Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 19:54

Γιώργος Λαζαρίδης: "Το τένις με αμαξίδιο μού δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνάω τον εαυτό μου"

nΟ Γιώργος Λαζαρίδης είναι ένας άνθρωπος πρότυπο για πολλούς, παρά το ατύχημα που είχε και τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, δεν το έβαλε κάτω. Από το 2004 ασχολείται με το τένις με αμαξίδιο έχοντας συμμετάσχει σε πολλά τουρνουά. Στόχος του είναι η συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο.

Ο Γιώργος όμως δεν σταματά εκεί. Διοργανώνει κάθε χρόνο το τουρνουά Ancient Messene Open δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αθλητές με αναπηρία να γνωρίσουν τον τόπο του. Από το 2015 έχει ιδρύσει τον αθλητικό σύλλογο ΑΜΕΑ Διάφορο –Ζω για να μπορούν άτομα με αναπηρία από την περιοχή να βγουν από το σπίτι τους και να αθληθούν. Στις τελευταίες εκλογές εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας για να αλλάξει την πόλη, όπως τονίζει, όχι μόνο για τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά και γενικότερα.

Το τένις με αμαξίδιο πώς προέκυψε στην ζωή σου;

Τα τένις με αμαξίδιο μπήκε στην ζωή μου το 2004. Αφορμή στάθηκε η γνωριμία μου με έναν αθλητή που έπαιζε τένις, τον Κώστα Βαζούρα και τον προπονητή του που είχαν έρθει στην Καλαμάτα για προετοιμασία ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Συναντηθήκαμε μέσα από κοινούς φίλους οι οποίοι με παρότρυναν να ασχοληθώ με το τένις. Χωρίς δεύτερη σκέψη, παρότι δεν έπαιζα τένις πριν το ατύχημα, έπαιζα μπάσκετ, αποφάσισα να το κάνω.

Τι σου προσφέρει το τένις με αμαξίδιο;

Το τένις πλέον είναι η ζωή μου. Είναι η ζωή μου ολόκληρη. Από το ξεκίνημα έως σήμερα και ελπίζω για όσα χρόνια συνεχίσω να παίζω ακόμα, μου δίνει την δυνατότητα να ξεπερνάω τον εαυτό μου. Γυμνάζομαι καθημερινά, έχω μπει σε μια διαδικασία να βάζω στόχους να τους πετυχαίνω, να κάνω περισσότερο χρόνο προπόνηση για να τους πετύχω. Όταν είσαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού σε βάζει σε μια διαφορετική διαδικασία. Ξεπερνάς κάθε μέρα τον εαυτό σου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω κάθε μέρα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Ο στόχος μου για την φετινή χρονιά είναι ο ίδιος που ήταν και πέρυσι. Το 2020 ήταν Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή χρονιά. Δυστυχώς η πανδημία τους πήγε έναν χρόνο μετά. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τον Αύγουστο του 2021. Η προετοιμασία μου έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου δυναμικά εδώ στην Καλαμάτα και ο στόχος δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο.

Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεις και το Ancient Messene Open. Πώς προέκυψε;

Το Ancient Messene Open είναι ένα τουρνουά τένις με αμαξίδιο, είναι το μοναδικό που γίνεται στην Ελλάδα και ήμαστε περήφανοι που γίνεται στην περιοχή της Μεσσηνίας, λίγο έξω από τη Μεσσήνη. Μέσα από τις συμμετοχές μου σε διεθνή τουρνουά τένις όλα αυτά τα χρόνια σε όλο τον κόσμο, πίστεψα, με μια ομάδα φίλων, ότι θα είναι πολύ σημαντικό να διοργανώσουμε ένα και στην περιοχή μας. Γιατί πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι θα ερχόντουσαν αθλητές με αναπηρία από όλο τον κόσμο, θα γνώριζαν τον τόπο, την ιστορία μας τον πολιτισμό και την γαστρονομία μας και γενικά θα ήταν ένα ευχάριστο τετραήμερο για τον επισκέπτη. Έτσι το 2016 διοργανώσαμε το πρώτο Ancient Messene Open, συνεχίστηκε μέχρι το 2019. Το 2019 οι συμμετοχές ήταν πάνω από 50 από 17 χώρες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έρχονται άνθρωποι με αναπηρία από όλο τον κόσμο, να επισκέπτονται την περιοχή μας και να γνωρίζουν τον τόπο μας. Το 2020 ενώ το είχαμε προγραμματίσει, το ακυρώσαμε λόγω της πανδημίας. Για το 2021 έχουμε προγραμματίσει να διεξαχθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα το πραγματοποιήσουμε. Αλλιώς θα πάμε για το 2022.

Από το 2015 έχει ιδρυθεί ο αθλητικός όμιλος για ΑμέΑ Διαφορο – Ζω.

Είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου. Μια ομάδα ανθρώπων που ήταν κοντά μου και είχαν τις ίδιες ανησυχίες με εμένα, θελήσαμε να παροτρύνουμε ανθρώπους με αναπηρία που είναι στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, να βγουν από το σπίτι και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Έτσι ιδρύσαμε τον σύλλογο στον οποίο δραστηριοποιούνται 11 αθλητές κάνουν στίβο, πινγκ πονγκ, τένις και τοξοβολία. Πέρα από το αθλητικό κομμάτι προσπαθούμε να κάνουμε και άλλες δράσεις, να συνεργαστούμε με φορείς να πραγματοποιήσουμε ημερίδες για την αναπηρία. Έχουμε διοργανώσει το cinema for all που ήταν μια ταινία που μπορούσαν να την παρακολουθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης. Συμμετέχουμε σε δρώμενα του δήμου και καταθέτουμε προτάσεις για να γίνει η πόλη μας προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία, τόσο στο αθλητικό κομμάτι όσο και στις υποδομές.

Πριν λίγο καιρό που πέρασε η Ολυμπιακή φλόγα από την Καλαμάτα άναψες τον βωμό. Πώς αισθάνθηκες;

Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να μεταφέρω την φλόγα με κάθε έννοια που εκφράζει αυτή, αλληλεγγύη, σεβασμό, fair play, ολυμπισμό, αξίες, ιδεώδη. Νομίζω για κάθε αθλητή το να μεταφέρει την φλόγα και μάλιστα στην πόλη του είναι πάρα πολύ σημαντικό. Παρότι η πανδημία δεν επέτρεψε να είναι πολύς ο κόσμος για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, κρατάω αυτή την στιγμή και με αυτή τη φλόγα βαδίζω για τον στόχο μου που είναι οι Παραολυμπιακοί του Τόκυο.

Έχεις εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Καλαμάτας. Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τα κοινά;

Ήμαστε μια ομάδα ατόμων που ήμασταν δραστήριοι σε συλλογικότητες. Είπαμε να το πάμε ένα βήμα παρά κάτω. Έτσι δημιουργήσαμε τον συνδυασμό «Καλαμάτα Τόπος ζωής» και έχω την τιμή να είμαι δημοτικός σύμβουλος και μέσω αυτού να συνεχίσω να κάνω αυτά που έκανα και πριν -αυτή τη φορά εκ των έσω. Είναι πολύ σημαντικό ότι μπορώ να καταθέτω προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν την πόλη μας όχι μόνο για τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά και γενικότερα.

Μετάφραση
George Lazaridis is a role model for many people. He had an accident that led him to a disability, but this was not a reason for him to give up. Since 2004 he is a wheelchair tennis player and has participated in many tournaments. His next goal is to take part in the Tokyo 2021 Paralympics.

-------------------------------------------------------------------

Διαβάστε τη συνέντευξη κι εδώ:

Go On #9

και κατεβάστε το αρχείο στον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Που θα βρείτε το 9ο τεύχος "Go On" - Όλα τα σημεία και οι τρόποι διάθεσης

Γίνε κι εσύ συνδρομητής

Αν θέλεις να διαβάζεις την έντυπη έκδοση των περιοδικών μας, λαμβάνοντάς τα ταχυδρομικά, ακολούθησε τα βήματα του παρακάτω συνδέσμου:

Θέλω να λαμβάνω την έντυπη έκδοση

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα