ. Κελμάγερ μιλώντας στην Εύφορη Γη.

…και οι εισαγωγές καλά κρατούν

Άλλο διαχρονικό θέμα είναι οι εισαγωγές, που δεν σταμάτησαν, όπως τονίζει ο κ. Κελμάγερ, ούτε την περίοδο της πανδημίας. «Συνεχίστηκαν μάλιστα με αμείωτη ένταση. Το πρόβλημα στην ελληνική ανθοκομία είναι η μη οργάνωση του κλάδου, η εσωστρέφεια, η έλλειψη σύγχρονης ανθαγοράς. Λουλούδια δεν έρχονται μόνο από Ολλανδία αλλά κυρίως από τρίτες χώρες, Κένυα, Αιθιοπία, Εκουαδόρ. Είναι πιο φθηνά, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Στη χώρα μας το κόστος είναι υψηλό, η ενέργεια ακριβή. Αυτό μας καθιστά μη ανταγωνιστικούς. Χρειάζεται εθνική στρατηγική, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ελληνική ανθοκομία».

Είναι πολυτέλεια τα λουλούδια; «Δεν θα το έλεγα» απαντά ο κ. Κελμάγερ. «Πρέπει όμως να γίνουν κάποιες κινήσεις, διαφήμιση, εκπαίδευση ώστε να ξαναμπούν στην καθημερινότητα του Έλληνα καταναλωτή. Είναι προσιτά, αλλά δεν τα αγαπάμε στην Ελλάδα. Στις βόρειες χώρες της Δυτικής κυρίως Ευρώπης, Γερμανία, Ολλανδία, όπου δεν υπάρχει τόσο χρώμα στη φύση, αγαπούν πολύ τα λουλούδια. Μάλλον επειδή τους λείπουν. Στην Ελλάδα, ίσως, επειδή βλέπουμε πολύ χρώμα στη φύση, δε νιώθουμε την ανάγκη να το βάλουμε και στο σπίτι μας».

Γίνετε συνδρομητές και διαβάστε ολόκληρη τη δημοσίευση καθώς και άλλα ενδιαφέροντα θέματα για το καλλιεργητικό τοπίο και το μέλλον των καλλιεργειών στην Ελλάδα.

Πρώτη δημοσίευση: Εύφορη Γη #16 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα