Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 11:16

Οι 16 ελληνικοί δήμοι που συμμετέχουν σε σεμινάριο διαχείρισης απορριμμάτων στις Βρυξέλλες

Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσα από την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης με σύγχρονο και ορθολογικό τρόπο, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές μιας κυκλικής οικονομίας στην προοπτική μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων είναι το αντικείμενο επιμορφωτικό σεμινάριο, στις Βρυξέλλες.

Συμμετέχουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και ανώτατα στελέχη με ανάλογη αρμοδιότητα, των δήμων της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Πειραιά, Λάρισας, Ιωαννίνων, Χαλκίδας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Σπάρτης, Ελευσίνας, Βριλησσίων, Λέσβου, Θήρας και Κέρκυρας. Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, η οποία διοργανώνεται μεταξύ 18 και 26 Νοεμβρίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών και οργάνωσε τη συμμετοχή εκπροσώπων 16 αντιπροσωπευτικών Δήμων της χώρας. Στόχος της συμμετοχής των ελληνικών Δήμων ήταν η υποστήριξη της εφαρμογής των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων. Στο σεμινάριο συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι δήμοι της Ελλάδας, αλλά και Δήμοι από όλες τις Περιφέρειες που είτε έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (τουριστικά φορτία, προσφυγικό ρεύμα, κλπ) είτε έχουν αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην εκδήλωση δόθηκε έμφαση στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση ως βασικών κανόνων της κυκλικής οικονομίας και παρουσιάστηκαν από Ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις, θετικές πρακτικές διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, καθώς και χωριστής συλλογής διακριτών ρευμάτων συσκευασιών. Δόθηκαν πολύτιμες πληροφορίες για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, εκδόσεις εγχειριδίων και οδηγών και για οικονομικά εργαλεία υποστήριξης της ιεράρχησης των μεθόδων διαχείρισης. Αναγνωρίσθηκε από την Επιτροπή η μεγάλη σημασία διάχυσης και της γνώσης και εμπειρίας που υπάρχει, ενώ δόθηκε η δέσμευση για παρόμοιες πιο αποκεντρωμένες ανάλογες εκδηλώσεις τεχνικής βοήθειας σε κράτη-μέλη και στην Ελλάδα.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα