Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 16:38

Go On: Ο Μεσσήνιος Ν. Λύγκος «εξάγει» την ελληνική τέχνη του freddo

Go On: Ο Μεσσήνιος Ν. Λύγκος «εξάγει» την ελληνική τέχνη του freddo

Τελικά ο Έλληνας έχει τον τρόπο του και κάνει αισθητή την παρουσία του όπου και αν βρίσκεται.

Βραδινή βόλτα στην ήσυχη Λεωφόρο Βίτοσα στη Σόφια, ενώ η κίνηση έχει ήδη μειωθεί, τα εμπορικά έχουν κλείσει εδώ και ώρα και στα καφέ και τα εστιατόρια οι σερβιτόροι μαζεύουν τα τελευταία τραπέζια.

«Θέλω να γυρίσω στα παλιά…» είναι οι στίχοι που σπάνε τη μονοτονία της ησυχίας στην γνωστή λεωφόρο. Το τραγούδι ακούγεται από τα ηχεία καφέ, στο οποίο φυσικά αναζητούμε –τον προφανώς- Έλληνα ιδιοκτήτη για μια καλησπέρα.

Καλαματιανός και ο ίδιος, με καταγωγή από την Θουρία και δραστηριότητα στην Αθήνα, επέλεξε να επεκτείνει τη επαγγελματική του δράση και  στη Βουλγαρία. Ο λόγος είναι πως αντιλήφθηκε ένα μεγάλο κενό στον καφέ. Δεν υπήρχε τόσο καλό freddo όσο στην Ελλάδα!

Από την συζήτηση του Νικόλα Λύγκου με την Κλεωνάντα Χρουμπ, θα μάθετε περισσότερα για τον ίδιο, για την Σόφια αλλά και για τον καφέ που προτιμούν οι Έλληνες.

Κ.Δ.

Ο ΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΞΕΝΑ

Ο Μεσσήνιος Ν. Λύγκος «εξάγει» την ελληνική τέχνη του freddo

ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

                   

Ρεπορτάζ

Κλεωνάντα Χρούμπ

 

Είναι γεγονός ότι το ελληνικό στοιχείο μπορεί να εντοπιστεί παντού ανά την υφήλιο. Το freddo espresso όμως όχι, σύμφωνα και με τον 38χρονο Νικόλα Λύγκο, με καταγωγή από τη Μεσσηνία.

Τι και αν σας έλεγα, πως ο ελληνικός καφές πλέον δεν αποτελεί τον πατροπαράδοτο καφέ, τον γνωστό και ως τούρκικό. Στην καθημερινότητά μας έχουμε εντάξει τη συνήθεια της “freddo” μορφής του espresso ή cappuccino, του κρύου καφέ κοινώς, κάτι που όταν θα ταξιδέψoυμε εκτός Ελλάδος, στον υπόλοιπο κόσμο είναι σχεδόν άγνωστο, αν όχι εξοργιστικό για πολλούς, αφού ο καφές λένε πως πρέπει να πίνεται μόνο ζεστός.

 

Αυτή τη λεπτομέρεια εντόπισε και ο Νικόλας Λύγκος, -ή διαφορετικά όπως είπε και ο ίδιος- αυτό «το έλλειμμα στους καφέδες» και αποφάσισε να ανοίξει καφετέρια- καφεκοπτείο στη γειτονική μας Σόφια της Βουλγαρίας, οπού μένει τα τους τελευταίους 7 μήνες.

Στο κέντρο της Σόφιας λοιπόν, στη λεωφόρο Βίτοσα, συζητάμε με τον ιδιοκτήτη του franchise του Coffee Lab.

 

Πως ξεκίνησαν όλα

Ο ίδιος, τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων διαπίστωσε έπειτα από εκτενή έρευνα, σκέψεις και συζητήσεις, πως το αυτό έλλειμμα στο κομμάτι του καφέ, ειδικά όπως το έχουμε μάθει εμείς στην Ελλάδα, θα είχε μεγάλη επιτυχία επιχειρηματικά, αν το τολμούσε.

Ο Νικόλας Λύγκος μας εξομολογείται πως ο ίδιος αγαπώντας τα ταξίδια γενικά αλλά και αναπτύσσοντας φιλίες με άτομα της ελληνικής κοινότητας εκεί, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην Βουλγαρία, ευελπιστώντας να εξαπλωθεί επιχειρηματικά και στις γύρω περιοχές της.

 

Στήριξη ελληνικής κοινότητας

Περιγράφει πως το κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι ούτε φιλικό, ούτε εχθρικό από τους Βουλγάρους, ωστόσο η ελληνική κοινότητα είναι τόσο έντονη εκεί, που αρκεί.

Το ελληνικό στοιχείο αποτελείται από Έλληνες και Ελληνίδες που φοιτούν ή έχουν την επιχείρησή τους εκεί ή ταξιδεύουν κατά καιρούς για διακοπές.

 

Σύμφωνα με τον Νικόλα οι 7 στους 10 πελάτες του είναι Έλληνες και ο νούμερο ένα καφές που φεύγει, εννοείται πως είναι ο freddo espresso και capuccino.

Ο ίδιος αναμένει την άνθηση του καφέ που γνωρίζουν και προτιμούν οι Έλληνες, καθώς και Βούλγαροι πελάτες αρχίζουν και τους δοκιμάζουν σιγά - σιγά. Ωστόσο, μας διαβεβαιώνει πως οι Έλληνες της Βουλγαρίας και μόνο αρκούν για να το υποστηρίξουν, εφόσον όχι μόνο είναι πολλοί σε αριθμό, αλλά όπως λέει και ο ίδιος, «μας αρέσει να πίνουμε και ένα και δύο και τρεις καφέδες την ημέρα».

 

Παρόλες τις δυσκολίες του κορονοϊού, είναι αισιόδοξος και ο ίδιος παροτρύνει το προσωπικό του να εμβολιαστεί, παρότι οι τάσεις και οι απόψεις που επικρατούν εκεί δαιμονοποιούν το εμβόλιο, όπως λέει.

 

Στόχοι και όραμα

Στόχος του αποτελεί η επέκταση της αλυσίδας καφέ στις γύρω περιοχές, ειδικά έπειτα από την απόκτηση του master of franchise. Σίγουρα το σενάριο της επιστροφής φαντάζει μακρινό, καθώς δραστηριοποιείται μόλις έναν χρόνο και δε μπορεί να γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Σίγουρα όμως είναι αισιόδοξος για την επιχείρησή του σε βαλκανικό έδαφος. 

 

Προτείνει στους αναγνώστες να επισκεφτούν τη Βουλγαρία, επειδή αξίζει ως προορισμός και εκτός της εγγύτητάς του, έχει πάρα πολύ πράσινο. Κι εμείς με τη σειρά μας σας παροτρύνουμε όταν βρεθείτε στη λεωφόρο Βίτοσα, να πιείτε τον καφέ σας στο Coffee Lab και να πείτε ένα για στον Νικόλα.

 

Nikolaos Ligkos is a 38-year-old Messinian, who lives in Sophia, Bulgaria and owns there the master franchise of coffeelab, a famous Greek coffee brand. He studied Business Administration, but he found his passion in launching a greek type of coffee, the cold espresso, or otherwise mostly known here as freddo espresso.

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022