Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 11:13

Συνάντηση Τσιρώνη - ΕΦΕΤ για την προστασία της αυθεντικότητας της φέτας

Η ενίσχυση των ελέγχων ώστε να αποτραπεί η νοθεία και η παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς την αυθεντικότητας της φέτας αποτελεί προτεραιότητα, όπως έγινε σαφές στη πρόσφατη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη με την διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.


Με αύξηση ζήτησης αυθεντικών ελληνικών προϊόντων στην εστίαση ιδίως κατά την τουριστική περιόδου η έναρξη της οποίας πλησιάζει, τα φαινόμενα είναι περισσότερο γι’ αυτό και ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να υποστηρίξει οργανωτικά και με κάθε τεχνικό ή άλλο μέσο τον ΕΦΕΤ, σε αυτές τις ενέργειες που θα αποσκοπούν συγκεκριμένα στην στήριξη της ποιότητας και της τιμής της φέτας, η οποία όπως παραδέχτηκαν όλοι, δέχεται τεράστια πίεση στην τοπική και διεθνή αγορά.


Οι έλεγχοι ήδη ξεκίνησαν, θα είναι σφαιρικοί και θα ξεκινάνε από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, διαβεβαίωσαν τον Γιάννη Τσιρώνη τα μέλη του ΕΦΕΤ, ώστε να υπάρχει η διασφάλιση της αυθεντικότητας της φέτας έναντι άλλων λευκών τυριών και υποκατάστατων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικά αναγράφονται ως «φέτα» στους καταλόγους καταστημάτων μαζικής εστίασης. Έλεγχοι θα γίνουν σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς.
«Η επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια η φέτα, αποτελεί εθνική υπόθεση. Πρόκειται για ένα ελληνικό, μοναδικό προϊόν, του οποίου η τιμή καταρρέει στη διεθνή αγορά έναντι άλλων τυριών, ακριβώς επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν αναδείχτηκε η απαράμιλλη ποιότητά του. Όταν ο καταναλωτής παραγγείλει φέτα, είναι σίγουρος ότι του προσφέρεται φέτα; Δεν μπορούμε να θέλουμε να αναπτύξουμε τον γαστρονομικό τουρισμό και να αναδείξουμε την μεσογειακή διατροφή στην χώρα μας, εάν στην εστίαση προσφέρεται λευκό τυρί για φέτα. Ο ξένος επισκέπτης στην χώρα μας που θα παραγγείλει φέτα και τελικά θα δοκιμάσει, χωρίς να το γνωρίζει, λευκό τυρί, δεν θα αναζητήσει ξανά στην χώρα του το ίδιο προϊόν, μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά του. Πέρα από τους αυστηρούς ελέγχους, θα πρέπει επιπροσθέτως να αναδείξουμε την ποιότητα και την μοναδικότητα της φέτας στην διεθνή αγορά, ξεκινώντας από την χώρα παραγωγής της», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ στις 18/5/18: Ενίσχυση των Ελέγχων για την προστασία της αυθεντικότητας των Ελληνικών Τροφίμων και ειδικότερα Φέτας και Ελαιολάδου

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα