Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 19:05

Τι απαντά ο Στ. Αναστασόπουλος στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τα πυρηνελαιουργεία

Την απάντησή του στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας δίνει με ανακοίνωση ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σχετικά με τα πυρηνελαιουργεία του νομού. Να υπενθυμίσουμε ότι το Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του είχε ζητήσει από τον κ. Αναστασόπουλο να ανακαλέσει τους προσβλητικούς ισχυρισμούς του σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων και τον ρόλο του Επιμελητηρίου σε αυτό.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του κ. Αναστασόπουλου αναφέρει τα εξής:

"Βασικό μέλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Π.Ε. Μεσσηνίας είναι η προστασία  του περιβάλλοντος και η προστασία της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Επειδή από τις συνεχείς μετρήσεις στις εκπομπές των πυρηνελαιουργείων διαπιστώθηκε σημαντική υπέρβαση των ρύπων ως προς τα στερεά σωματίδια τα οποία ήταν τριπλάσια και τετραπλάσια από το επιτρεπόμενο, ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα, στα οποία υπάγονται όλα τα πυρηνελαιουργεία του νομού, πλην ενός  στην περιοχή Γαργαλιάνων όπου δεν διαπιστώθηκε αυτή η υπέρβαση.

Το μέτρο της Περιφέρειας για τη μειωμένη κατά έξι ώρες λειτουργία των πυρηνελαιουργείων αποσκοπεί στο να μην υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας κατά τις πρωινές ώρες που οι συμπολίτες μας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες,  κινούνται τόσο για τις εργασίες τους, όσο και για ιατρικούς λόγους ειδικά την περίοδο που διανύουμε.

Οι αρχικοί ισχυρισμοί των πυρηνελαιουργών ότι με τη μείωση του ωραρίου δεν θα μπορούν να επεξεργαστούν την πυρήνα και ότι οι ελαιοτριβείς αντίστοιχα δεν θα μπορούν να δέχονται ελαιόκαρπο των πολιτών  αποδείχθηκαν εντελώς αβάσιμοι και η συλλογή και επεξεργασία του ελαιοκάρπου προχωρά κανονικά στο Νομό, όπως αποδεικνύεται από τους ελέγχους που διενεργούνται.
Έχω την σταθερή άποψη και τη βεβαιότητα ότι στη συζήτηση μεταξύ ιδιοκτητών πυρηνελαιουργείων και ιδιοκτητών ελαιοτριβείων που διοργανώθηκε θα έπρεπε να κληθεί και η Περιφέρεια, ως η κατ  εξοχήν αρμόδια Αρχή που αποφασίζει τα σχετικά μέτρα και μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών του Νομού, ακόμα και αν θίγει κάποια συμφέροντα. Η συζήτηση χωρίς την παρουσία της Περιφερειακής Ενότητας στέρησε τη δυνατότητα της προβολής των στοιχείων της συνολικής πολύ καλής και ανεμπόδιστης πορείας της συγκομιδής του ελαιοκάρπου, της αντίκρουσης των αβάσιμων ισχυρισμών κάποιων ιδιοκτητών των πυρηνελαιουργείων και της παράθεσης στοιχείων για την αναγκαιότητα των μέτρων.

Φυσικά και δεν αποδίδω οποιαδήποτε σκοπιμότητα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την παραπάνω συνάντηση, διότι προφανώς και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου προσπαθεί να συγκεράσει αντιτιθέμενες απόψεις και αντικρουόμενα συμφέροντα των μελών  του. Πλην όμως είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε και η εκπροσώπηση της Π.Ε Μεσσηνίας στη συνάντηση.".

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα