Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 11:07

A2UFOOD: Το πρωτοποριακό πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων του δήμου Ηρακλείου το 2ο καλύτερο στην Ευρώπη

Ευρεία σύσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος “Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές” και ακρωνύμιο “A2UFOOD”, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στον δήμο Ηρακλείου.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που επιλέχτηκε ως το 2ο καλύτερο, ανάμεσα σε 312 προτάσεις απ’ όλη την Ευρώπη, από τις οποίες εγκρίθηκαν μόλις οι 16.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η Δημοτική Αρχή στοχεύει:

  • Να αξιοποιήσει το περίσσευμα τροφής των χώρων εστίασης του Ηρακλείου και μέσα από το Εναλλακτικό Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου, να προσφέρει ποιοτικό φαγητό σε δημότες που το έχουν ανάγκη.
  • Να τοποθετήσει σε καίρια σημεία κομποστοποιητές γειτονιάς για τα υπολείμματα των χώρων εστίασης.
  • Να παράγει κομποστοποιήσημες σακούλες για χρήση από τους δημότες που συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα του Δήμου.
  • Να δημιουργήσει την έξυπνη κάρτα του δημότη, που συνδέεται με την αντίστοιχη κάρτα σούπερ μάρκετ και ενημερώνει τον κάτοχό της για τα αποθέματα του ψυγείου του, τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων, αλλά και για τρόπους που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Βασικός στόχος του προγράμματος A2UFOOD, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA), είναι η μείωση των οργανικών απορριμμάτων, η προώθηση της μεθόδου διαλογής στην πηγή, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και η αύξηση των ποσοτήτων κομποστοποίησης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ετοιμαζόμαστε να υλοποιήσουμε ένα από τα πλέον πρωτοποριακά ευρωπαϊκά προγράμματα στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Το Ηράκλειο πηγαίνει ένα βήμα μπροστά, γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων και τα αποτελέσματά μας, αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για πολλούς ακόμα δήμους, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα