Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 10:04

Go On - Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας: Από τους πιο δυνατούς ομίλους της Ελλάδας με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Από τους πιο δυνατούς επαρχιακούς Ομίλους της Ελλάδας, έχοντας 105 ενεργούς αθλητές και κατακτώντας μάλιστα δύο πρωταθλήματα σε μια χρονιά ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική δομή για τη Μεσσηνία και όλη την Πελοπόννησο.

Η δραστηριότητα η οποία σχετίζεται με την αθλητική ιππασία και τις διοργανώσεις της είναι τόσο σημαντική που η συμβολή της μπορεί να είναι καθοριστική ακόμα και για τον τουρισμό.

Ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας ξεκίνησε το 2004 σαν σχολή ιππασίας και το 2010 σαν Αθλητικό Σωματείο αναγνωρισμένο από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας. Είναι ενεργό μέλος με συμμετοχές σε πανελλήνιο και βαλκανικό επίπεδο, με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις.

Από τις σημαντικότερες διακρίσεις του Ιππικού Ομίλου Καλαμάτας είναι η φετινή στο πρωτάθλημα Ελλάδας, το οποίο κατέκτησε στην κατηγορία «Εφήβων» η Μελίνα Πεϊμανίδη και στην κατηγορία «Νέων ιππέων» ο Δημήτρης Δρούγας. Βγήκαν πρώτοι στους αγώνες στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στο «Go On», ο προπονητής Νίκος Δρούγας, εξηγεί ότι στην περιοχή της Πελοποννήσου είναι ο μοναδικός ενεργός Ιππικός Όμιλος με 105 εγγεγραμμένους αθλητές από την Αθήνα και ευρύτερα από την Πελοπόννησο, οι οποίοι διαθέτουν άδεια ικανότητας αθλητού και έχουν ταξιδέψει για αγώνες σε Κροατία, Ρουμανία, Τουρκία κ.α.

Αθλητική Ιππασία

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγα, η αθλητική ιππασία είναι το δυνατό σημείο του Ιππικού Ομίλου Καλαμάτας καθώς είναι κάτι το οποίο απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς και μεγάλη υπομονή.

Ο ίδιος αναφέρεται και στα Special Olympics, όπου ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας έχει παρουσία με 4 άτομα, τα οποία ήδη είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο, ενώ φέτος αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά 7 άτομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό και άλλα προβλήματα.

Για τη συμμετοχή των αθλητών σε αυτή την κατηγορία, είναι σημαντικός ο ρόλος του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας “Η Υπομονή”, επισημαίνει.

Ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας και στην κατηγορία Special Olympics έχει επίσης αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Κατέκτησε την δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε αγώνες στο Άμπου Ντάμπι.

Θεραπευτική ιππασία

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία ιδιαίτερη μορφή αθλητικής δραστηριότητας, η οποία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης.

Ο εκπαιδευτής χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου, το οποίο όταν περπατά μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, για να βελτιώσει νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με κινητικά και νοητικά προβλήματα. 

«Η Ιππασία είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα το οποίο θέλει να αφιερώσεις χρόνο και γι΄ αυτό δύσκολα επιλέγεται. Παρόλα αυτά υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τους Καλαματιανούς, οι οποίοι αγαπάνε το συγκεκριμένο άθλημα», επισημαίνει ο κ. Δρούγας.

«Κάποιος μπορεί απλά να επισκεφθεί τον Ιππικό Όμιλο ώστε να βιώσει αυτή την μοναδική εμπειρία, καθώς η επικοινωνία με το ζώο σε κάνει ξεχωριστό σαν άνθρωπο και σαν προσωπικότητα. Η συνεργασία, η μάθηση και η επαφή με την φύση είναι κάτι μοναδικό», συμπληρώνει.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως η ιππασία αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο γυμναστικής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επιλέγουν γι΄αυτόν τον σκοπό. Άλλωστε, δεν υπάρχει όριο ηλικίας, όπως επίσης ούτε τα κιλά κάποιου, ούτε και το φύλο.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση ενός αλόγου, σύμφωνα με τον Νίκο Δρούγα, είναι δύσκολη και θέλει πολλή υπομονή. Αποτελείται από γυμναστική και ειδικές ασκήσεις, όπως ασκήσεις ισορροπίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θεραπεία του αλόγου με μπάνιο στην θάλασσα, πράγμα που απολαμβάνουν και τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι που τα συνοδεύουν. Άλλωστε, τα άλογα κολυμπούν! Και αυτό δεν χρειάζεται να το διδαχθούν, καθώς αποτελεί έμφυτη ικανότητά τους. 

Στον εν λόγω Ιππικό Όμιλο τρία άτομα φροντίζουν καθημερινά τα άλογα. «Ο σταβλίτης δεν έχει day off.Πρέπει να είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δρούγας. 

«Νίκος Δρούγας: Πήγα να αγοράσω μηχανή και αγόρασα άλογο».

Η ενασχόλησή του με την ιππασία προέκυψε από την αγάπη του για τα άλογα απ’ όταν ήταν παιδί. Τότε έβλεπε τα άλογα που όργωναν τα χωράφια και τα αγάπησε. Δεν άργησε να τα ιππεύει χωρίς φόβο, μόνος του. «Η αίσθηση που σου δίνει το άλογο είναι άλλη. Όταν ανεβαίνεις στο άλογο, ηρεμείς», λέει κι εξηγεί πως στην εφηβεία του είχε μαζέψει λεφτά για να αγοράσει μηχανή, και τελικά αγόρασε άλογο! Στα 20 του βρέθηκε με 5 άλογα και αφού είχε ήδη περάσει από μια ιδιαίτερα σημαντική εκπαίδευση στην Αθήνα, αποφάσισε να ανοίξει τη δική του σχολή.

Πλέον είναι ένας από τους 50 πιστοποιημένους Έλληνες προπονητές ιππασίας. «Είχα τρέλα με τα άλογα» λέει και δηλώνει τη μεγάλη αγάπη που τρέφει γι΄αυτά ακόμα και σήμερα. Σημειώνει όμως και τη μεγάλη δυσκολία του επαγγέλματος.

Summer Camp

Τα τελευταία καλοκαίρια ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας πραγματοποιεί Summer Camp, για παιδιά από 5 ετών, τα οποία μαθαίνουν ιπποκομία, φροντίζουν τα άλογα, τα ταΐζουν, τα πάνε για μπάνιο στην θάλασσα, τα καθαρίζουν και γενικά γνωρίζουν εξ ολοκλήρου πώς γίνεται η φροντίδα ενός αλόγου. Παράλληλα μαθαίνουν ιππασία, να έχουν σεβασμό προς τα άλογα και γενικά προς τα ζώα.

Το Summer Camp πραγματοποιείται δύο βδομάδες μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως Ιούλιο ή Αύγουστo.

Ιππικός και Αθλητικός Τουρισμός

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών οι οποίοι έρχονται στην Μεσσηνία αποκλειστικά για την ιππασία, εξηγεί ο κ. Δρούγας. Ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας δουλεύει κυρίως με Άγγλους επισκέπτες λόγω της ιππικής κουλτούρας που έχει η Αγγλία, πράγμα που όμως φέτος δεν συνέβη όπως παλαιότερα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Ένα μάλιστα πολύ ιδιαίτερο δώρο γενεθλίων απήλαυσε μια έφηβη από την Αγγλία, όταν ο νονός της αποφάσισε να ταξιδέψει μαζί της στην Καλαμάτα αεροπορικώς από το Λονδίνο, σχεδόν αυθημερόν, για να κάνει η ίδια μπάνιο με άλογο στη θάλασσα. Μια πολύ σπουδαία εμπειρία, την οποία προφανώς θα θυμάται σε όλη της τη ζωή.

«Μπορούμε να φέρουμε πολλαπλάσιους επισκέπτες στη Μεσσηνία» Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν αυτές οι δράσεις διότι έχουν να προσφέρουν πολλά στην περιοχή. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη πως όταν διεξάγονται αγώνες στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί.

Υπάρχει μεγάλο πλήθος κόσμου που θέλουν να έρθουν γι’ αυτόν το λόγο. Η γνώση και η βασική υποδομή υπάρχει, όμως θα πρέπει να εξελιχθούν οι υποδομές και να ενισχυθούν οι προσπάθειες, με τη συμβολή όλων των αρμόδιων φορέων και μέσα από ένα σχέδιο δράσης, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ίσως και τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, σε επίπεδο αυτοδιοικητικού σχεδιασμού.

Ακόμα και με την αξιοποίηση προγραμμάτων πιθανότατα μέσα από την Περιφέρεια και τους δήμους.

«Θα μπορούσαν να γίνουν πολύ ωραία πράγματα προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του, αρκεί να είχαμε την βοήθεια», υπογραμμίζει ο κ. Δρούγας.

Κωνσταντίνα Δημοπούλου

...

The Riding Club of Kalamata won two championships this year

It is one of the most powerful clubs in Greece

The Riding Club of Kalamata was founded in 2004, by Nikolaos Drougas, in an area of 20 acres on the West Coast of Kalamata.

Today the club offers high quality services in the field of horse riding learning, therapeutic riding as well as sport riding competitions.

According to Mr. Drougas, “The Riding Club of Kalamata is one of the strongest provincial clubs in Greece, winning two championships in one year”.

In the region of Peloponnese, it is the only Riding Club with 105 registered athletes from Athens and all over Peloponnese.

Διαβάστε περισσότερα ρεπορτάζ στο 6ο τεύχος Go On

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2021

Περισσότερο διαβασμένα