Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 11:51

Στην τύχη του το οικοσύστημα της Νέδας, καταγγέλλει η Αγωνιστική Συνεργασία

Επερώτηση στον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την κατάσταση στη Νέδα, κατέθεσε η παράταξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, με αφορμή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούρειος Απόλλων».

Στην επερώτηση, που υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας, επικαλούνται την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας αντί να προστατευθεί και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για Μεσσηνία και Ηλεία, έχει αφεθεί στην τύχη του:

Α) Δεν έχει γίνει τίποτα για το μονοπάτι στις όχθες της Νέδας. Είναι απαραίτητο προκειμένου να είναι το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο και προσβάσιμο σε όλους. Το μονοπάτι δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή ζημιά στο περιβάλλον, γι’ αυτό έχουμε προτείνει να καθαριστούν τα παλιά μονοπάτια και τα μυλαύλακα και να συνδεθούν μεταξύ τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι Οιχαλίας και Τριφυλίας, παρά το ότι υπάρχει μελέτη από το 2010, δεν κάνουν τίποτα.

Β) Μελέτες που κόστισαν 600.000 ευρώ, για την περιοχή της Νέδας, βρίσκονται 10 χρόνια στις αποθήκες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.

Γ) Τα πλατάνια της Νέδας θα χαθούν, αν δεν γίνουν ενέργειες.

Δ) Οι δρόμοι πρόσβασης στο ποτάμι είναι σε κακή κατάσταση.

Ε) Τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας κινδυνεύουν να γκρεμιστούν. 

ΣΤ) Έγινε παρέμβαση στο πέτρινο γεφύρι στα Πλατάνια, χωρίς μελέτη;
Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι κοντά στους καταρράκτες έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο με το ΦΕΚ1902/Β/22.12.2004. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι έγιναν τελευταία σημαντικές παρεμβάσεις στο γεφύρι, εντελώς πρόχειρες και μάθαμε ότι έγιναν χωρίς να υπάρχει μελέτη. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε».

Με βάση τα παραπάνω οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας ρωτούν τον Περιφερειάρχη:

«Τι απαντάτε στις ανωτέρω παρατηρήσεις (Α,Β,Γ,Δ και Ε) της Ομοσπονδίας;

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε Προγραμματική Σύμβαση με τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας και πότε, ώστε όλα όσα επισημαίνει και καταγγέλλει η Ομοσπονδία να διορθωθούν;

Επισημαίνουμε ότι το θέμα είχαμε θέσει και πριν ένα χρόνο αλλά παρά τις υποσχέσεις δεν κάνατε τίποτα. Κάνετε όμως π.χ. αρκετές Προγραμματικές Συμβάσεις για αναπλάσεις πλατειών».

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας! Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα