Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 12:18

Σχέδιο αντιμετώπισης επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής

Την θωράκιση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απέναντι στις δυσμενείς επιπτώσεις των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μέσα από την εκπόνηση ενός σχεδίου και στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων  ύστερα από διαβούλευση με δήμους και φορείς σε Πύργο, Πάτρα και Μεσολόγγι επιχειρεί η ηγεσία της Περιφέρειας.


Στα πλαίσια αυτά έγινε τεχνική συνάντηση στο Διοικητήριο της Π.Ε  Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι. Η συνάντηση ήταν η τρίτη κατά σειρά σχετικά με το ΠΕΣΠΚΑ και μ’ αυτήν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων. «Βασικός σκοπός των συζητήσεων ήταν η άρτια και έγκαιρη κατάρτιση του Σχεδίου, το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη θωράκιση της Περιφέρειας έναντι των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Για το λόγο αυτό διαβουλευόμαστε με όλους τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους Φορείς της Περιφέρειας προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους και τα Στοιχεία που κατέχουν προκειμένου να έχουμε μια πλήρη γνώση και αποτύπωση των Αναγκών που Υπάρχουν και των Παρεμβάσεων που Απαιτούνται » δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης, στη διάρκεια των συναντήσεων.
Το ζήτημα που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους εκπροσώπους των Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών συλλογής στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν είτε υφιστάμενα, υπό υλοποίηση ή προγραμματιζόμενα έργα στην Περιφέρεια τα οποία σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή, είτε προγράμματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Η συλλογή πληροφοριών αφορά κυρίως στοιχεία που σχετίζονται με: αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας – προστασίας ακτών, έργα δασικής προστασίας – αντιπυρικής προστασίας, δράσεις πολιτικής προστασίας και οριοθέτησης ρεμάτων.
Απαραίτητη κρίνεται και η καταγραφή των εκτάσεων της Περιφέρειας που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές είναι πιο ευάλωτες στην Κλιματική Αλλαγή.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η ανάδοχος εταιρεία της εκπόνησης του Σχεδίου (ΠεΣΚΑ) ENVIROPLAN Α.Ε., τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης για την εκπόνηση του ΠΕΣΚΠΑ και εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας καθώς και των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. και της Διεύθυνσης Δασών Π.Ε.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα