Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 16:00

"Καλαμάτα Τόπος Ζωής": Έντονη παρουσία στο διαδίκτυο με προτάσεις για την πόλη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ηλεκτρονικά για την πόλη και τη διαδικτυακή παρουσία της δημοτικής παράταξης "Καλαμάτα Τόπος Ζωής" έγιναν γνωστά την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας Τόνια Κουζή σημείωσε τα εξής:

Η δημοτική παράταξη Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ δεν είναι εδώ για να αποτελέσει έναν ακόμα φορέα μοναχικής διαδρομής κλεισμένο στο καβούκι του. Η στάση μας απέναντι στον κόσμο και τον τόπο μας, αποτελεί και στάση ζωής και τρόπο λειτουργίας μας. Από την πρώτη στιγμή που παρουσιαστήκαμε στον κόσμο της περιοχής μας, είχαμε πλήρη παρουσία στο διαδίκτυο, παραθέτοντας στο δικτυακό μας τόπο την ιδρυτική μας διακήρυξη και την ομάδα πρωτοβουλίας μας, όπως επίσης και αναλυτική ενημέρωση για τις δράσεις και τις ενέργειές μας. Το ίδιο συνέβη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εξ αρχής παρουσιάσαμε την εικόνα μας και τις θέσεις σε κάθε ένα από αυτά, Facebook, YouTube, twitter, Instagram, όλα για τον ίδιο σκοπό. Γιατί όλα αυτά καθιστούν σαφές ότι ενεργούμε δια του παραδείγματος, ότι πιστεύουμε πως όλα πρέπει να είναι στο φως, πιστεύουμε στην αμεσότητα, στην επικοινωνία, στη συμμετοχή. Το δε τελευταίο, η συμμετοχή, είναι το ζητούμενο στη διοίκηση και διαχείριση ενός δήμου, στην ενεργοποίηση όλων των πολιτών, αλλά κυρίως στην ενεργοποίηση των ανθρώπων που προσδοκούν σε ένα καλύτερο μέλλον, στους νέους.
Σήμερα, σας καλέσαμε όχι απλά για να σας ενημερώσουμε για την ηλεκτρονική παρουσία μας αλλά και για να σας παραθέσουμε τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα λειτουργίας της υπηρεσίας μας «Καταγράφω τον τόπο μου», για να ενεργοποιήσουμε εδώ μαζί σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μία νέα υπηρεσία, και να σας δείξουμε τη σαφή διασύνδεση της τεχνολογίας με τη νεολαία, αλλά και να κάνουμε πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους πολίτες.
Εκπρόσωποι από τις ομάδες που εργάζονται για τα παραπάνω, ο Βασίλης Πουλόπουλος από την ομάδα της Τεχνολογίας και Καινοτομίας και ο Φιλάρετος Βούρκος από την ομάδα για τη Νεολαία του Τόπου μας θα σας μιλήσουν στη συνέχεια. Η Τεχνολογία και η Νεολαία έχουν μια ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμά μας και θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες των θέσεών μας.
Θα ήθελα πρωτού πάρουν το λόγο ο Βασίλης και ο Φιλάρετος να σας παρουσιάσω στοιχεία από την υπηρεσία μας που είναι σε λειτουργία εδώ και 1 μήνα μέσα από την οποία καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να καταγράψουν στοιχεία για τον τόπο μας, στοιχεία για τη γειτονιά τους. Λάβαμε εκατοντάδες απαντήσεις από τις οποίες προκύπτει πως η γενική βαθμολογία στους τομείς που τέθηκαν (Ασφάλεια, Καθαριότητα/Φωτισμός, Κατάσταση δρόμων/πεζοδρομίων/πλατειών, κυκλοφοριακό, περιβάλλον, προσβασιμότητα, υποδομές για νέους/παιδιά) είναι κάτω του μετρίου (λιγότερο από 3/5 αστέρια) στο σύνολό τους ενώ ειδικότερα για τις υποδομές για νέους/παιδιά, την καθαριότητα/φωτισμό και την κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων ο μέσος όρος είναι ακόμα πιο χαμηλά (2/5).
Λάβαμε απαντήσεις από περισσότερες από 25 διαφορετικές γειτονιές (ενδεικτικά Κέντρο, Μικρή Μαντίνεια, Γουλιμίδες, Φυτειά, Βέργα, Γιαννιτσάνικα, Ράχη, Λέικα, Κηπούπολη, Αρφαρά, Θουρία, Αρι) ενώ το γενικό σχόλιο είναι πως όσο περισσότερο απομακρύνεται κανείς από γειτονιές του κέντρου τόσο περισσότερο χαμηλώνει ο μέσος όρος.
Αντίστοιχα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι γραπτές απαντήσεις στο ελεύθερο κείμενο που επιτρέπει η φόρμα υποβολής της καταγραφής, στοιχεία τα οποία καταγράφουμε, και περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμα και τις θέσεις μας καθότι αναδεικνύουν σημαντικά θέματα του τόπου μας.

Ενδεικτικά σας αναφέρω στοιχεία από κείμενα που λάβαμε:

«Η δε κατάσταση των δρόμων είναι χάλια. (Ιστορικό Κέντρο)»
«Στην περιοχή μας δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Επίσης δεν έχουμε πεζοδρόμια και οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακούβες. (Γουλιμίδες)»
«Τα πεζοδρόμια είναι απαράδεκτα στην οδό Λακωνικής, μάλλον δεν υπάρχουν πεζοδρόμια μιας και είναι τόσο στενά. Το κυκλοφοριακό σε όλο το δρόμο ας μην μιλήσω καλύτερα, αν πάρετε στοιχεία από την Τροχαία θα το καταλάβετε (τροχαία με τραυματισμούς αλλά και θανατηφόρα δυστυχώς)».
«Τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες. Τα μηχανάκια σε ξεκουφαίνουν, ιδίως το καλοκαίρι με τις πειραγμένες εξατμίσεις, Οι κάδοι σκουπιδιών κ ανακύκλωσης δεν είναι ποδοκίνητοι κ πολλές φορές είναι κλειστοί. (είναι ζήτημα στοιχειώδους υγιεινής να μην ερχόμαστε σε επαφή με τους κάδους. (Αγία Βαρβάρα)»
«Οι κατοικίες της περιοχής έχουν πρόσβαση μόνο από μια ανηφόρα σε σχήμα φιδιού με έντονη κλίση. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια σε αυτά τα σπίτια. Οχήματα κυρίως ασθενοφόρο η πυροσβεστική δεν μπορούν να προσεγγίσουν. (φραγκοπήγαδο)»
«Το βασικότερο πρόβλημα, πέρα από την έλλειψη ασφαλών χώρων για τα παιδιά, είναι το νηπιαγωγείο (4ο) της περιοχής. Πρέπει να μετεγκατασταθεί σε ασφαλές κτίριο που να πληροί τις προδιαγραφές.»

Ουσιώδη προβλήματα καταγράφονται επίσης και αφορούν τον ελλιπή φωτισμό, τα αδέσποτα, την πλήρη εγκατάλειψη κάποιων περιοχών ειδικά συγκεκριμένους μήνες του χρόνου, κ.α.
Τα καταγράφουμε, τα αποτυπώνουμε και συζητούμε με τους πολίτες και τους φορείς.

Το λόγο πήρε ο Βασίλης Πουλόπουλος παρουσιάζοντας τις δύο νέες υπηρεσίες Γλωσσάρι όρων του σύγχρονου δήμου και την υπηρεσία «Ονειρεύομαι τον τόπο μου». Η πρώτη υπηρεσία καταγράφει όρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινότητα ενός δήμου και θα είναι καλό να τους γνωρίζουν πλέον όλοι οι πολίτες ενώ η δεύτερη είναι η υπηρεσία «Ονειρεύομαι τον τόπο μου», μια υπηρεσία συμμετοχής και διαβούλευσης όπου ο κάθε πολίτης ή κάθε φορέας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ιδέες τους για να συνδιαμορφώσουμε το αύριο του τόπου μας.

Στη συνέχεια ο Φιλάρετος Βούρκος, μιλώντας για τη νεολαία ανάφερε τα εξής:

Αυτό που συνήθως λείπει από κάδρο όταν μιλάμε για σχεδιασμό του μέλλοντος είναι αυτοί που θα το ζήσουν χωρίς να έχουν αποφασίσει για αυτό. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να επιμείνουμε να λαμβάνουμε και να ακούμε τις γνώμες των νέων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Λύκειο ή σπουδάζουν ή εργάζονται. Μιλάμε για τις ηλικίες 15 με 30 ετών, νέοι άνθρωποι που αύριο θα είναι αυτοί που θα χρειάζονται μια πόλη φιλική, προσβάσιμη, στην οποία θα μπορούν να εργαστούν αξιοπρεπώς, να έχουν δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και φυσικά να δημιουργήσουν την οικογένειά τους.

Οι προτάσεις λοιπόν που θα σχεδιαστούν και θα αφορούν το ηλικιακό αυτό κομμάτι της κοινωνίας μας θα αφορούν:

Το πόσο φιλική μπορεί να γίνει η πόλη της Καλαμάτας για τους νέους λαμβάνοντας υπόψην τους ελεύθερους χώρους, την διευκόλυνση των δραστηριοτήτων που υπάγονται στα ενδιαφέροντα των νέων και την άρση των αποκλεισμών
Την συνεχή και απρόσκοπτη συμμετοχή των νέων στα κοινά. Δηλαδή την δημιουργία δομών για τους νέους που θα μπορούν να συνδιαμορφώσουν οι ίδιοι είτε αυτό λέγεται αθλητικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων και skate parks) είτε χώροι μάθησης, αναψυχής και κοινωνικοποίησης
Την αξιοπρεπή εργασία είτε αυτό σημαίνει την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την νεανική επιχειρηματικότητα (πχ παροχή χώρων σε καινοτόμες νεανικές επιχειρήσεις), είτε παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας
Όμως όλα αυτά δεν πρέπει να είναι ιδέες ενός ατόμου, ούτε αντιγραφή παραδειγμάτων από άλλες πόλεις. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

Θέλουμε να συμμετέχουν οι μαθητές και να πουν τι πόλη θέλουν να βρουν αύριο. Θέλουμε να συμμετέχουν οι φοιτητές, αυτοί που μετα τις σπουδές θα θέλουν και θα μπορούν να επιστρέψουν στην πόλη τους. Θέλουμε να ακούσουμε τις νέες οικογένειες που αναζητούν το καλύτερο για τα παιδιά τους.
Είναι σημαντικό λοιπόν να ακούσουμε την γνώμη των νέων σήμερα για να μπορεί η επόμενη δημοτική αρχή να σχεδιάσει τον τόπο με βάση και τα δικά τους όνειρα.
Δεν έχει λοιπόν σημασία αν και τι θα ψηφίσει ο καθένας, σημασία έχει να συμμετέχει και να συνδιαμορφώσει τις προτάσεις αυτής της ομάδας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2019

Περισσότερο διαβασμένα